Search

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll

La biodiversitat i la crisi climàtica estan inextricablement entrellaçades i no es poden abordar ni solucionar de manera independent l’una de l’altra. Malgrat que el relat global ha tendit a centrar-se en el canvi climàtic, la ciència assenyala que la natura és una aliada fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de diversitat biològica.

En el Dia Internacional de la Diversitat Biològica de 2024, promogut pel Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB), volem posar èmfasi en les proves que demostren que uns ecosistemes nacionals forts i sans poden ajudar a lluitar contra el canvi climàtic, així com a augmentar la resiliència i contribuir a adaptar-nos als impactes climàtics. Ara bé, els sistemes de coneixement sobre el clima i la biodiversitat segueixen fragmentats, malgrat els solapaments temàtics i de procediment en tots dos àmbits.

El repte ambiental que suposa la pèrdua de biodiversitat és clau per al director del CREAF, Joan Pino Vilalta, doctor en Biologia, que afirma que “seria impossible obtenir la multitud de béns i serveis ecològics que necessitem per viure sense biodiversitat. La seva pèrdua és un dels reptes ambientals més grans als quals ens hem hagut d’enfrontar en les últimes dècades”.

La ciència assenyala que la natura és una aliada fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la diversitat biològica.

Segons la coordinadora científica del CREAF, Alicia Pérez-Porro, “ara estem experimentant un cert impuls polític per trencar les sitges i connectar clima i biodiversitat“. És un aspecte que resumeix de la manera següent: “D’una banda, les presidències de la CMNUCC, la COP28, el CDB i la COP15 van signar a la COP28 de Dubai la Declaració Conjunta sobre el Clima, la Natura i les Persones i, per altra, “l’IPBES i l’IPCC van copatrocinar un Taller sobre Biodiversitat i Canvi Climàtic el desembre del 2020, per examinar les sinergies i compensacions entre, d’una banda, protegir la biodiversitat i, de l’altra, mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic”. L’esdeveniment va reunir 50 dels principals experts mundials en biodiversitat i clima, entre els quals hi havia l’investigador del CREAF Lluís Brotons.

A continuació, una breu selecció d’algunes de les nostres investigacions i activitats relacionades amb la biodiversitat:

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia