L’Ajuntament de Barcelona rep el premi finalista de Fauna per impulsar l’Observatori de papallones uBMS en el IV Premi de Bones Pràctiques per la Biodiversitat

L’Octavi Borruel (Ajuntament de Barcelona) i la Yolanda Melero (CREAF i UB) recollint el premi finalista de la FEMP en reconeixement de l’uBMS. Foto: FEMP.
L’Octavi Borruel (Ajuntament de Barcelona) i la Yolanda Melero (CREAF i UB) recollint el premi finalista de la FEMP en reconeixement de l’uBMS. Foto: FEMP.

El 7 de febrer es va celebrar a Madrid l’acte de lliurament del IV Premi de Bones Pràctiques per la Biodiversitat que organitza la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP). D’entre les sis categories i 12 premis concedits, el premi finalista de la categoria Fauna ha estat atorgat a l’ajuntament de Barcelona per impulsar l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS, un projecte de ciència ciutadana liderat pel CREAF. A més, l’Ajuntament de la capital catalana també ha guanyat el primer premi de la categoria Biodiversitat i impuls econòmic pel seu Pla Natura 2030.

A l’acte celebrat a la seu de la FEMP van recollir el premi que reconeix la tasca de l’uBMS la responsable del projecte, la investigadora adscrita al CREAF Dra. Yolanda Melero, i també el tècnic del programa de biodiversitat de l’ajuntament de Barcelona, el Sr. Octavi Borruel. “És un premi per a tots els voluntaris i voluntàries del projecte que amb el seu esforç permeten conèixer l’abundància i distribució de papallones a la ciutat de Barcelona” destaca Melero. Per la seva part, Borruel va recollir el premi pel Pla Natura 2030.

Aquest és el quart any que la FEMP, a través de la seva Xarxa d’Entitats Locals +Biodiversitat (Red BIO), concedeix aquests premis a ajuntaments i diputacions provincials per reconèixer les millors actuacions en l’àmbit de la conservació dels espais naturals i la protecció i l’increment de la biodiversitat, que “s’està integrant a les polítiques municipals de llarg a llarg del nostre país”, celebra el president de la Xarxa Red BIO i alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella.

Sis anys de papallones urbanes

Aquest març de 2023 comença la sisena temporada de l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS (urban Butterfly Monitoring Scheme). El projecte de ciència ciutadana és una xarxa col·laborativa d’una quarantena de voluntaris i voluntàries que uneixen esforços per obtenir dades sobre les poblacions de papallones a les ciutats de Barcelona i Madrid.

Aquest març de 2023 comença la sisena temporada de l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS i qualsevol persona pot participar-hi com a voluntari.

Durant 2022, el voluntariat de Barcelona ha observat 5.174 individus de papallones de 33 espècies diferents i el de Madrid, 2.618 papallones de 39 espècies. Amb aquestes dades recopilades al llarg d’una trentena de parcs i jardins de la ciutat es poden obtenir dades rellevants per avaluar i entendre la biodiversitat urbana i, amb això, implementar eines de gestió que fomentin el seu augment a les nostres ciutats per part de l’administració. L’Observatori és una iniciativa del centre de recerca en ecologia CREAF en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG), la Universidad Complutense de Madrid (UCM), la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), l’associació ADENC i Replantegem, i compta amb el finançament de l’ajuntament de Barcelona.

Per ser voluntari o voluntària del projecte no cal tenir coneixements previs i des del projecte s’ofereixen cursos de formació per aprendre a identificar papallones. Qualsevol persona interessada en participar-hi pot posar-se en contacte a través del formulari a la web del projecte.

Pots veure la presentació del projecte en el següent vídeo i l’entrega del premi en el minut 29:45:

Articles relacionats

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Edward O. Wilson (1929–2021), Red Hills, Alabama, 2010. Fotografia de Beth Maynor Young.
Notícies
CREAF

En record d’Edward O. Wilson

Les investigadores del CREAF Olga Boet, Angham Daiyoub, Oriol Lapiedra i Daniel Sol recorden el gran llegat del biòleg i entomòleg Edward Osborne Wilson, font d’inspiració pel nostre àmbit d’estudi.

La blanqueta de la col (Pieris rapae), com aquest exemplar observat al parc de la Trinitat de Barcelona, és una de les papallones més abundants de la ciutat degut a la seva gran capacitat de mobilitat i a la seva dieta generalista. Autor: Jordi Sánchez.
Notícies
Pau Guzmán

Connectar parcs i jardins augmenta la diversitat de papallones a la ciutat

La població actual de papallones de Barcelona és homogènia i empobrida, però hi ha marge de millora fent una gestió del verd urbà que tingui en compte la connectivitat entre parcs. A la capital catalana, les espècies de papallones més escasses són les que tenen menys capacitat per viatjar i les més exigents pel que fa a la dieta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia