Search

El CREAF participa a la jornada de bioeconomia i emprenedoria organitzada pel MITECO

El dia 21 de març, en motiu del Dia Internacional dels Boscos, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va organitzar una jornada sobre bioeconomia i emprenedoria al sector forestal. El CREAF va tenir l’oportunitat d’aportar-hi la seva visió a través de l’investigador Marc Gràcia. En concret, en Marc va relatar l’experiència i resultats del projecte d’agricultura regenerativa que coordina des del centre, Life-Polyfarming. D’acord amb l’investigador, “el model regeneratiu s’alinea amb els principis de la bioeconomia precisament perquè és circular i poc invasiu”.

“El model regeneratiu s’alinea amb els principis de la bioeconomia precisament perquè és circular i poc invasiu”

MARC GRÀCIA, investigador del CREAF i coordinador de Polyfarming.

Aquest tipus d’agricultura se centra a mantenir, recuperar i potenciar la fertilitat del sòl. L’innovador és que ho fa combinant els recursos del bosc, el prat, el bestiar i els cultius. Per exemple, en el cas del bosc, s’aprofiten les branques per fer biochar, que és un carbó vegetal utilitzat com a esmena per al sòl, així com per millorar la retenció d’aigua i nutrients a l’hort. Altres usos son l’elaboració de biofertilitzants amb microorganismes del bosc per augmentar la fertilitat del sòl, entre altres coses. Life-Polyfarming es duu a terme a una finca de Girona, Planeses. Els últims resultats del projecte apunten que l’horta regenerativa absorbeix fins a 30 vegades més de CO₂ a l’any que la convencional.

Bioeconomia: un model sostenible i circular

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va ser l’encarregada d’inaugurar l’esdeveniment, que va tenir lloc al Parador de la Granja (Segòvia). Al seu discurs d’obertura va destacar que “als boscos podem trobar les millors respostes a l’hora de fixar sòl, evitar la desertificació, generar resiliència enfront dels efectes del canvi climàtic i afavorir la biodiversitat”. A més, va subratllar que la gestió forestal és fonamental per abordar el doble desafiament que suposa la transició ecològica i el repte demogràfic: una associació de mutu benefici.

"La gestió forestal és fonamental per abordar el doble desafiament que suposa la transició ecològica i el repte demogràfic: una associació de mutu benefici", Teresa Ribera. 

La jornada també va comptar amb la participació del secretari general per al Repte Demogràfic, Paco Boya; la directora general de Biodiversitat del MITECO, María Jesús Rodríguez de Sancho; el director de l’European Forest Institute (EFI), Marc Palahí; i el conseller de Foment i Medi Ambient de Castella i Lleó, Juan Carlos Suárez-Quiñones, al costat d’altres representants de l’administració local, el sector forestal, emprenedors i divulgadors ambientals.

Durant l’esdeveniment els ponents van fer-se ressò de la necessitat de donar suport a les iniciatives de bioeconomia circular del territori, que incloguin aprofitament energètic sostenible, gestió dels recursos forestals, fabricació de productes del bosc (fusters, alimentació, resina…) o projectes de divulgació o arquitectura, entre d’altres.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia