La BioMARató: la competició que apropa la biodiversitat de les costes catalanes a la ciutadania

Grup de persones fent esnòrquel a la Barceloneta. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins
Grup de persones fent esnòrquel a la Barceloneta. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins

Fotografiar el màxim d’éssers vius de la costa catalana, ja siguin ocells, plantes del passeig marítim o espècies subaquàtiques, és l’objectiu de la BioMARató, un dels majors esdeveniments de ciència ciutadana i observacions marines que se celebrarà a Catalunya entre finals de l’abril i principis del maig i al llarg de tot l’estiu 2021.

La BioMARató es tracta d’una activitat impulsada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) al costat del projecte Cos4Cloud, en el qual participa el CREAF, l’empresa Anèl·lides – Serveis ambientals marins, l’associació mediambiental Xatrac i dos centres de submarinisme: Oceánicos, i Plàncton Diving i l’ajuntament de Calonge i Sant Antoni, que vol promoure la conservació i la sensibilització al voltant de l’ecosistema marí.

La celebració de la BioMARató coincideix amb la City Nature Challenge (CNC), una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes on ciutats de tot el món competiran entre elles per aconseguir la quantitat més gran d’observacions d’éssers vius dins de la seva localitat i publicar-les a una plataforma de ciència ciutadana. La regió guanyadora serà la que aconsegueixi més observacions naturalistes, més espècies d’éssers vius observats i més participants implicats.

Banner_BioMARató

Enguany el CNC se celebra del 30 d’abril al 3 de maig i, en el cas de Catalunya, participaran diverses localitats de Barcelona, Girona i Tarragona a través de la BioMARató. Al llarg d’aquests dies s’oferiran diverses activitats gratuïtes, entre les quals s’inclouen un taller per conèixer la biodiversitat entre les roques, sortides d’esnòrquel i immersions de submarinisme.

Des del juny fins al setembre de 2021 la ciutadania podrà gaudir de múltiples activitats per conèixer l'ecosistema marí que forma part d'algunes localitats de la Costa Daurada, la Costa Brava i les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

No obstant això, com no sempre fa bon temps a l’abril per acostar-se a les platges o entrar a l’aigua, la competició continuarà en el territori català durant l’estiu. Així, des del juny fins al setembre de 2021 la ciutadania podrà gaudir de múltiples activitats per conèixer l’ecosistema marí que forma part d’algunes localitats de la Costa Daurada, la Costa Brava i les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquest cas, guanyarà la província que aconsegueixi la quantitat més gran d’observacions d’éssers vius sota l’aigua, la que detecti més espècies invasores i rares o la que aconsegueixi més participants.

Qualsevol persona pot participar-hi, tant apuntant-se a una de les activitats organitzades, com fotografiant éssers vius pel seu compte. L’objectiu és gaudir de la natura, fer la quantitat més gran de fotografies a éssers vius i pujar-les al projecte ‘BioMARató’

Submarinisme. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.
Submarinisme. Crèdit: Anèl·lides-Serveis ambientals marins.

Una vegada finalitzada la BioMARató, comença el procés d’identificació i validació de totes les observacions que se n’hagin pujat a Natusfera. Així mateix, s’organitzaran dues activitats en línia gratuïtes per aprendre a identificar espècies amb totes les observacions que s’hagin rebut i descobrir algunes de les seves curiositats.

Conèixer la biodiversitat per fomentar la seva conservació

Algunes de les observacions que es recullin al llarg de la competició s’utilitzaran en el projecte de ciència ciutadana UrbamarBio, liderat per Anèl·lides – Serveis ambientals marins, i en el qual participen l’ICM-CSIC i el projecte Cos4Cloud. “Utilitzarem les dades obtingudes a les platges de Badalona i ​​Barcelona per promoure l’ús sostenible i la preservació del seu ecosistema marí a través d’UrbamarBio”, afirma Andrea Comaposada, biòloga i fundadora d’Anèl·lides– Serveis ambientals marins i líder del projecte Urbamar.

Un dels principals objectius d’aquest projecte és publicar un article científic on s’expliqui el procés per aconseguir que les dades aportades per la ciutadania siguin d’alta qualitat, requisit imprescindible per a poder incorporar aquest tipus de metodologies participatives en futurs projectes de recerca”.

Jaume Piera BioMARató ciència ciutadana

Cada vegada es reconeix més la importància de la ciència ciutadana com una valuosa font d’informació per a la comunitat científica i, fins i tot, per a donar suport a la presa de decisions en polítiques mediambientals i de conservació.

JAUME PIERA, investigador a l’ICM-CSIC, investigador associat al CREAF i coordinador del projecte Cos4Cloud.

Un exemple concret és l’informe ‘Estat de la Natura a Catalunya 2020’ publicat a finals de l’any passat pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat per a avaluar la biodiversitat a Catalunya.  Per la seva elaboració, es va comptar, a més d’amb la contribució i les dades de diverses entitats, amb dades recollides per centenars de persones voluntàries agrupades en projectes de ciència ciutadana. “Aquest document demostra l’enorme contribució que suposa la ciència ciutadana per al monitoratge de la biodiversitat”, conclou Piera.

L’informe va ser un encàrrec del DTES al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i al CREAF, i elaborat conjuntament amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i l’ICM i amb la col·laboració dels serveis tècnics de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del propi Departament.

Articles relacionats

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’esportista Kilian Jornet entrevista l’Eduard Pla i la Mariona Ferrandiz per parlar sobre biodiversitat 

Sota el nom de ‘Perdem biodiversitat. Actuem!’ Kilian Jornet ha fet quatre entrevistes a diferents científics i científiques, entre els qual es troben el nostre investigador Eduard Pla, que ha explicat el papers dels boscos mediterranis i dels incendis, i la nostra investigadora i professora de la UAB Mariona Ferrandiz, que ha parlat sobre diversitat biològica.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia