Search

L’investigador del CREAF Adrià Descals impulsa l’estudi sobre incendis de la sabana i boscos tropicals gràcies a una Beca Leonardo

Imatge de satèl·lit del 12 d'agost de 2010 durant un gran incendi a l'Amazones. La selva estava coberta de fum dens i va rebre potencialment nutrients d'incendis llunyans. Imatge: NASA Worldview, facilitada per Adrià Descals Ferrando.
Imatge de satèl·lit del 12 d'agost de 2010 durant un gran incendi a l'Amazones. La selva estava coberta de fum dens i va rebre potencialment nutrients d'incendis llunyans. Imatge: NASA Worldview, facilitada per Adrià Descals Ferrando.

L’investigador postdoctoral del CREAF Adrià Descals Ferrando donarà un gran impuls al seu estudi sobre el vincle entre els incendis de la sabana i els boscos tropicals, gràcies a una Beca Leonardo 2023 a Investigadors i creadors culturals atorgada per la Fundación BBVA. Descals ha rebut aquesta distinció en l’apartat de Ciències del medi ambient i la terra, pel seu projecte ‘Impacte de les emissions dels incendis a la productivitat dels boscos tropicals: examinant el paper dels dipòsits de nutrients de la sabana i els incendis de desforestació’. Els resultats del projecte científic permetran millorar les projeccions sobre l’escalfament global i ajustar les estimacions sobre la capacitat de la selva tropical de capturar carboni atmosfèric. En paraules del propi investigador, “la Beca Leonardo és una oportunitat, tant de desenvolupar un projecte al voltant d’un tema d’investigació propi, com d’aconseguir finançament en una etapa intermitja de la carrera científica”.

Els resultats del projecte permetran millorar les projeccions sobre l'escalfament global i ajustar les estimacions sobre la capacitat de la selva tropical de capturar carboni atmosfèric.

El projecte vol demostrar que els nutrients emesos a incendis de la sabana es transporten a grans distàncies pels vents alisis i es dipositen als boscos tropicals, la qual cosa pot influir en la capacitat fotosintètica de les selves tropicals. Per demostrar-ho, cal estimar les emissions dels incendis, el transport de partícules a través de l’atmosfera i determinar si expliquen les variacions en el creixement de les selves tropicals. Tot això es durà a terme utilitzant imatges per satèl·lit i computació al núvol, que permetran generar mapes de seguiment dels incendis declarats a la sabana i l’activitat fotosintètica de les selves tropicals.

“La Beca Leonardo és una oportunitat tant de desenvolupar un projecte al voltant d’un tema d’investigació propi, com d’aconseguir finançament en una etapa intermitja de la carrera científica”.

ADRIÀ DESCALS, investigador postdoctoral del CREAF.

Una de les particularitats de la Beca Leonardo és que vol contribuir a que especialistes de la ciència i la creació cultural desenvolupin i gestionin un projecte personal amb total flexibilitat, en un moment decisiu de les seves carreres. Les comissions avaluadores de la 10ª edició de les beques han seleccionat 58 projectes altament innovadors d’entre un total de 1.116 propostes rebudes que, a banda de ciències del medi ambient i la terra, inclouen els àmbits de coneixement les ciències bàsiques, la biologia i biomedicina, l’enginyeria, les ciències de la computació i la ciència de dades, ciències socials, humanitats, arts plàstiques, música i òpera, així com creació literària i arts escèniques.

Esperit innovador

L’ús de la llum per desenvolupar combustibles nets, bloquejar la comunicació entre cèl·lules tumorals per evitar la metàstasi en càncer de mama, preveure el dany que poden provocar a les costes urbanes els grans onatges lligats al canvi climàtic, una expedició arqueològica a un regne poc conegut d’Àfrica o una òpera sobre ‘Poeta a Nova York’ de García Lorca són alguns dels projectes seleccionats a l’edició 2023.

Les Beques Leonardo tenen un enfocament multidisciplinari, ja que destaquen el medi ambient amb les enginyeries, la biologia amb la física i les noves tecnologies amb la biomedicina, a banda de la creació artística pura.

El col·lectiu al qual s’adrecen les Beques Leonardo reflecteix l’esperit creatiu i innovador d’un exponent universal de la creació i la ciència com Leonardo da Vinci (1452-1519): la passió pel coneixement, l’obertura i l’exploració contínua de nous camps i objectes, la interacció entre treball teòric i observacional o experimental, així com el diàleg i la realimentació entre les ciències de la naturalesa i de la vida, la tecnologia, les humanitats i les arts. L’enfocament multidisciplinari del programa és evident també en els projectes, on conflueixen el medi ambient amb les enginyeries, la biologia amb la física i les noves tecnologies amb la biomedicina, a banda de la creació artística pura.

El programa compleix una dècada en què ha fet possible els projectes de 602 especialistes científics i creadors, que conformen avui la Xarxa Leonardo, una comunitat d’excel·lència.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia