Search

Atrapaeltigre.com involucra als ciutadans en la lluita contra el mosquit tigre

Consulta l'Agenda de Atrapa el Tigre
Consulta l'Agenda de Atrapa el Tigre

Involucra la ciutadania en l’estudi i seguiment del mosquit tigre mitjançant l’app Tigatrapp, desenvolupada pel CEAB-CSIC amb la col·laboració del CREAF, disponible per a dispositius Android i, en breu, també per a iOS. El mosquit tigre és una espècie invasora que habita principalment en zones urbanes, molesta per les seves picades i és vector de malalties.

Consulta l'Agenda de Atrapa el Tigre
AtrapaelTigre.com

El projecte “AtrapaelTigre.com” obre la seva participació a nivell estatal. Ciència, noves tecnologies i participació ciutadana són els elements d’aquest projecte innovador impulsat pel Laboratori d’Ecologia del Moviment del Centre Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i que compta amb el suport de diverses entitats públiques i privades. El seu objectiu és  la investigació i control del mosquit tigre a través de l’aplicació Tigatrapp, per a telèfons mòbils i tauletes.

L’aplicació permet que els ciutadans recullin i comparteixin dades de presència de mosquit tigre i llocs potencials de cria, com si fossin científics. La informació geolocalitzada es comparteix a temps real en un mapa que es visualitza a la web del projecte. Mitjançant l’elaboració d’aquest mapa participatiu, Tigatrapp es pot convertir en una eina de gestió per a tècnics de l’administració i científics, així com una potent eina de divulgació i conscienciació sobre la problemàtica associada a aquesta nova espècie invasora.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic. Habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el Dengue i la Chikungunya) i és molt molest per les seves agressives picades. Va ser vist per primera vegada a Catalunya el 2004 i des de llavors s’ha estès principalment a València, a les Illes Balears i a Múrcia. Encara que s’han fet esforços de control, és difícil combatre únicament des de l’administració, ja que viu també en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.).

Un projecte de participació ciutadana que fa el salt de les escoles al gran públic

“Atrapa el Tigre” va sorgir a l’estiu de 2013 a Girona, com a projecte pilot. Gràcies a aquesta experiència, es va comprovar que la col•laboració ciutadana podia ser una eina útil tant per a la investigació com per a la gestió i el control d’aquesta espècie.

Els participants no només formen part d'un projecte d'investigació, sinó que adquireixen coneixements necessaris per aplicar mesures preventives a les llars particulars, comenta Frederic Bartumeus, Professor d'Investigació ICREA del CSIC i Professor Associat al CREAF.

A més, per fomentar la transferència de coneixements i intercanvi entre científics i ciutadans, el projecte compta amb activitats presencials a Catalunya, València, Illes Balears, Múrcia i Madrid. Aitana Oltra, coordinadora del projecte comenta, “En aquests tallers i xerrades, es mostrarà com utilitzar Tigatrapp, aprenent tot el necessari per reconèixer el mosquit tigre i els seus llocs de cria. No obstant això, no és imprescindible assistir a un taller per descarregar l’aplicació i participar, ja que es compta amb tota la informació necessària al web del projecte. De fet, qualsevol ciutadà de qualsevol població pot participar, si ho desitja. “L’aplicació està disponible per a dispositius Android, i en breu també per a altres dispositius mòbils com iOS.

El projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri d’Economia i Competitivitat, pel programa d’ajudes a la investigació Recercaixa i per l’empresa Bloom.

Projecte i accés a la app a: http://www.atrapaeltigre.com

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Psittacula krameri (cotorra de Kramer): per posar una cotorra diferent de la cada cop més omnipresent Myiopsitta. Està augmentant molt i es consolida com la segona cotorra invasora de Catalunya. Foto: Raju Kasambe, via Wikimedia Commons.
Notícies
Anna Ramon

Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

Ens ajudes a localitzar les espècies invasores més comunes o preocupants que tenim a Catalunya? El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren a la participació per segona vegada el projecte de seguiment Exocat del 24 al 26 de maig. T’hi atreveixes?

Cotorreta de pit gris a la ciutat de Barcelona. Imatge: Vicente Zambrano.
Notícies
Anna Ramon

Portar una vida urbanita, el secret de les cotorres invasores per expandir-se i establir-se per la Península Ibèrica

Un article publicat recentment liderat per la investigadora del CREAF Laura Cardador demostra que els hàbitats humans, les nostres ciutats i les connexions o infraestructures viàries, han estat un trampolí que han permès que la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer colonitzessin la Península i que s’hi hagin establert de forma permanent.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia