Search

La finca pilot d’agricultura regenerativa del CREAF ‘Planeses’ rep el premi PITA per la seva innovació

Marc Gràcia, investigador del CREAF i coordinador de la feina científica a Planeses. Autoria: Ángela Justamante.
Marc Gràcia, investigador del CREAF i coordinador de la feina científica a Planeses. Autoria: Ángela Justamante.

L’edició 2023 de premis PITA, que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de Ruralcat, guardonen a Planeses com una de les finques que apliquen un dels models agroalimentaris més innovadors a Catalunya: l‘agricultura regenerativa. L’investigador del CREAF Marc Gràcia duu a terme la seva recerca a Planeses des de l’any 2016, quan va decidir provar els beneficis del model regeneratiu des d’un punt de vista científic. Ho va fer a través del projecte Life-Polyfarming. En només uns anys ha demostrat el seu potencial per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.

I en què consisteix aquest tipus d’agricultura? És un concepte nou i innovador basat a alimentar de manera natural les plantes i utilitzar només els recursos de la terra per a fer-ho. No es tracta de tornar al passat, sinó tot el contrari, incorporem tot el coneixement científic que tenim avui dia sobre com funciona el sòl i la nutrició de la vegetació. Les pràctiques que proposa aquest model, i que s’apliquen en Planeses, es caracteritzen per eliminar la llaurada, que trenca l’estructura del sòl; mantenir la coberta vegetal, per a no deixar la terra nua i prevenir la seva erosió; augmentar la diversitat i la producció de plantes; combinar l’agricultura i la ramaderia, emprant els animals de pastura per a fertilitzar la terra, alhora que els animals gaudeixen d’una bona alimentació; planificar un millor aprofitament de l’aigua; i evitar utilitzar maquinària pesant, fertilitzants, pesticides i abonaments químics per a no deteriorar el sòl, ni dependre de les grans empreses agroquímiques.

En només uns anys l'agricultura regenerativa ha demostrat el potencial per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.

Els premis PITA posen en valor precisament la innovació per part de projectes, empreses o persones que facin servir noves tècniques per a conrear la terra, produir aliments o gestionar el bestiar. Un altre dels criteris amb més pes és que minimitzin l’impacte ambiental i que siguin econòmicament viables. “Estem orgullosos d’aquest reconeixement al nostre treball”, explica Marc Gràcia.

Quatre finques referents a Catalunya

Recentment, el CREAF també ha començat el projecte Regenera.cat, que té un doble objectiu, d’una banda, ajudar a estendre l’agricultura regenerativa a Catalunya i, per un altre, avaluar els seus beneficis en matèria de fertilitat del sòl, pol·linitzadors, capacitat d’emmagatzemar carboni atmosfèric i aigua i altres aspectes econòmics i socials. Per a fer-ho possible, el projecte inclou quatre finques pilot que treballen en diferents tipus i escales de producció, entre elles Planeses, Verdcamfruits i família Torres.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia