Search

“Si la primavera vinent és bona, els arbres secs tornaran a treure fulla” Banqué a TV3

La ecóloga forestal del CREAF, Mireia Banqué, en TV3
La ecóloga forestal del CREAF, Mireia Banqué, en TV3

La investigadora del CREAF, Mireia Banqué, va aparèixer aquest diumenge 5 de setembre al telenotícies del migdia de TV3 parlant sobre l’estat actual dels boscos a Catalunya. Les imatges, gravades des d’un helicòpter dels Agents Rurals, mostren la gran quantitat d’arbres secs que hi ha al nostre territori.

L'ecòloga forestal del CREAF, Mireia Banqué, a TV3
L’ecòloga forestal del CREAF, Mireia Banqué, a TV3

Els Agents Rurals i els investigadors del CREAF col·laboren conjuntament en el projecte DeBosCat, que revisa anualment l’estat de salut dels boscos. La coordinadora del projecte, Mireia Banqué va fer unes declaracions al telenotícies de TV3 sobre com està afectant la sequera actual als boscos catalans.

Les imatges que apareixen són impactants: els boscos d’Osona han adoptat gairebé per complet les tonalitats marronoses de la tardor, però encara estem a principis de la temporada. Això indica que tenen una falta d’aigua important i que intenten evitar perdre’n més.  A més, algunes espècies com els pins, es van debilitant a mesura que resisteixen sequeres i són infectats per insectes i fongs.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia