Ameztegui i Batllori parlen sobre canvi global i boscos al blog del CTFC

Enric Batllori (esquerra) i Aitor Ameztegui (dreta), investigadors del CTFC i el CREAF
Enric Batllori (esquerra) i Aitor Ameztegui (dreta), investigadors del CTFC i el CREAF

Els investigadors del CREAF i el CTFC parlen sobre la modificació dels paisatges els darrers anys i la relació que el canvi global hi té. La planificació del territori i la gestió forestal semblen ser necesseràries en un futur encara ple d’interrogants.

Enric Batllori (esquerra) i Aitor Ameztegui (dreta), investigadors del CTFC i el CREAF
Enric Batllori (esquerra) i Aitor Ameztegui (dreta), investigadors del CTFC i el CREAF.

La homogeneïtzació del paisatge pel canvi d’usos del sòl ha portat a tenir major superfície de bosc, però també a que les masses forestals siguin més sensibles a les pertorbacions com focs i plagues. A més, la globalització ha provocat la introducció de tota mena d’espècies exòtiques i invasores que no sé sap com modificaran la dinàmica dels ecosistemes. Tots aquests canvis cal veure’ls des de l’òptica del canvi climàtic, que afavorirà algunes espècies en detriment d’unes altres.

Per això, tant l’Aitor Ameztegui com l’Enric Batllori aposten per una gestió eficaç dels boscos de manera que siguin més resistents i resilients a les pertorbacions que sembla que inevitablement vindran. Tanmateix, la diversitat d’actors implicats —comunitat cientifica, gestors, propietaris, responsables polítics, etc.— pot afegir-hi encara més complexitat.

Aquí podeu llegir el ‘Saps què?’ de l’Enric Batllori i de l’Aitor Ameztegui que han fet al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia