Search

Innovació i noves tecnologies per conservar la natura, el fil conductor de la temporada 2024 de seminaris #cafèPrismàtic  

Els seminaris #cafèPrismàtic s’han convertit en un dels segells del Prismàtic, la iniciativa sobre Coneixement per a la Gestió del Patrimoni Natural i la Biodiversitat que coordinem des del CREAF amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Ja fa uns anys que el Prismàtic va a l’encalç de les últimes tendències ambientals i organitza els cicles temàtics #cafèPrismàtic. Aquest 2024 no serà menys i ens endinsarem el món de la innovació i les noves tecnologies al voltant de la conservacióde la natura!  

En l’àmbit del medi ambient s’estan fent passes de gegant per optimitzr el seguiment i la gestió de la biodiversitat amb diverses tecnologies. L’objectiu és reduir  els esforços tant de treball de camp com de l’anàlisi de dades recollides.

La tria d’un cicle de seminaris al voltant d’aquesta temàtica rau en la necessitat d’entendre que, de la mateixa manera que la intel·ligència artificial ha sigut una de les revolucions tecnològiques mundials, en l’àmbit del medi ambient també s’estan fent passes de gegant que optimitzen el seguiment i la gestió de la biodiversitat. L’objectiu és reduir els esforços tant de treball de camp com de l’anàlisi de dades recollides. Per aquest motiu,  les entitats que col·laboren amb el Prismàtic  compartiran les seves experiències durant els seminaris i donaran a conèixer la seva utilitat i potencialitat al territori català. La intenció de les ponències és ajudar a enfortir el diàleg entre la recerca i la gestió del patrimoni natural, tot posant en consonància a persones expertes en ambdós àmbits.   

Telemetria automatitzada per detectar i fer seguiment de vida silvestre. Imatge: Gerard Bota (CTFC).
Telemetria automatitzada per detectar i fer seguiment de vida silvestre. Imatge: Gerard Bota (CTFC).

El tret de sortida del cicle el faran en Xavier Domene, investigador del CREAF i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, i en Pau Sainz de la Maza (DACC). Durant la seva ponència ens parlaran de les noves metodologies que es fan servir per estudiar la biodiversitat edàfica com a motor de les funcions del sòl i també què s’està fent a Catalunya per salvaguardar-lo.  

Què més trobarem als cafès? 

La resta de centres de recerca col·laboradors del Prismàtic  aniran des dels ambients fluvials i marins, fins als terrestres i agrícoles per presentar les seves novetats:  

  • Genòmica de la conservació, on som i cap a on ens dirigim?, amb Salvador Carranza de l’IBE. 
  • Models per predir les onades de calor a l’AMB: què ens espera en un futur? Què podem fer?, amb en Sergi Ventura de l’ICTA-UAB, en Marc Prohom del Servei Meteorològic de Catalunya i l’Ana Romero de l’AMB.  
  • Noves tècniques i tecnologies pel disseny i monitoratge de reserves marines , amb la Marta Blanco i Joan Sala-Coromina de l’Icatmar.  
  • Potencial de la xarxa internacional de telemetria automàtica MOTUS per seguir translocacions d’espècies amenaçades, amb el Gerard Bota i l’Helena Navalpotro del CTFC. 
  • Soroll sísmic, una alternativa econòmica i respectuosa amb l’entorn; amb Helena Seivane i Pilar Sánchez-Pastor del GEO3BCN-CSIC 
  • La tecnologia pel seguiment i estudi dels ratpenats com a indicadors de qualitat ambiental, amb en David López-Bosch del Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’Oriol Grau, i l’Elisenda Montserrat, tècnics del Parc Natural de l’Alt Pirineu. 
  • Dinàmica de la vegetació costanera des de l’aire i tocant de peus a terra, amb en Jordi Pagès del CEAB-CSIC. 
  • Innovar amb la ciutadania per estudiar els additius del cautxú dels pneumàtics en zones naturals protegides, amb la Mercè Gari de l’IDAEA-CSIC.  

On i quan? 

Els cafès Prismàtic tindran lloc com a mínim un cop al mes, de 12 a 13 h, fins al novembre  i al desembre es culmina l’any amb una jornada anual presencial. Després de cada ponència hi haurà una ronda de preguntes per aclarir dubtes i compartir experiències sobre el tema protagonista.  

La plataforma per seguir els cafès és Zoom i cal inscripció prèvia, tot i que també es retransmet en directe al nostre canal de YouTube. Cal recordar que els seminaris queden guardats a una llista oberta a tothom per si es volen veure més tard o recuperar en un altre moment que es necessitin. 

Si t’interessen aquests seminaris, ja pots inscriure-t’hi! 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia