Search

Bernat Claramunt participarà en una expedició pirinenca per mostrar els efectes del canvi climàtic a la muntanya

Bernat Claramunt en las montañas de Andorra
Bernat Claramunt en las montañas de Andorra

15 etapes en 15 dies. A aquest repte s’enfrontaran 15 persones valentes a peu per completar una travessia científica i cultural pel Pirineu català organitzada per la Societat Nova Geogràfica amb la col·laboració del CREAF.

En una ruta de 200 km que els conduirà des de la Val d’Aran fins a Cap de Creus, 15 viatgers i viatgeres descobriran els efectes del canvi climàtic a la muntanya de la mà de  Bernat Claramunt, ecòleg expert en biodiversitat de sistemes alpins.

L’objectiu d’aquesta expedició, organitzada per la Societat Nova Geogràfica, és aventurar-se a apreciar llocs coneguts amb una nova mirada, a redescobrir el que tenim a prop de casa. Què està passant amb la flora i la fauna de muntanya? La cultura pirinenca està amenaçada?

“El Pirineu s’està transformant ràpidament. Estem observant canvis en el comportament dels animals i les plantes i afectacions en les activitats econòmiques. Però també veiem que els llogarets abandonades s’estan començant a repoblar “.

JORDI LLOMPART, president de la Societat Nova Geogràfica

Aquest viatge aportarà una perspectiva científica sobre la realitat mediambiental i cultural dels Pirineus, sobre com el canvi climàtic està perjudicant la seva naturalesa i la seva població humana.

“M’agradaria que les persones participants veiessin les zones de muntanya no com pedres amuntegades sinó com un sistema complex i en perill que hem de conservar. A nivell personal, serà un repte físic i una magnífica oportunitat per retrobar-me “.

BERNAT CLARAMUNT, guia científic de l’expedició.

Sota un clima de semi tardor, els i les muntanyencs travessaran paratges exuberants de faigs, alzines, roures i alzines sureres; espectacles aeris del trencalòs; esllavissades aquàtics del tritó pirinenc … tot això esquitxat d’un delicioss i històrica cultura agrícola i ramadera.

SI VOLS MÉS INFORMACIÓ CONSULTA L’ENLLAÇ

Casualment, aquesta travessia s’inaugurarà el 4 de setembre, que aquest any coincideix amb el Dia Mundial del Voltor, jornada d’especial rellevància per a una de les espècies més vulnerables dels Pirineus: el voltor negre (Aegypius monachus).

Físicament, el viatge serà molt exigent, però no es tractarà d’una competició esportiva. Els únics requeriments seran gaudir, observar i conservar aquests gegants refugis de vida.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Marmota alpina a Vallter (Catalunya) aquest agost de 2020. S’observa que ja té un pes adequat per tornar a començar la hibernació al setembre. Crèdit: Verónica Couto.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Les marmotes es comuniquen mitjançant dialectes

Un equip de recerca europeu ha estudiat quatre poblacions de marmotes alpines als Pirineus catalans i francesos i ha trobat que cadascuna emet crits d’alarma

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia