AtrapaelTigre ara és Mosquito Alert: una plataforma ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties globals

La nova plataforma Mosquito Alert, que actualitza l’anterior projecte Atrapa el Tigre, incorporarà Aedes aegypti, l’actual responsable de l’expansió del Zika. Aquesta iniciativa permetrà implementar un sistema d’alerta anticipada basat en ciència ciutadana, que detectarà si aquest mosquit arriba al nostre territori. Mosquito Alert amplia el seguiment de la presència i l’expansió del mosquit tigre amb la finalitat que les dades que es recullin nodreixin els sistemes de gestió de salut pública i recerca epidemiològica actual a l’Estat.

la-nova-plataforma-permetra-implementar-un-sistema-d-alerta-anticipada-basat-en-ciencia-ciutadana-que-detecti-la-possible-arr
Imatge de l’aplicació mòbil

Antoni Comín, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya; Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Frederic Bartumeus, professor d’investigació ICREA en nom del CREAF, han presentat avui el programa Mosquito Alert, fruit de l’aliança entre les dues institucions, per impulsar la recerca, el seguiment i el control dels principals mosquits que són transmissors del dengue, el chikungunya, la febre groga i el Zika. Amb aquest acord es rellança el sistema ciutadà de seguiment del mosquit tigre (Aedes albopictus) vigent fins ara i l’amplia per incorporar-hi el mosquit transmissor de la febre groga (Aedes aegypti), l’actual responsable de l’expansió del Zika. El primer resultat d’aquest conveni és que l’anterior sistema, conegut amb el nom Atrapa el Tigre, es converteix en la plataforma Mosquito Alert. La nova plataforma permetrà implementar un sistema d’alerta anticipada basat en ciència ciutadana que detecti la possible arribada d’Aedes aegypti al nostre territori.

Mosquito Alert continua fent el seguiment ciutadà de la presència i l’expansió del mosquit tigre, com feia el projecte predecessor.

Aquest projecte pretén que tant el sistema d’alerta d’Aedes aegypti com el seguiment ciutadà de les poblacions de mosquit tigre residents i en expansió a l’Estat incrementin la participació dins dels sistemes de gestió de salut pública i recerca epidemiològica actual. «Vivim en un món globalitzat, i aquest fenomen provoca canvis que tenen conseqüències directes sobre la salut de les persones. Cada vegada estem més exposats als agents biològics que causen malalties transmissibles. És el cas de l’aparició de malalties, com el dengue, el chikungunya o el Zika», afirma Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”. Frederic Bartumeus, director del projecte, afegeix: «Estem treballant per integrar els actors i les institucions públiques o privades vinculades al problema del mosquit tigre en l’àmbit espanyol: ciutadans, epidemiòlegs, entomòlegs i modelitzadors.» «Només serem capaços de gestionar els riscos actuals si articulem les institucions, la ciència i la ciutadania. El programa Mosquito Alert fa precisament aquesta funció» comenta Antoni Comín, conseller de salut de la Generalitat de Catalunya.

Mosquit de la febre groga (Aedes aegypti)
Mosquit de la febre groga (Aedes aegypti)
El projecte espera fer un salt important i incrementar els seus usuaris de manera exponencial.

L’any 2015 es van fer 10.000 descàrregues de l’aplicació mòbil i 4.000 possibles localitzacions de mosquit tigre. Amb aquesta nova plataforma es vol multiplicar aquest nombre, ampliar les dades al Big Data i ser capaços de fer models que prediguin, d’una banda, la distribució del mosquit, i d’altra banda, el risc epidemiològic que es transmetin les malalties que transporten.

Finalment, Mosquito Alert vol fomentar l’aplicació de respostes i mesures de control concretes, efectives i a temps real, que serveixen per gestionar aquestes dues espècies de mosquit. Per fer-ho, les dades aportades pels ciutadans i els models matemàtics es compartiran amb les entitats que gestionin aquest problema.

Mosquito Alert podrà detectar si el mosquit que transmet el Zika arriba a l’Estat

Aedes aegypti té un parentiu proper amb el mosquit tigre (pertany al mateix gènere, però no a la mateixa espècie) i és el principal vector del dengue i el chikungunya, la febre groga i el Zika. Fins ara no s’ha detectat aquest mosquit a l’Estat espanyol. Mosquito Alert ofereix una aplicació de mòbil perquè la gent informi quan cregui que ha vist un d’aquests mosquits.

La novetat és que, ara, la ciència ciutadana ens pot ajudar a detectar també si arriba a l’Estat espanyol el principal transmissor del Zika, el mosquit de la febre groga.

Com a novetat, a partir d’ara l’aplicació ajudarà els usuaris a identificar el mosquit i diferenciar aquestes dues espècies d’Aedes abans d’enviar la informació. Si centenars de milers de persones col·laboren informant sobre els mosquits de la seva zona de proximitat, es podrà seguir l’expansió i la proliferació del mosquit tigre com fèiem fins ara.

Amb totes aquestes dades, els experts validaran la informació ciutadana rebuda, la faran pública al mapa interactiu que el projecte té al seu web, n’informaran les administracions i la utilitzaran per generar nous models científics.

Moment de la roda de premsa
Moment de la roda de premsa

El mosquit tigre s’ha expandit per tot el litoral mediterrani i és present a més de 360 municipis espanyols

Segons les darreres dades, es confirma la presència estesa del mosquit tigre al litoral oriental espanyol (províncies costaneres de Catalunya, Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia), així com l’avanç de l’espècie cap al nord-est, a l’illa de Mallorca. En general, les dades ciutadanes suggereixen que el mosquit s’està propagant des de la costa de llevant cap a Andalusia i cap a les regions de l’interior.

De fet, els anys 2014 i 2015, amb l’ajuda de les dades ciutadanes validades, entre altres experts, pel Dr. Bartumeus, juntament amb xarxes estatals de seguiment d’aquesta espècie, es va confirmar l’arribada del mosquit tigre a Andalusia i Aragó. D’altra banda, a Catalunya es va confirmar l’arribada del mosquit tigre a la província de Lleida. Des del 2014, es disposa de troballes de mosquit tigre a càrrec de ciutadans i valorades pels experts com a possible o probable mosquit tigre a més de 360 municipis espanyols. Catalunya és la comunitat autònoma amb més municipis amb presència del mosquit (189), seguida per la Comunitat Valenciana (115), Illes Balears (21), Andalusia (14), Regió de Múrcia (13), Aragó (5), Comunitat de Madrid (2), Castella-la Manxa (1) i la Rioja (1).

Vídeo de la roda de premsa de presentació de Mosquito Alert, preparat per l’Obra Social la Caixa.

Articles relacionats

Psittacula krameri (cotorra de Kramer): per posar una cotorra diferent de la cada cop més omnipresent Myiopsitta. Està augmentant molt i es consolida com la segona cotorra invasora de Catalunya. Foto: Raju Kasambe, via Wikimedia Commons.
Notícies
Anna Ramon

Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

Ens ajudes a localitzar les espècies invasores més comunes o preocupants que tenim a Catalunya? El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren a la participació per segona vegada el projecte de seguiment Exocat del 24 al 26 de maig. T’hi atreveixes?

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia