Search

L’assistència del CREAF a la COP28, marcada per l’adaptació a les crisis climàtica i de biodiversitat

L'adaptació del planeta al canvi global, la preservació de la biodiversitat i la relació entre les persones i la natura són alguns dels àmbits de discussió al voltant dels quals pivotarà la COP28. Imatge: COP28, Nacions Unides.
L'adaptació del planeta al canvi global, la preservació de la biodiversitat i la relació entre les persones i la natura són alguns dels àmbits de discussió al voltant dels quals pivotarà la COP28. Imatge: COP28, Nacions Unides.

El CREAF assisteix a la COP28 sobre el clima per aportar la veu i el coneixement científics sobre la necessitat que els governs del món impulsin accions d’adaptació al canvi climàtic i de preservació la biodiversitat en un context de canvi global. Per això, el director del CREAF, Joan Pino Vilalta, i la coordinadora científica, Alicia Pérez-Porro, assisteixen a aquesta reunió multilateral internacional que té lloc a Dubai (Emirats Àrabs Units) de 30 de novembre a 12 de desembre de 2023. D’una banda, ambdós col·laboren amb la delegació del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya que viatja a la cimera internacional i, de l’altra, Pérez-Porro intervé a diversos actes convocats per Regions4, l’associació internacional que integra governs sub nacionals de la qual el CREAF és membre.

La relació entre les persones i la natura, la necessària adaptació del planeta al canvi global i la preservació de la biodiversitat, alguns dels àmbits de discussió al voltant dels quals pivotarà la COP28.

La relació entre les persones i la natura, l’adaptació del planeta al canvi global i la conseqüent preservació de la biodiversitat són alguns dels àmbits de discussió al voltant dels quals pivotarà la COP28. En relació a aquests assumptes, Joan Pino Vilalta assegura que “és el moment de repensar la relació de les persones amb la natura”, tot coincidint amb l’afirmació de les Nacions Unides que l’any 2050 més de dues terceres parts de la població mundial viurà a ciutats. Per això, posa èmfasi en que “la infraestructura verda urbana haurà de proporcionar beneficis ambientals, de salut i educatius que seran clau per a una població nombrosa amb necessitats molt diferents. I, a més, ha de permetre conservar i restaurar una biodiversitat especialment deteriorada mitjançant solucions basades en la natura diverses i imaginatives”.

Joan Pino

“El CREAF acompanya el govern de la Generalitat de Catalunya en el procés de traslladar els grans acords assolits en aquesta COP a les polítiques de país”

JOAN PINO, director del CREAF

En un context de canvi global la ciència és clau, com recorda Alicia Pérez-Porro: “La ciència és un element essencial de totes les negociacions climàtiques, especialment en un escenari d’emergència climàtica. Però la ciència també és essencial quan els acords internacionals es tradueixen en polítiques públiques i directives de gestió d’abast internacional, nacional, regional i local. Aquest segon paper de la ciència és el que des del CREAF més volem reforçar en aquesta COP, i contribuir a adaptar les decisions multilaterals al nostre context regional”.

Un laboratori d’innovació territorial

L’actuació política contra la doble crisi mundial de biodiversitat i clima és el fil conductor del vídeo i el policy brief ‘Transformative Multi-Level Action: Subnational Solutions for Climate & Biodiversity’, que presentarà Regions4 a la COP28. El CREAF ha elaborat el vídeo divulgatiu d’aquest document adreçat a decisors polítics, en el qual l’associació Regions4 reclama que es reconegui el paper dels governs sub nacionals per aplicar els compromisos internacionals sobre acció climàtica i biodiversitat. L’entitat internacional afirma que l’administració pública regional és un bon laboratori d’innovació territorial per aportar solucions innovadores a escala local, aptes per ser adaptades i replicades a tot el món.

Alicia Pérez-Porro

“La ciència és essencial a totes les negociacions climàtiques, especialment quan els acords internacionals es tradueixen en polítiques públiques i directives de gestió d’abast internacional, nacional, regional i local”

ALICIA PÉREZ-PORRO, coordinadora científica del CREAF

El CREAF s’afegeix a altres centres de recerca i universitats de tot el món de tot el món que assisteixen a convencions multilaterals internacionals com ara les COP. La presència de la ciència en aquests fòrums aporta el component científic dels assumptes que s’hi tracten i informa des del coneixement especialitzat les solucions que es proposen i que impliquen acció política. Com a centre científic especialitzat en canvi climàtic i biodiversitat, el CREAF és una organització observadora de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC, en les seves sigles en anglès) des de 2022 i ja va tenir representació a les dues darreres conferències internacionals de les parts, la COP27 celebrada a Egipte i la COP26 que va tenir lloc a Escòcia.

A la COP27 es va convocar el primer pavelló de la Mediterrània, impulsat entre d’altres per la Unió per la Mediterrània, al qual el CREAF va tenir una presència activa, tot intervenint a diversos esdeveniments. Amb aquesta estratègia, el CREAF també dóna suport a les accions del govern de la Generalitat de Catalunya per traslladar els acords globals a les polítiques ambientals de Catalunya.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia