Search

Sis tècniques imprescindibles per a conèixer l’agricultura regenerativa!

El projecte d’agricultura regenerativa Life-Polyfarming, coordinat per Planeses i el CREAF, ha publicat recentment sis vídeos en els quals expliquen, en to divulgatiu, les tècniques agrícoles i ramaderes que duen a terme a la granja pilot a la Garrotxa, Catalunya. L’objectiu d’aquestes tècniques: recuperar un sòl fèrtil i rendible d’una manera respectuosa amb el medi ambient.

*Els vídeos només estan disponibles en castellà

Corrals mòbils per a gestionar pollastres i conills 

A la granja conills i pollastres es mouen diàriament de parcel·la en parcel·la amb un sistema de tanques i corrals mòbils, així gaudeixen cada dia d’una pastura neta alhora que enriqueixen el sòl amb els seus excrements.

Pasturatge intensiu programat amb vaques 

Les vaques pasturen cada dia en una parcel·la diferent i triguen al voltant de 50-60 dies a tornar a una zona en la qual ja han menjat. D’aquesta forma, no danyen els rebrots de les primeres plantes que es van menjar, però si que milloren la fertilitat del sòl amb els seus excrements.

Microorganismes del bosc per a elaborar biofertilizants 

Els biofertilizants són adobs líquids molt nutritius per a les plantes. A Polyfarming s’elaboren a partir dels microorganismes del sòl del bosc dissolts en aigua enriquida amb llet, melassa i minerals. Pots descobrir la ‘recepta’ completa i els seus beneficis mirant el vídeo.

El BRF ‘imita’ a l’humus forestal 

El Bois Raméal Fragmenté (BRF) consisteix en el triturat de branques petites, una vegada triturades, es deixen descompondre un temps al bosc per a aconseguir un humus similar al forestal. Quan s’aplica a l’hort o als fruiters, millora l’estructura i capacitat de retenció d’aigua del sòl.

El biochar, un aliat per a millorar les propietats físiques del sòl

El biochar (o biocarbó) és el nom que rep el carbó vegetal quan s’obté a partir de piròlisis de biomassa d’origen vegetal. Té un alt contingut orgànic, és molt resistent a la degradació i té elevada micro i meso-porositat. Això permet que el sòl retingui més aigua, nutrients i microorganismes. 

Enterrar troncs i branques sota el sòl augmenta la reserva d’aigua i microorganismes 

El conreu sobre llits de troncs és una tècnica en la qual s’enterren troncs i branques sota el sòl de l’hort i els fruiters. Aquestes restes actuen com a esponja per a ‘emmagatzemar’ l’aigua i els microorganismes.

Descobreix més sobre el sistema Polyfarming i els seus objectius al vídeo de presentació del projecte

T’han interessat les tècniques i vols informar-te amb més detall?

Descarrega’t les fitxes tècniques de la guia agro-silvo-pastoral de Polyfarming i subscriu-te al seu butlletí de notícies.

Crèdits dels vídeos 

Guió: equip Polyfarming

Contingut audiovisual: 

Direcció: Isaac Lupiáñez Fontanet 

Realització: AVVideo

Grafismes: Desorden creativo 

Polyfarming és un projecte cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència i la meteorologia s’uneixen en una sessió moderada per Marta García, presidenta mundial de WWCOTY, amb Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF; Mar Gómez, meteoròloga, i Marga López Rivas, investigadora de la Universidad de Cádiz (d’esquerra a dreta). Imatge: elDiario.es
Notícies
Adriana Clivillé

Per què cal llegir l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere

El paper social de la dona i la seva vulnerabilitat són dues de les claus que expliquen per què és crític apropar-se a l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere. Quatre professionals comparteixen opinions complementàries, en una conversa convocada per elDiario.es en la qual intervé Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia