La BioMARató: la competició que apropa la biodiversitat de les costes catalanes a la ciutadania

Fotografiar el màxim d’éssers vius de la costa catalana, ja siguin ocells, plantes del passeig marítim o espècies subaquàtiques, és l’objectiu de la BioMARató, un dels majors esdeveniments de ciència ciutadana i observacions marines que se celebrarà a Catalunya entre finals de l’abril i principis del maig i al llarg de tot l’estiu 2021.

Grup de persones fent esnòrquel a la Barceloneta. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.
Grup de persones fent esnòrquel a la Barceloneta. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins

La BioMARató es tracta d’una activitat impulsada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) al costat del projecte Cos4Cloud, en el qual participa el CREAF, l’empresa Anèl·lides – Serveis ambientals marins, l’associació mediambiental Xatrac i dos centres de submarinisme: Oceánicos, i Plàncton Diving i l’ajuntament de Calonge i Sant Antoni, que vol promoure la conservació i la sensibilització al voltant de l’ecosistema marí.

La celebració de la BioMARató coincideix amb la City Nature Challenge (CNC), una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes on ciutats de tot el món competiran entre elles per aconseguir la quantitat més gran d’observacions d’éssers vius dins de la seva localitat i publicar-les a una plataforma de ciència ciutadana. La regió guanyadora serà la que aconsegueixi més observacions naturalistes, més espècies d’éssers vius observats i més participants implicats.

Banner_BioMARató

Enguany el CNC se celebra del 30 d’abril al 3 de maig i, en el cas de Catalunya, participaran diverses localitats de Barcelona, Girona i Tarragona a través de la BioMARató. Al llarg d’aquests dies s’oferiran diverses activitats gratuïtes, entre les quals s’inclouen un taller per conèixer la biodiversitat entre les roques, sortides d’esnòrquel i immersions de submarinisme.

Des del juny fins al setembre de 2021 la ciutadania podrà gaudir de múltiples activitats per conèixer l'ecosistema marí que forma part d'algunes localitats de la Costa Daurada, la Costa Brava i les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

No obstant això, com no sempre fa bon temps a l’abril per acostar-se a les platges o entrar a l’aigua, la competició continuarà en el territori català durant l’estiu. Així, des del juny fins al setembre de 2021 la ciutadania podrà gaudir de múltiples activitats per conèixer l’ecosistema marí que forma part d’algunes localitats de la Costa Daurada, la Costa Brava i les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquest cas, guanyarà la província que aconsegueixi la quantitat més gran d’observacions d’éssers vius sota l’aigua, la que detecti més espècies invasores i rares o la que aconsegueixi més participants.

Qualsevol persona pot participar-hi, tant apuntant-se a una de les activitats organitzades, com fotografiant éssers vius pel seu compte. L’objectiu és gaudir de la natura, fer la quantitat més gran de fotografies a éssers vius i pujar-les al projecte ‘BioMARató’

Submarinisme. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.
Submarinisme. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.

Una vegada finalitzada la BioMARató, comença el procés d’identificació i validació de totes les observacions que se n’hagin pujat a Natusfera. Així mateix, s’organitzaran dues activitats en línia gratuïtes per aprendre a identificar espècies amb totes les observacions que s’hagin rebut i descobrir algunes de les seves curiositats.

Conèixer la biodiversitat per fomentar la seva conservació

Algunes de les observacions que es recullin al llarg de la competició s’utilitzaran en el projecte de ciència ciutadana UrbamarBio, liderat per Anèl·lides – Serveis ambientals marins, i en el qual participen l’ICM-CSIC i el projecte Cos4Cloud. “Utilitzarem les dades obtingudes a les platges de Badalona i ​​Barcelona per promoure l’ús sostenible i la preservació del seu ecosistema marí a través d’UrbamarBio”, afirma Andrea Comaposada, biòloga i fundadora d’Anèl·lides– Serveis ambientals marins i líder del projecte Urbamar.

Un dels principals objectius d’aquest projecte és publicar un article científic on s’expliqui el procés per aconseguir que les dades aportades per la ciutadania siguin d’alta qualitat, requisit imprescindible per a poder incorporar aquest tipus de metodologies participatives en futurs projectes de recerca”.

Jaume Piera BioMARató ciència ciutadana

Cada vegada es reconeix més la importància de la ciència ciutadana com una valuosa font d’informació per a la comunitat científica i, fins i tot, per a donar suport a la presa de decisions en polítiques mediambientals i de conservació.
JAUME PIERA, investigador a l’ICM-CSIC, investigador associat al CREAF i coordinador del projecte Cos4Cloud.

Un exemple concret és l’informe ‘Estat de la Natura a Catalunya 2020’ publicat a finals de l’any passat pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat per a avaluar la biodiversitat a Catalunya.  Per la seva elaboració, es va comptar, a més d’amb la contribució i les dades de diverses entitats, amb dades recollides per centenars de persones voluntàries agrupades en projectes de ciència ciutadana. “Aquest document demostra l’enorme contribució que suposa la ciència ciutadana per al monitoratge de la biodiversitat”, conclou Piera.

L’informe va ser un encàrrec del DTES al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i al CREAF, i elaborat conjuntament amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i l’ICM i amb la col·laboració dels serveis tècnics de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del propi Departament.

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Notícies
Alba Gimbert

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

La plataforma de coneixement Prismàtic, iniciativa del Deptartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que coordina el CREAF, presenta tot el programa de seminaris virtuals d’una hora sobre les temàtiques més actuals de la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia