Search

AlertaForestal i la FEEC donen el tret de sortida a una col·laboració per vigilar els boscos 

Participants en un taller d'AlertaForestal. Foto: Laura Fraile.
Participants en un taller d'AlertaForestal. Foto: Laura Fraile.

Aquest 2023 AlertaForestal compta amb una nova col·laboració, la de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Des d’aquesta primavera, les persones amants de la natura i de l’excursionisme esdevenen claus per aquest projecte del CREAF que fa anys que segueix la salut dels boscs catalans amb l’ajuda de la ciutadania. Gràcies a aquesta nova col·laboració el CREAF i la FEEC tenen previst constituir grups de treball per elaborar activitats, materials o publicacions. També es vol cooperar a nivell tècnic i oferir-se assessorament mutu, en l’àmbit propi de les dues entitats així com realitzar tallers, jornades o seminaris de forma conjunta. En aquest sentit, aquesta col·laboració s’ha encetat aquesta primavera amb un taller conjunt entre Alerta Forestal i la FEEC a la Casa de l’Aigua (Barcelona), que va cobrir totes les places disponibles.  

“Comptar amb la FEEC ens assegura molts ulls al bosc gràcies al vessant excursionista dels membres de la FEEC. Així mateix, com que molts d’ells i elles són amants de la natura les fa sensibles i compromeses a col·laborar per tenir cura dels boscos. Estem molt il·lusionades amb els fruits que pot donar aquesta col·laboració en un any complicat per les masses forestals”

MIREIA BANQUÉ, coordinadora d’Alerta Forestal al CREAF.

Per part de la FEEC, l’interès comú rau en el fet de poder col·laborar i oferir als seus membres la possibilitat de fer participar en accions que ajudin a preservar la natura durant les seves estades a la muntanya. “Ens interessa poder col·laborar amb el CREAF per a continuar treballant per protegir i conèixer el nostre terreny de joc. La FEEC té una aposta convençuda per la protecció del medi ambient i pel coneixement”, afirma Gil Erra, cap de l’Àrea de Natura de la FEEC.   

Afectació per sequera als boscos de Catalunya en una imatge del projecte AlertaForestal. Foto: voluntari anonim d'AlertaForestal.
Afectació per sequera als boscos de Catalunya en una imatge del projecte AlertaForestal. Foto: participant anonim d’AlertaForestal.

Sequera o tardor? 

L’experiència dels tallers és molt pràctica i es fa al bosc. Els dirigeix la coordinadora del projecte, la Mireia Banqué, que explica les bases del projecte, les cinc afectacions amb les quals treballa el projecte —sequera, processionària, eruga del boix, ventada i nevada— i ofereix eines per avaluar l’estat dels boscos i poder així aportar dades i imatges quan vagin d’excursió a la muntanya o bé passin a prop d’un bosc afectat.

El taller ofereix eines per avaluar l’estat dels boscos i poder així aportar dades i imatges.

Un cop fetes les explicacions, deixa en mans dels assistents la valoració d’unes imatges d’exemple de boscos afectats. Per fer-ho, es pengen dels troncs dels arbres vint fotografies reals del projecte de paisatges afectats i les persones que hi van n’avaluen el tipus d’afectació (d’entre les cinc possibles) i el grau. Al final, tots plegats guiats per l’expertesa del CREAF,  comparteixen les afectacions que es veuen a les fotos i es posen en comú les dificultats de diferenciar, per exemple, els arbres tombats per una nevada o per una ventada, i el color marró de les fulles quan es tracta d’una sequera intensa o dels colors propis de la tardor.   

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia