Nous incendis i canvi climàtic al ‘Big Vang’

La gravetat de l’incendi de Portugal, el pitjor de la seva història, i el de Doñana són la cara visible d’un canvi climàtic que està fent més vulnerables els boscos al foc.

El canal de ciència ‘Big Vang‘ de La Vanguardia va publicar el passat 24 de juny un reportatge de Cristina Sáez sobre el nou caire que agafen els incendis forestals per culpa del canvi climàtic. El reportatge, que podeu llegir aquí, compta amb l’assessorament del GRAF, la Fundació Pau Costa, i l’investigador Lluís Brotons (CSIC-CREAF-CTFC) i Andrea Duane (CREAF-CTFC).

En ell es recullen sobretot les dificultats actuals per predir el comportament d’aquests focs, de gran intensitat i virulència. Per superar-ho, es plantegen noves opcions com la de reajustar els models matemàtics per a la prevenció i extinció; la implantació de sensors per tot el territori que recullin l’estat en tot moment del bosc, i també als mateixos bombers per controlar el seu estat físic; i l’ús de drones, que permetin estudiar in situ i en directe la naturalesa i comportament de l’incendi.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia