Search

Ets una enamorada de la natura i li segueixes la pista?

A Catalunya milers de persones es dediquen al seguiment de la natura. Persones que saben més d’espècies animals o vegetals que de personatges de Netflix, que coneixen més cants o rastres que influencers de les xarxes socials i que gaudeixen connectant amb la natura d’una manera encomanadissa! Ets una d’elles? Uneix-te a la campanya #biofollower!

Dissabte 22 de maig és el Dia Mundial de la Diversitat biològica, per això el futur Observatori de la Biodiversitat de Catalunya organitza una campanya de vídeos a les xarxes socials que s’allargarà fins el dia 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient) que hem batejat amb el nom de #biofollower.

Aquesta campanya es posa en marxa avui mateix, dia 21 de maig! I té com objectiu fer visible i posar en valor la feina de milers de persones professionals o voluntàries que dediquen part de la seva vida a seguir la biodiversitat.

L'objectiu és posar en valor la feina dels milers de voluntaris i persones que hi ha darrera les dades de l’informe Estat Natura.

La idea neix de les primeres reunions que vam tenir al 2019 sobre com enfocar l’informe Estat Natura 2020. En elles, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ja estava preocupat per posar en valor la feina dels milers de voluntaris i persones que hi ha darrera les dades de l’Informe. Aquesta idea va quedar-se gravada a la nostra retina i pensem que aquest 22 de maig pot ser una bona oportunitat per fer aquest reconeixement.

Gràcies a aquests programes de seguiment i a les persones que hi col·laboren, s’han pogut recol·lectar les dades pel primer informe Estat de la Natura a Catalunya 2020. Sense els milers de persones i les més de 40 entitats que les coordinen i les agrupen, aquest informe i tota aquesta base de coneixement no existiria. Unes dades que ens diuen que les poblacions d’éssers vius s’estan fent petites, que si abans teniem 100 pardals (per posar un exemple en termes generals), ara en tenim 75, o que si abans teníem 100 blavetes lluents als prats, ara només en queden 30. I que aquest declivi l’està provocant un còctel de factors on l’ús intensiu del territori i dels recursos per part de la població en tenen la gran part de responsabilitat.

D’aquí sorgeix #biofollower, una campanya pròpia de les entitats col·laboradores de l’Informe, del futur Observatori i de la CICCNA. Són el CREAF, el CTFC, l’ICM, l’ICO, l’IRBIO i el propi Departament de Territori i Sostenibilitat que l’impulsa. No obstant, la campanya no es queda aquí, volem que tothom hi participi i ens ensenyi el seu seguiment de la fauna i flora de Catalunya amb les etiquetes biofollower, #estatnatura2020 i #ciènciaciutadanaNAT.

Retrat robot d’un/a biofollower

Una #biofollower és una persona que surt a la natura i que mira al seu voltant amb una sensibilitat especial. Que té la mirada entrenada i que els seus ulls només busquen vida. Persones amants dels ocells, les papallones, les orquídies, les granotes o el rat-penats. Que escolten, senten i oloren a cada passa. Que s’emocionen amb cada troballa i que es fan preguntes sobre allò que observen al seu voltant. Que coneixen la natura i, per tant, se l’estimen i treballen per conservar-la.

Són infants, joves, adults i persones jubilades. T’hi identifiques? Fes els teus vídeos sobre el seguiment de la natura i fer servir les etiquetes #biofollower, #estatnatura2020 i #ciènciaciutadanaNAT.

Ens veiem a les xarxes!

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia