Search

Califòrnia i Catalunya col•laboren per adaptar els seus parcs naturals al canvi global

Els investigadors de la UCA Davis amb representants del CREAF, Collserola i l'IRTA
Els investigadors de la UCA Davis amb representants del CREAF, Collserola i l'IRTA

Investigadors de la Natural Reserve System de la UCA Davis, Universitat de Califòrnia, han visitat recentment les instal·lacions de recerca a Can Balasc que el CREAF i el Consorci del Parc Natural de Collserola gestionen conjuntament.

Els investigadors de la UCA Davis amb representants del CREAF, Collserola i l'IRTA
Els investigadors de la UCA Davis amb representants del CREAF, Collserola i l'IRTA

Els representants californians han conegut de prop els experiments i les parcel·les permanents de seguiment ecològic que els investigadors del CREAF utilitzen per  monitoritzar els efectes del canvi global sobre els ecosistemes mediterranis.

Aquesta és la primer visita d’un pla de treball conjunt que té per objectiu millorar els plans de gestió de les àrees protegides californianes i catalanes, i adaptar les seves estratègies al canvi global. Per fer-ho, centres de referència com el CREAF i la UCA Davis treballen plegats per intercanviar informació i crear nou coneixement relacionat amb els efectes del canvi global en els ecosistemes mediterranis, compartir experiències de gestió que s’estan duent a terme per mitigar aquest efectes i debatre sobre possibles estratègies d’adaptació aplicables.

La propera tardor, investigadors del CREAF, l’IRTA i gestors del PN de Collserola visitaran les instal·lacions de la xarxa de reserves naturals de la UCA Davis.

Aquestes visites institucional s’emmarquen dins del projecte de col·laboració ‘Management of Oak-dominated landscapes: lessons from Catalonia and California‘ que promou l’Associació Internacional de Gestors de Reserves Mediterrànies (MRMIC: Mediterranean Reserve Managers International Cooperative). El projecte vol constituir una primera plataforma que fomenti una recerca profitosa per a la gestió futura dels parcs i reserves naturals de Catalunya i Califòrnia en el marc del canvi global.
El canvi global afectarà de forma semblant les àrees naturals de Califòrnia i Catalunya

Els ambients mediterranis són considerats veritables hotspots de biodiversitat. És per això que la seva potenciació i conservació és un tema d’alta prioritat dins de l’agenda mundial de protecció de la biodiversitat.

Catalunya i Califòrnia són àrees de clima mediterrani. En aquest entorn es preveu que els efectes del canvi climàtic vagin molt relacionats amb la manca d’aigua i amb l’augment de temperatures. Aquestes factors faran dels ecosistemes mediterranis uns espais més àrids i vulnerables front les sequeres i els grans incendis. Així mateix, Catalunya i Califòrnia tenen un paisatge altament urbanitzat, amb grans àrees metropolitanes, com les de Barcelona o Los Angeles i San Francisco. El canvi d’usos del sòl que ha comportat aquesta urbanització recent també actua com a factor de canvi i comporta elements comuns com poden ser les invasions biològiques o les derivades de la fragmentació del paisatge.

CREAF i Collserola units per complir les directrius de la xarxa europea LTER

Parcel·la de seguiment dels efectes del canvi global a l'estació biològica de Can Balasc al PN de Collserola
Parcel·la de seguiment dels efectes del canvi global a l'estació biològica de Can Balasc al PN de Collserola

El CREAF assessora i dóna suport científic als gestors del Parc Natural de la Serra de Collserola per acomplir amb les directrius de la xarxa europea l’LTER-Spain i LTER-Europa (Long Term Ecological Reseach Network – xarxa de seguiment ecològic a llarg termini). A més, arran de la signatura del conveni entre el Consorci i CREAF el proppassat mes de gener, co-gestiona l’Estació Biològica del Parc de Collserola a Can Balasc.

 

Per més informació: Josep Maria Espelta josep.espelta@uab.cat

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia