El tècnic de recerca Víctor Granda, de la nova unitat de programació del CREAF Ecosystem Modelling Facility (EMF), ha desenvolupat un paquet de dades i models sobre meteorologia per al sistema de programació R, un llenguatge informàtic molt utilitzat en investigació científica. Aquest paquet de dades s’ha anomenat meteospain i permet accedir i descarregar informació sobre les estacions meteorològiques de la xarxa de l’AEMET, el Meteocat, Meteo Galicia i Andalusia en un mateix lloc.
Meteospain, que és de lliure accés i que permet afinar els estudis que giren al voltant del clima, ja ha estat descarregat gairebé 400 vegades i l’estan aplicant habitualment el Deprtament d’Enginyeria Agrogorestal de la Universitat de Lleida, l’Estació experimental del CSIC a Zaidin i el mateix CREAF. Des del nostre centre, per exemple, està sent molt útil per interpolar les dades climàtiques de les parcel·les d’experimentació que tenim en actiu.
Una unitat enfocada en els models dels ecosistemes
La EMF, que podríem traduir com un centre de modelització per als ecosistemes, és una petita unitat dins del CREAF dedicada específicament a fer models i prediccions, sobretot per entendre millor com responen els ecosistemes terrestres davant el canvi global. Un pont entre totes les dades que es generen a camp, al laboratori, a les parcel·les experimentals… i les prediccions de futur que en resulten i que ens permetran adaptar-nos-hi.
Segons els seus membres, “la EMF pretén convertir-se en un punt de trobada de persones (del CREAF i de fora) interessades en desenvolupar o aplicar models per predir la resposta dels ecosistemes davant els motors del canvi climàtic i global, tant amb finalitats de recerca com de transferència de coneixement”.
Qui forma part de l’EMF?