Search

Més boscos per al Green Deal: la restauració passiva com a potencial alternativa a les plantacions

Hi ha un consens aclaparador sobre que el bosc ofereix serveis ecosistèmics fonamentals per conservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. Image: Josep Maria Espelta
Hi ha un consens aclaparador sobre que el bosc ofereix serveis ecosistèmics fonamentals per conservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. Image: Josep Maria Espelta

Des del CREAF dirigim juntament amb l’INRAE ​​i la Universitat de Liverpool un número especial publicat al Journal of Applied Ecology sobre Managing Forest Regeneration and Expansion at a Time of Unprecedented Global Change  (Dec 2020), en el que ha intervingut com a co-editor l’investigador Josep Maria Espelta.

L’edició especial inclou una sèrie d’articles que qüestionen fins a quin punt avui els boscos viuen un seriós desafiament per part de la pressió humana local i el canvi climàtic global. Ara bé, posa de manifest un consens aclaparador sobre el fet que els boscos ofereixen serveis ecosistèmics fonamentals per donar suport a la conservació de la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. El recull d’articles aporta coneixement als objectius de programes com el Pacte Verd Europeu, que persegueix augmentar la quantitat i qualitat dels boscos per mitigar aquests impactes i restaurar la biodiversitat de l’ecosistema en el context de la transició europea cap a una economia circular i neutra de CO2.

Els elevats costos econòmics i els possibles impactes socioambientals dels programes de plantació activa d’arbres a gran escala assenyalen la restauració passiva dels boscos com una alternativa de gestió potencial a moltes regions del món. A més, els enfocaments basats en la regeneració passiva de boscos donen lloc a accions que normalment tenen més èxit que les que utilitzen la restauració activa. Malgrat tot, el nostre coneixement pràctic sobre com utilitzar el potencial de regeneració natural de les poblacions i comunitats d’arbres per fomentar la recuperació forestal continua sent incomplet.

El contingut publicat al Journal of Applied Ecology inclou articles de revisió, investigació i anàlisi d’estratègies polítiques amb l’objectiu de sintetitzar, aprofundir i identificar les llacunes en la nostra comprensió de l’ecologia i el funcionament de la recuperació passiva de boscos amb solucions basades en la natura, per millorar-ne la regeneració i expansió. Segons explica Josep Maria Espelta, “els articles d’aquest número especial ofereixen diferents alternatives i estratègies per millorar l’èxit de la restauració passiva dels nostres boscos”.

El treball posa en evidència el següent:

  • El paper instrumental de les dispersió de llavors per millorar l’establiment passiu d’arbres.
  • El fet que els boscos secundaris poden assolir ràpidament alts nivells de diversitat funcional i un elevat creixement per efecte del llegat dels antics usos del sòl.
  • La necessitat de considerar possibles des-serveis ecosistèmics (com ara riscos d’incendi i invasions biòtiques) associats a l’expansió dels boscos secundaris.

L’especial el tanca un comentari exhaustiu que qüestiona els plans de plantació massiva d’arbres a gran escala.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta! El concepte, en realitat, va molt més enllà.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia