“Riure’s d’un mateix és una mesura de profilaxi, la vanitat és una gratificació molt perillosa”

L'ecòleg Jaume Terradas al 'Terrícoles', de BTV
L'ecòleg Jaume Terradas al 'Terrícoles', de BTV

L’ideòleg i primer director del CREAF, Jaume Terradas, va acudir el passat 22 de febrer al programa ‘Terrícoles’, de Barcelona Televisió (BTV). L’ecòleg conversa, més que respondre les preguntes, amb el presentador i director del programa, Lluís Reales.

L'ecòleg Jaume Terradas al 'Terrícoles', de BTV
L’ecòleg Jaume Terradas al ‘Terrícoles’, de BTV.

Com a científic polifacètic —”sóc un científic una mica de lletres”, comenta a l’inici—, durant l’entrevista en Jaume Terradas tracta diversos temes, entre els quals com veu certs aspectes de la situació actual del binomi ciència-societat: “els científics no tenen temps de llegir gaire res més que ciència per estar al dia de la seva especialitat. Els científics que estem fabricant són molt poc lletrats, encara que hi ha excepcions. I els lletrats, per desgràcia, tenen una mena d’aversió a la ciència”.

Sobretot la conversa gira entorn de la cultura, què significa, com comença i fins a quin futur incert ens pot estar conduint. “Estem abusant de les nostres capacitats per disposar de grans quantitats d’energia i transformar el medi, per uns interessos que moltes vegades no són comunitaris”. També parla dels inicis de la vida a la Terra i de com ha anat evolucionant fins els humans, tot i que cometríem un error si pensem que som el centre de l’evolució, ja que  “els bacteris són molt més importants per a l’evolució que nosaltres”. I dedica uns minuts a parlar de la figura de l’ecòleg Ramon Margalef, de qui diu que ha estat el científic català més brillant.

Podeu recuperar l’entrevista sencera aquí.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Pablo García (Unsplash)
Notícies
Jaume Terradas

Creixement o decreixement: de què parlem?

Les discussions sobre l’actitud a prendre en front del canvi global sovint es redueixen a la confrontació entre els partidaris del creixement (econòmic, se suposa) i els del decreixement. Anem pas a pas.

Notícies
Jaume Terradas

Cal desaccelerar

Els temps actuals son de gran acceleració en els canvis a escala global i local. ¿Podrem continuar amb aquest ritme o ens caldrà desaccelerar? Reflexió d’en Jaume Terrades.

El botànic, gravat de Marià Fortuny. Font: Museu Nacional d'Art de Catalunya (https://www.museunacional.cat/es).
Notícies
Jaume Terradas

Els naturalistes també s’extingeixen

Vivim la sisena gran extinció d’espècies. És un procés molt ràpid de disminució de la biodiversitat. Juntament amb aquests processos d’extinció accelerada hi ha un altre procés d’extinció que resulta paradoxal: la dels naturalistes.

La mina de Bayan Obo a la Mongòlia Interior (Xina) conté una gran quantitat de minerals de terres rares. Font: REUTERS (2011).
Notícies
Anna Ramon

La humanitat esprem la taula periòdica d’esquena als riscos

La natura fa milions d’anys que se les arregla amb uns quants elements de la taula periòdica. En canvi, per construir el món dels humans en necessitem moltíssims més. Un nou article analitza les raons i conseqüències d’aquesta divergència.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia