Bernat Claramunt participarà en una expedició pirinenca per mostrar els efectes del canvi climàtic a la muntanya

Bernat Claramunt en las montañas de Andorra
Bernat Claramunt en las montañas de Andorra

15 etapes en 15 dies. A aquest repte s’enfrontaran 15 persones valentes a peu per completar una travessia científica i cultural pel Pirineu català organitzada per la Societat Nova Geogràfica amb la col·laboració del CREAF.

En una ruta de 200 km que els conduirà des de la Val d’Aran fins a Cap de Creus, 15 viatgers i viatgeres descobriran els efectes del canvi climàtic a la muntanya de la mà de  Bernat Claramunt, ecòleg expert en biodiversitat de sistemes alpins.

L’objectiu d’aquesta expedició, organitzada per la Societat Nova Geogràfica, és aventurar-se a apreciar llocs coneguts amb una nova mirada, a redescobrir el que tenim a prop de casa. Què està passant amb la flora i la fauna de muntanya? La cultura pirinenca està amenaçada?

“El Pirineu s’està transformant ràpidament. Estem observant canvis en el comportament dels animals i les plantes i afectacions en les activitats econòmiques. Però també veiem que els llogarets abandonades s’estan començant a repoblar “.

JORDI LLOMPART, president de la Societat Nova Geogràfica

Aquest viatge aportarà una perspectiva científica sobre la realitat mediambiental i cultural dels Pirineus, sobre com el canvi climàtic està perjudicant la seva naturalesa i la seva població humana.

“M’agradaria que les persones participants veiessin les zones de muntanya no com pedres amuntegades sinó com un sistema complex i en perill que hem de conservar. A nivell personal, serà un repte físic i una magnífica oportunitat per retrobar-me “.

BERNAT CLARAMUNT, guia científic de l’expedició.

Sota un clima de semi tardor, els i les muntanyencs travessaran paratges exuberants de faigs, alzines, roures i alzines sureres; espectacles aeris del trencalòs; esllavissades aquàtics del tritó pirinenc … tot això esquitxat d’un delicioss i històrica cultura agrícola i ramadera.

SI VOLS MÉS INFORMACIÓ CONSULTA L’ENLLAÇ

Casualment, aquesta travessia s’inaugurarà el 4 de setembre, que aquest any coincideix amb el Dia Mundial del Voltor, jornada d’especial rellevància per a una de les espècies més vulnerables dels Pirineus: el voltor negre (Aegypius monachus).

Físicament, el viatge serà molt exigent, però no es tractarà d’una competició esportiva. Els únics requeriments seran gaudir, observar i conservar aquests gegants refugis de vida.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Marmota alpina a Vallter (Catalunya) aquest agost de 2020. S’observa que ja té un pes adequat per tornar a començar la hibernació al setembre. Crèdit: Verónica Couto.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Les marmotes es comuniquen mitjançant dialectes

Un equip de recerca europeu ha estudiat quatre poblacions de marmotes alpines als Pirineus catalans i francesos i ha trobat que cadascuna emet crits d’alarma

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia