Search

3 investigadors del CREAF lideren una crida científica al nou Govern per posar la transició ecològica de Catalunya al centre de l’agenda política

Imatge que acompanya la carta oberta: La legislatura del No retorn.
Imatge que acompanya la carta oberta: La legislatura del No retorn.

L’inici d’una nova legislatura podria ser imminent a Catalunya. Aquest moment clau ha motivat cinc persones reconegudes del món científic internacional en diferents camps – canvi climàtic, biodiversitat, economia energètica o descarbonització – a publicar una carta oberta dirigida a l’esfera política catalana per demanar-los més acció climàtica i ambició pels reptes ambientals de cara a la nova legislatura. Aquesta carta estarà oberta a la signatura de totes les veus científiques que vulguin donar-li suport, tan a nivell individual com institucional. La carta porta el nom de La legislatura del no retorn i es va publicar com a carta d’opinió a La Vanguardia el passat 10 de maig. Va despertar l’interès d’institucions com l’Institut d’Estudis Catalans i de moltes altres persones del mon científic que li volien donar suport, i això va empènyer els autors a obrir-la a tota la comunitat.

“Veiem clar que la recerca ha de donar un crit d’alerta als futurs dirigents perquè s’acaba el temps d’acció, cal que liderin una transició ecològica real i fer-ho elaborant un full de ruta ambiciós i basat en la sostenibilitat i el rigor científic.”

JAUME TERRADAS, fundador del CREAF i un dels autors de la carta.

Amb aquest impuls, encapçalats per Jaume Terradas, fundador del CREAF i professor emèrit de la UAB, en Josep Peñuelas, professor de recerca del CSIC al CREAF, en Lluís Brotons, investigador titular del CSIC al CREAF, la Marta Torres, investigadora de l’IDDRI, la Mar Reguant, investigadora ICREA i IAE-CSIC i en Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project han decidit fer la carta pública gràcies al suport de la Fundació  Terra, que ha creat l’espai web i ofereix la possibilitat d’adherir-s’hi de forma individual o com a entitat.

La campanya de recollida de signatures comença avui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i estarà oberta fins a la presa de possessió del nou President de la Generalitat. L’objectiu és lliurar en mà la carta amb totes les signatures recollides al futur president de la Generalitat perquè rebi el missatge d’urgència de la comunitat científica.  

Missatges claus de la carta oberta

  • Des del món científic portem dècades alertant de la gravetat de la crisi ambiental global i de com es va tancant la finestra d’oportunitat per impedir les pitjors conseqüències de la desestabilització climàtica i ecològica del Planeta.
  • Si no articulem accions polítiques que situïn aquest repte al centre de les prioritats del nou govern, ens movem cap al col•lapse de molts sectors productius i cap a unes condicions de vida molt més adverses que les actuals.
  • La crisi climàtica i ecològica tindrà uns costos molt majors si es posposa l’acció, que si l’afrontem avui.
  • Hem d’instar al nou Govern que afronti amb urgència un full de ruta per la sostenibilitat de Catalunya basat en el consens científic
  • És primordial accelerar l’abandonament dels combustibles fòssils; protegir i restaurar la biodiversitat; preservar els recursos hídrics i garantir la qualitat de l’aire; prevenir i reduir els residus de manera creïble i ambiciosa; planificar al màxim nivell i de manera transversal l’adaptació territorial i econòmica al canvi climàtic; garantir la justícia social i intergeneracional en tota aquesta transformació; educar sobre el profund canvi sociocultural que afrontem; i monitoritzar i retre comptes d’aquests punts de manera freqüent.
  • Està en mans de la societat a través del Govern i el Parlament liderar la inajornable transició ecològica del país.
  • Serà imprescindible que els principals sectors econòmics i socials (energia, agroalimentari, turisme, indústria, banca, sindicats…) els facin costat, perquè d’ells en depèn alinear l’economia i l’ocupació amb els diagnòstics de la ciència.
  • Ens apropem perillosament al punt de no retorn i denunciem les onades de desinformació que qüestionen la ciència mateixa com a font d’informació veraç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia