Search

Més boscos per al Green Deal: la restauració passiva com a potencial alternativa a les plantacions

Hi ha un consens aclaparador sobre que el bosc ofereix serveis ecosistèmics fonamentals per conservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. Image: Josep Maria Espelta
Hi ha un consens aclaparador sobre que el bosc ofereix serveis ecosistèmics fonamentals per conservar la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. Image: Josep Maria Espelta

Des del CREAF dirigim juntament amb l’INRAE ​​i la Universitat de Liverpool un número especial publicat al Journal of Applied Ecology sobre Managing Forest Regeneration and Expansion at a Time of Unprecedented Global Change  (Dec 2020), en el que ha intervingut com a co-editor l’investigador Josep Maria Espelta.

L’edició especial inclou una sèrie d’articles que qüestionen fins a quin punt avui els boscos viuen un seriós desafiament per part de la pressió humana local i el canvi climàtic global. Ara bé, posa de manifest un consens aclaparador sobre el fet que els boscos ofereixen serveis ecosistèmics fonamentals per donar suport a la conservació de la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic. El recull d’articles aporta coneixement als objectius de programes com el Pacte Verd Europeu, que persegueix augmentar la quantitat i qualitat dels boscos per mitigar aquests impactes i restaurar la biodiversitat de l’ecosistema en el context de la transició europea cap a una economia circular i neutra de CO2.

Els elevats costos econòmics i els possibles impactes socioambientals dels programes de plantació activa d’arbres a gran escala assenyalen la restauració passiva dels boscos com una alternativa de gestió potencial a moltes regions del món. A més, els enfocaments basats en la regeneració passiva de boscos donen lloc a accions que normalment tenen més èxit que les que utilitzen la restauració activa. Malgrat tot, el nostre coneixement pràctic sobre com utilitzar el potencial de regeneració natural de les poblacions i comunitats d’arbres per fomentar la recuperació forestal continua sent incomplet.

El contingut publicat al Journal of Applied Ecology inclou articles de revisió, investigació i anàlisi d’estratègies polítiques amb l’objectiu de sintetitzar, aprofundir i identificar les llacunes en la nostra comprensió de l’ecologia i el funcionament de la recuperació passiva de boscos amb solucions basades en la natura, per millorar-ne la regeneració i expansió. Segons explica Josep Maria Espelta, “els articles d’aquest número especial ofereixen diferents alternatives i estratègies per millorar l’èxit de la restauració passiva dels nostres boscos”.

El treball posa en evidència el següent:

  • El paper instrumental de les dispersió de llavors per millorar l’establiment passiu d’arbres.
  • El fet que els boscos secundaris poden assolir ràpidament alts nivells de diversitat funcional i un elevat creixement per efecte del llegat dels antics usos del sòl.
  • La necessitat de considerar possibles des-serveis ecosistèmics (com ara riscos d’incendi i invasions biòtiques) associats a l’expansió dels boscos secundaris.

L’especial el tanca un comentari exhaustiu que qüestiona els plans de plantació massiva d’arbres a gran escala.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia