Search

Un estudi fet al Penedès prova la viabilitat de generar energia tèrmica amb restes de vinya i biomassa

Moment de la presentació de l'estudi
Moment de la presentació de l'estudi

La Ràdio Televisió de Vilafranca es fa ressò d’aquest estudi en el que ha participat el CREAF i que ha estat dinamitzat per l’empresa d’enginyeria penedesenca CEFINER amb la participació de la Federació d’ADF Penedès Garraf, l’Agrupació de Defensa Vegetal Sant Llorenç d’Hortons Penedès Superior i l’empresa de reciclatge i biomassa de Santa Fe del Penedès Monreser.

Moment de la presentació de l'estudi
Moment de la presentació de l’estudi

L’estudi ha estat dinamitzat per l’empresa d’enginyeria penedesenca CEFINER amb la participació de la Federació d’ADF Penedès Garraf, l’Agrupació de Defensa Vegetal Sant Llorenç d’Hortons Penedès Superior, CREAF i l’empresa de reciclatge i biomassa de Santa Fe del Penedès Monreser.

>> VEURE VÍDEO

L’objectiu del projecte és avaluar el potencial ús dels residus de vinya, sarments i ceps envellits, complementat amb biomassa forestal, per a la generació d’energia tèrmica.

Aquesta energia tindria un ús social, perquè la idea és fer-la arribar a nuclis de l’Alt Penedès que no tenen accés al gas natural i, segons els responsables de l’estudi, és totalment viable.

En definitiva, se seguiria el model del municipi osonenc de Sant Pere de Torelló on, a través d’una canonada subterrània es distribueix aigua calenta a 90 graus pels 500 habitatges del poble i el seu nucli industrial.

El principal dubte que generava aquesta proposta en el cas del Penedès era si hi havia prou residu de vinya per a alimentar les calderes de biomassa que escalfarien l’aigua. Per això la biomassa forestal es converteix en el complement ideal.

Segons l’estudi, un municipi amb una superfície de vinya propera a la mitjana de la comarca com Sant Llorenç d’Hortons podria generar 750 tones de sarment i 7.500 tones acumulades de ceps. Pel que fa a la biomassa forestal, els ADF’s calculen un potencial d’explotació a l’Alt Penedès que ronda les 3.000 tones anuals.

Un estudi valorarà si és viable produir calor a partir de biomassa forestal i residus de la vinya al Penedès-Garraf

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Un granger que sosté una cistella plena de raïms vermells de la collita a les vinyes de Requena-Utiel, València, Espanya. Foto: IRTA
Notícies
CREAF

Com afecta el canvi climàtic a la vinya?

El cultiu de la vinya és resistent i adaptat al territori mediterrani, calorós i àrid. A Catalunya, ocupa 53.000 hectàrees, que equivalen al 3% de

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia