Més boscos per al Green Deal: la restauració passiva com a potencial alternativa a les plantacions

Hi ha un consens aclaparador sobre que el bosc ofereix serveis ecosistèmics fonamentals per conservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. Image: Josep Maria Espelta
Hi ha un consens aclaparador sobre que el bosc ofereix serveis ecosistèmics fonamentals per conservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. Image: Josep Maria Espelta

Des del CREAF dirigim juntament amb l’INRAE ​​i la Universitat de Liverpool un número especial publicat al Journal of Applied Ecology sobre Managing Forest Regeneration and Expansion at a Time of Unprecedented Global Change  (Dec 2020), en el que ha intervingut com a co-editor l’investigador Josep Maria Espelta.

L’edició especial inclou una sèrie d’articles que qüestionen fins a quin punt avui els boscos viuen un seriós desafiament per part de la pressió humana local i el canvi climàtic global. Ara bé, posa de manifest un consens aclaparador sobre el fet que els boscos ofereixen serveis ecosistèmics fonamentals per donar suport a la conservació de la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. El recull d’articles aporta coneixement als objectius de programes com el Pacte Verd Europeu, que persegueix augmentar la quantitat i qualitat dels boscos per mitigar aquests impactes i restaurar la biodiversitat de l’ecosistema en el context de la transició europea cap a una economia circular i neutra de CO2.

Els elevats costos econòmics i els possibles impactes socioambientals dels programes de plantació activa d’arbres a gran escala assenyalen la restauració passiva dels boscos com una alternativa de gestió potencial a moltes regions del món. A més, els enfocaments basats en la regeneració passiva de boscos donen lloc a accions que normalment tenen més èxit que les que utilitzen la restauració activa. Malgrat tot, el nostre coneixement pràctic sobre com utilitzar el potencial de regeneració natural de les poblacions i comunitats d’arbres per fomentar la recuperació forestal continua sent incomplet.

El contingut publicat al Journal of Applied Ecology inclou articles de revisió, investigació i anàlisi d’estratègies polítiques amb l’objectiu de sintetitzar, aprofundir i identificar les llacunes en la nostra comprensió de l’ecologia i el funcionament de la recuperació passiva de boscos amb solucions basades en la natura, per millorar-ne la regeneració i expansió. Segons explica Josep Maria Espelta, “els articles d’aquest número especial ofereixen diferents alternatives i estratègies per millorar l’èxit de la restauració passiva dels nostres boscos”.

El treball posa en evidència el següent:

  • El paper instrumental de les dispersió de llavors per millorar l’establiment passiu d’arbres.
  • El fet que els boscos secundaris poden assolir ràpidament alts nivells de diversitat funcional i un elevat creixement per efecte del llegat dels antics usos del sòl.
  • La necessitat de considerar possibles des-serveis ecosistèmics (com ara riscos d’incendi i invasions biòtiques) associats a l’expansió dels boscos secundaris.

L’especial el tanca un comentari exhaustiu que qüestiona els plans de plantació massiva d’arbres a gran escala.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia