Agua para los Bosques y la Sociedad en el Mediterráneo

Agua para los bosques y la sociedad en el Mediterráneo: un difícil equilibrio
Agua para los bosques y la sociedad en el Mediterráneo: un difícil equilibrio

El libro de EFIMED “Agua para los bosques y la gente en el Mediterráneo: un equilibrio difícil. Lo que la ciencia nos puede decir” tiene por objeto la mejora del diálogo ciencia / política / sociedad poniendo  elementos de reflexión científicamente sólidos con una visión interdisciplinaria que pueda responder a una cuestión tan importante y compleja.

Agua para los bosques y la sociedad en el Mediterráneo: un difícil equilibrio
Agua para los bosques y la sociedad en el Mediterráneo: un difícil equilibrio

 

En la región mediterránea es recurrente la escasez de agua debida básicamente a los factores climáticos que la caracterizan: lluvias limitadas e irregulares de alta intensidad que provocan problemas de escorrentía y de erosión del suelo; elevada demanda evaporativa e importantes factores sociales como los cambios de uso del suelo, especialmente debidos a la necesidad de la agricultura de regadío para hacer frente a una demografía creciente, en particular, en las zonas urbanas. Además, el cambio climático acentúa esta situación y la agravará aún más ya que todo indica que habrá un aumento de la escasez de agua por la disminución de las precipitaciones y la escorrentía y disminución de los recursos hídricos y un aumento de la aridez y los fenómenos extremos más frecuentes (olas de calor, sequías).

 

Es pot accedir al llibre complet en pdf aquí:

Agua para los bosques y la sociedad en el Mediterráneo: un difícil equilibrio

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia