Search

Mosquito Alert i la ciència ciutadana a la contraportada de ‘El Periódico’

Una escola del Baix Llobregat participa amb el CREAF i Mosquito Alert en la caça i detecció de llocs de cria del mosquit tigre al recinte educatiu. La contraportada de El Periódico del passat dimarts 10 de maig entrevistava el cap del Departament de Ciències de l’Escola Garbí Pere Vergés.

L’investigador del CREAF i director del projecte Mosquito Alert, Frederic Bartumeus, va ser qui va anar a explicar què és el mosquit tigre (Aedes albopictus) i com són els seus llocs de cria. A partir d’aquí, el professor de l’institut responsable, l’Àlex López-Durán, va muntar una activitat on l’alumnat de 1r d’ESO havia de localitzar llocs on l’insecte podia fer la posta d’ous. La resposta dels i les alumnes va ser tan positiva que ara que comença l’època de mosquit tigre, l’escola seguirà col·laborant amb Mosquito Alert. Fins i tot, ja s’han preparat per a la possible arribada del mosquit de la febre groga (Aedes aegypti), que transmet el Zika. La integració d’aquestes plataformes a les escoles és una vessant més de la ciència ciutadana, que pretén fer participar la societat en projectes de recerca i acostar la ciència a la gent.

Mauricio Bernal. La imatge és la següent: un munt de nens recorrent l’escola a la recerca de mosquits tigre. La següent: recorrent-la armats amb tauletes. La següent: buscant, està bé: no exactament mosquits tigre, sinó potencials llocs de cria. La imatge és la d’una conscienciosa batuda infantil…

[Continuar llegint més a la web de El Periódico]

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Notícies
Angela Justamante

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el DAAC obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig).

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia