Search

AtrapaelTigre ara és Mosquito Alert: una plataforma ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties globals

La nova plataforma Mosquito Alert, que actualitza l’anterior projecte Atrapa el Tigre, incorporarà Aedes aegypti, l’actual responsable de l’expansió del Zika. Aquesta iniciativa permetrà implementar un sistema d’alerta anticipada basat en ciència ciutadana, que detectarà si aquest mosquit arriba al nostre territori. Mosquito Alert amplia el seguiment de la presència i l’expansió del mosquit tigre amb la finalitat que les dades que es recullin nodreixin els sistemes de gestió de salut pública i recerca epidemiològica actual a l’Estat.

la-nova-plataforma-permetra-implementar-un-sistema-d-alerta-anticipada-basat-en-ciencia-ciutadana-que-detecti-la-possible-arr
Imatge de l’aplicació mòbil

Antoni Comín, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya; Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Frederic Bartumeus, professor d’investigació ICREA en nom del CREAF, han presentat avui el programa Mosquito Alert, fruit de l’aliança entre les dues institucions, per impulsar la recerca, el seguiment i el control dels principals mosquits que són transmissors del dengue, el chikungunya, la febre groga i el Zika. Amb aquest acord es rellança el sistema ciutadà de seguiment del mosquit tigre (Aedes albopictus) vigent fins ara i l’amplia per incorporar-hi el mosquit transmissor de la febre groga (Aedes aegypti), l’actual responsable de l’expansió del Zika. El primer resultat d’aquest conveni és que l’anterior sistema, conegut amb el nom Atrapa el Tigre, es converteix en la plataforma Mosquito Alert. La nova plataforma permetrà implementar un sistema d’alerta anticipada basat en ciència ciutadana que detecti la possible arribada d’Aedes aegypti al nostre territori.

Mosquito Alert continua fent el seguiment ciutadà de la presència i l’expansió del mosquit tigre, com feia el projecte predecessor.

Aquest projecte pretén que tant el sistema d’alerta d’Aedes aegypti com el seguiment ciutadà de les poblacions de mosquit tigre residents i en expansió a l’Estat incrementin la participació dins dels sistemes de gestió de salut pública i recerca epidemiològica actual. «Vivim en un món globalitzat, i aquest fenomen provoca canvis que tenen conseqüències directes sobre la salut de les persones. Cada vegada estem més exposats als agents biològics que causen malalties transmissibles. És el cas de l’aparició de malalties, com el dengue, el chikungunya o el Zika», afirma Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”. Frederic Bartumeus, director del projecte, afegeix: «Estem treballant per integrar els actors i les institucions públiques o privades vinculades al problema del mosquit tigre en l’àmbit espanyol: ciutadans, epidemiòlegs, entomòlegs i modelitzadors.» «Només serem capaços de gestionar els riscos actuals si articulem les institucions, la ciència i la ciutadania. El programa Mosquito Alert fa precisament aquesta funció» comenta Antoni Comín, conseller de salut de la Generalitat de Catalunya.

Mosquit de la febre groga (Aedes aegypti)
Mosquit de la febre groga (Aedes aegypti)
El projecte espera fer un salt important i incrementar els seus usuaris de manera exponencial.

L’any 2015 es van fer 10.000 descàrregues de l’aplicació mòbil i 4.000 possibles localitzacions de mosquit tigre. Amb aquesta nova plataforma es vol multiplicar aquest nombre, ampliar les dades al Big Data i ser capaços de fer models que prediguin, d’una banda, la distribució del mosquit, i d’altra banda, el risc epidemiològic que es transmetin les malalties que transporten.

Finalment, Mosquito Alert vol fomentar l’aplicació de respostes i mesures de control concretes, efectives i a temps real, que serveixen per gestionar aquestes dues espècies de mosquit. Per fer-ho, les dades aportades pels ciutadans i els models matemàtics es compartiran amb les entitats que gestionin aquest problema.

Mosquito Alert podrà detectar si el mosquit que transmet el Zika arriba a l’Estat

Aedes aegypti té un parentiu proper amb el mosquit tigre (pertany al mateix gènere, però no a la mateixa espècie) i és el principal vector del dengue i el chikungunya, la febre groga i el Zika. Fins ara no s’ha detectat aquest mosquit a l’Estat espanyol. Mosquito Alert ofereix una aplicació de mòbil perquè la gent informi quan cregui que ha vist un d’aquests mosquits.

La novetat és que, ara, la ciència ciutadana ens pot ajudar a detectar també si arriba a l’Estat espanyol el principal transmissor del Zika, el mosquit de la febre groga.

Com a novetat, a partir d’ara l’aplicació ajudarà els usuaris a identificar el mosquit i diferenciar aquestes dues espècies d’Aedes abans d’enviar la informació. Si centenars de milers de persones col·laboren informant sobre els mosquits de la seva zona de proximitat, es podrà seguir l’expansió i la proliferació del mosquit tigre com fèiem fins ara.

Amb totes aquestes dades, els experts validaran la informació ciutadana rebuda, la faran pública al mapa interactiu que el projecte té al seu web, n’informaran les administracions i la utilitzaran per generar nous models científics.

Moment de la roda de premsa
Moment de la roda de premsa

El mosquit tigre s’ha expandit per tot el litoral mediterrani i és present a més de 360 municipis espanyols

Segons les darreres dades, es confirma la presència estesa del mosquit tigre al litoral oriental espanyol (províncies costaneres de Catalunya, Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia), així com l’avanç de l’espècie cap al nord-est, a l’illa de Mallorca. En general, les dades ciutadanes suggereixen que el mosquit s’està propagant des de la costa de llevant cap a Andalusia i cap a les regions de l’interior.

De fet, els anys 2014 i 2015, amb l’ajuda de les dades ciutadanes validades, entre altres experts, pel Dr. Bartumeus, juntament amb xarxes estatals de seguiment d’aquesta espècie, es va confirmar l’arribada del mosquit tigre a Andalusia i Aragó. D’altra banda, a Catalunya es va confirmar l’arribada del mosquit tigre a la província de Lleida. Des del 2014, es disposa de troballes de mosquit tigre a càrrec de ciutadans i valorades pels experts com a possible o probable mosquit tigre a més de 360 municipis espanyols. Catalunya és la comunitat autònoma amb més municipis amb presència del mosquit (189), seguida per la Comunitat Valenciana (115), Illes Balears (21), Andalusia (14), Regió de Múrcia (13), Aragó (5), Comunitat de Madrid (2), Castella-la Manxa (1) i la Rioja (1).

Vídeo de la roda de premsa de presentació de Mosquito Alert, preparat per l’Obra Social la Caixa.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Notícies
Angela Justamante

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el DAAC obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig).

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia