Search

Recull d’entrevistes a Josep Peñuelas, Premi Ramon Margalef 2016

Durant el darrer mes, Josep Peñuelas ha concedit diverses entrevistes als mitjans de comunicació, arrel del lliurament del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016.

ElPeriodicoPeñuelas
L’entrevista a Josep Peñuelas a El Periódico

L’ecòleg del CSIC al CREAF, Josep Peñuelas, ha estat entrevistat aquests últims dies per diversos mitjans de comunicació per parlar de la seva feina com a investigador. Aquesta tasca li ha servit per recollir el passat 8 de novembre el Premi Ramon Margalef 2016, de mans del President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. La seva relació amb el propi Margalef, el canvi climàtic i els seus efectes, la irreversibilitat a la que podem estar arribant i la necessitat d’adoptar mesures dràstiques són alguns dels temes comuns en totes aquestes entrevistes.

L’edició en paper de El Periódico, publicava el dilluns 14 de novembre una entrevista del periodista Antonio Madridejos. En ella, Peñuelas alertava en el titular que “estem consumint més del que la Terra pot suportar”. Això provoca, segons l’ecòleg, que els efectes del canvi climàtic ja siguin molt visibles, també a Catalunya, amb fenòmens com l’endarreriment de la caiguda de les fulles o que les plantes floreixin abans.

El mateix dia, el portal digital Sostenible.cat també va publicar una extensa entrevista de l’Albert Punsola, on es destacava molt la figura de Ramon Margalef, i el que significa aquest premi per algú que el va tenir de mestre. “Em va fer molta il·lusió perquè el premi porta el nom del que va ser el meu mestre, el meu cap, el meu amic, Ramon Margalef, per qui sempre vaig sentir una gran estima i una admiració extraordinària”, destaca Peñuelas. A més, l’ecòleg català anucia que els ecosistemes de la Terra podran suportar les pressions dels humans fins a cert punt, i que aquesta capacitat sembla que s’està reduint.

Unes setmanes abans, concretament el 20 d’octubre, la revista en línia La Terra, feta per Unió de Pagesos, publicava una altra conversa de Josep Peñuelas amb l’Albert Garcia. En aquesta entrevista Josep Peñuelas explica la necessitat de canviar el model de vida que portem els humans. “Jo crec que podem canviar i, segurament, ho canviarem, però per aconseguir-ho, hem de canviar el tipus de vida que fem”, malgrat que per ara visquem tan bé.

Aquestes entrevistes se sumen a les que mitjans com TVE-Catalunya va emetre recentment a L’informatiu Cap de Setmana, o del programa Els Matins de TV3 que va portar Peñuelas al plató, el passat juliol, quan es va anunciar el guanyador del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia