Search

Tenir més cabres pasturant pel bosc disminueix el risc d’incendi?

Cabres de La Petita Granja de Claret coordinada per la pastora Raquel Servitja Dalmau. Foto: Verónica Couto Antelo.
Cabres de La Petita Granja de Claret coordinada per la pastora Raquel Servitja Dalmau. Foto: Verónica Couto Antelo.
El projecte Silvodivers vol descobrir si la silvopastura pot ser una aliada per reduir el risc d'incendi alhora que es conserva la biodiversitat del bosc.

L’any 2023 comença amb una forta sequera i una escassetat creixent d’aigua en tot el país. Més enllà dels impactes que això té sobre els usos que fem de l’aigua -agricultura, indústria, consum domèstic, etc.-, una de les conseqüències més preocupants d’aquest escenari és que incrementa la probabilitat de tenir petits i grans incendis a l’estiu. Per això, des de la ciència s’estan buscant més solucions per reduir aquest risc d’incendi fent ús de la gestió forestal, la restauració i protecció dels ecosistemes naturals i d’altres mesures de prevenció que poden disminuir la càrrega de combustible dels nostres boscos. És en aquesta línia que les investigadores Sandra Saura Mas, també professora de la UAB, i Lídia Quevedo posen en marxa el projecte Silvodivers per analitzar la pastura de bestiar a través del bosc, el que es coneix com silvopastura, i descobrir si alhora que els ramats s’alimenten del sotabosc, eliminen la massa forestal més inflamable i protegeixen els nostres boscos i la seva biodiversitat davant d’alguns incendis. En concret, l’estudi se centrarà en la pastura de cabres i ovelles i ja compten amb la participació de més de 100 pastores i pastores i els seus ramats. 

“M’imagino el projecte com un triangle que combina la prevenció d’incendis, la conservació de la biodiversitat i la sostenibilitat social i econòmica ramadera”.

SANDRA SAURA, coordinadora del projecte, investigadora CREAF i professora UAB. 

Més enllà de la investigació ambiental per descobrir si aquesta pastura pot ajudar-nos en la gestió d’incendis i mantenir la biodiversitat del bosc, Silvodivers vol entendre la silvopastura també des d’una perspectiva social i econòmica. L’equip de recerca es planteja si la silvopastura pot ser un model de ramaderia sostenible que beneficiï els nostres ecosistemes al mateix temps que manté el sector productiu a nivell local. Per aquest motiu, triaran unes 30 pastores i pastors de les 100 inicials localitzades fins al moment i les entrevistaran per conèixer el seu funcionament dia a dia, costos econòmics que han d’afrontar, i quines necessitats i preocupacions tenen. “El resultat han de ser eines i metodologies per recolzar ramaders i ramaderes en una pastura que s’entreveu exitosa i beneficiosa econòmicament i compatible i promotora de la conservació de la biodiversitat forestal, la disminució del risc d’incendi i la mitigació del canvi climàtic”, explica Saura-Mas.

El projecte tindrà una durada de 2 anys i rep el suport de l’Escola de Pastors de Catalunya, l’Associació de pastors i pastores formatgers dels Països Catalans, àrea forestal de bombers de la Generalitat, la Fundació Pau Costa, l’APF Lluçanès, la federació BOSCAT i el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació. 

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia