El CREAF participa a la jornada de bioeconomia i emprenedoria organitzada pel MITECO

El dia 21 de març, en motiu del Dia Internacional dels Boscos, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va organitzar una jornada sobre bioeconomia i emprenedoria al sector forestal. El CREAF va tenir l’oportunitat d’aportar-hi la seva visió a través de l’investigador Marc Gràcia. En concret, en Marc va relatar l’experiència i resultats del projecte d’agricultura regenerativa que coordina des del centre, Life-Polyfarming. D’acord amb l’investigador, “el model regeneratiu s’alinea amb els principis de la bioeconomia precisament perquè és circular i poc invasiu”.

“El model regeneratiu s’alinea amb els principis de la bioeconomia precisament perquè és circular i poc invasiu”

MARC GRÀCIA, investigador del CREAF i coordinador de Polyfarming.

Aquest tipus d’agricultura se centra a mantenir, recuperar i potenciar la fertilitat del sòl. L’innovador és que ho fa combinant els recursos del bosc, el prat, el bestiar i els cultius. Per exemple, en el cas del bosc, s’aprofiten les branques per fer biochar, que és un carbó vegetal utilitzat com a esmena per al sòl, així com per millorar la retenció d’aigua i nutrients a l’hort. Altres usos son l’elaboració de biofertilitzants amb microorganismes del bosc per augmentar la fertilitat del sòl, entre altres coses. Life-Polyfarming es duu a terme a una finca de Girona, Planeses. Els últims resultats del projecte apunten que l’horta regenerativa absorbeix fins a 30 vegades més de CO₂ a l’any que la convencional.

Bioeconomia: un model sostenible i circular

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va ser l’encarregada d’inaugurar l’esdeveniment, que va tenir lloc al Parador de la Granja (Segòvia). Al seu discurs d’obertura va destacar que “als boscos podem trobar les millors respostes a l’hora de fixar sòl, evitar la desertificació, generar resiliència enfront dels efectes del canvi climàtic i afavorir la biodiversitat”. A més, va subratllar que la gestió forestal és fonamental per abordar el doble desafiament que suposa la transició ecològica i el repte demogràfic: una associació de mutu benefici.

"La gestió forestal és fonamental per abordar el doble desafiament que suposa la transició ecològica i el repte demogràfic: una associació de mutu benefici", Teresa Ribera. 

La jornada també va comptar amb la participació del secretari general per al Repte Demogràfic, Paco Boya; la directora general de Biodiversitat del MITECO, María Jesús Rodríguez de Sancho; el director de l’European Forest Institute (EFI), Marc Palahí; i el conseller de Foment i Medi Ambient de Castella i Lleó, Juan Carlos Suárez-Quiñones, al costat d’altres representants de l’administració local, el sector forestal, emprenedors i divulgadors ambientals.

Durant l’esdeveniment els ponents van fer-se ressò de la necessitat de donar suport a les iniciatives de bioeconomia circular del territori, que incloguin aprofitament energètic sostenible, gestió dels recursos forestals, fabricació de productes del bosc (fusters, alimentació, resina…) o projectes de divulgació o arquitectura, entre d’altres.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia