L’Atles de Mamífers de Catalunya es farà amb ciència ciutadana

Espècies de mamífers comunes a Catalunya. Il·lustració: © Toni Llobet.
Espècies de mamífers comunes a Catalunya. Il·lustració: © Toni Llobet.

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat engega una campanya de ciència ciutadana per elaborar l’Atles de Mamífers de Catalunya.

Arrenca el punt de partida de l’Atles de Mamífers de Catalunya, amb una crida a la participació ciutadana perquè un grup de persones voluntàries ajudi a recollir les dades necessàries per conèixer la distribució de totes les espècies de mamífers salvatges que viuen a Catalunya.

Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus). Foto: © Ignasi Torre.
Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus). Foto: © Ignasi Torre.

Per participar-hi, no cal tenir grans coneixements sobre les espècies, però sí adquirir un cert compromís per destinar el temps necessari per fer els mostreigs. Aquests es faran entre el maig i el juliol d’enguany i caldrà fer una formació prèvia gratuïta, el 30 d’abril, per conèixer les tècniques concretes dels cinc tipus de mostreig que es faran, per tal de cobrir els diferents grups d’espècies. En aquesta formació, les persones participants rebran també els tubs de recollida de mostres i els aparells per enregistrar els sons dels ratpenats.

Ratpenat orellut septentrional (Plecotus auritus). Foto: © Carles Flaquer.
Ratpenat orellut septentrional (Plecotus auritus). Foto: © Carles Flaquer.

Es donarà prioritat a les persones que tinguin càmera pròpia de parament fotogràfic o que la puguin aconseguir abans de l’1 de maig, i que també disposin d’un vehicle per poder fer els mostreigs nocturns. Per a les persones que vulguin participar-hi però no disposin d’aquests mitjans, es dona la possibilitat que ajudin a altres participants en els mostreigs que se’ls hagi assignat.

Mufló (Ovis orientalis musimon) i isards (Rupicapra rupicapra). Foto: © J.Luis Ordóñez.
Mufló (Ovis orientalis musimon) i isards (Rupicapra rupicapra). Foto: © J.Luis Ordóñez.

Si teniu interès per participar-hi, podeu ampliar la informació i accedir al formulari d’inscripció en l’espai web de l’Atles de Mamífers que s’ha habilitat en el web de l’Observatori.

Articles relacionats

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia