Ets una enamorada de la natura i li segueixes la pista?

A Catalunya milers de persones es dediquen al seguiment de la natura. Persones que saben més d’espècies animals o vegetals que de personatges de Netflix, que coneixen més cants o rastres que influencers de les xarxes socials i que gaudeixen connectant amb la natura d’una manera encomanadissa! Ets una d’elles? Uneix-te a la campanya #biofollower!

Dissabte 22 de maig és el Dia Mundial de la Diversitat biològica, per això el futur Observatori de la Biodiversitat de Catalunya organitza una campanya de vídeos a les xarxes socials que s’allargarà fins el dia 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient) que hem batejat amb el nom de #biofollower.

Aquesta campanya es posa en marxa avui mateix, dia 21 de maig! I té com objectiu fer visible i posar en valor la feina de milers de persones professionals o voluntàries que dediquen part de la seva vida a seguir la biodiversitat.

L'objectiu és posar en valor la feina dels milers de voluntaris i persones que hi ha darrera les dades de l’informe Estat Natura.

La idea neix de les primeres reunions que vam tenir al 2019 sobre com enfocar l’informe Estat Natura 2020. En elles, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ja estava preocupat per posar en valor la feina dels milers de voluntaris i persones que hi ha darrera les dades de l’Informe. Aquesta idea va quedar-se gravada a la nostra retina i pensem que aquest 22 de maig pot ser una bona oportunitat per fer aquest reconeixement.

Gràcies a aquests programes de seguiment i a les persones que hi col·laboren, s’han pogut recol·lectar les dades pel primer informe Estat de la Natura a Catalunya 2020. Sense els milers de persones i les més de 40 entitats que les coordinen i les agrupen, aquest informe i tota aquesta base de coneixement no existiria. Unes dades que ens diuen que les poblacions d’éssers vius s’estan fent petites, que si abans teniem 100 pardals (per posar un exemple en termes generals), ara en tenim 75, o que si abans teníem 100 blavetes lluents als prats, ara només en queden 30. I que aquest declivi l’està provocant un còctel de factors on l’ús intensiu del territori i dels recursos per part de la població en tenen la gran part de responsabilitat.

D’aquí sorgeix #biofollower, una campanya pròpia de les entitats col·laboradores de l’Informe, del futur Observatori i de la CICCNA. Són el CREAF, el CTFC, l’ICM, l’ICO, l’IRBIO i el propi Departament de Territori i Sostenibilitat que l’impulsa. No obstant, la campanya no es queda aquí, volem que tothom hi participi i ens ensenyi el seu seguiment de la fauna i flora de Catalunya amb les etiquetes biofollower, #estatnatura2020 i #ciènciaciutadanaNAT.

Retrat robot d’un/a biofollower

Una #biofollower és una persona que surt a la natura i que mira al seu voltant amb una sensibilitat especial. Que té la mirada entrenada i que els seus ulls només busquen vida. Persones amants dels ocells, les papallones, les orquídies, les granotes o el rat-penats. Que escolten, senten i oloren a cada passa. Que s’emocionen amb cada troballa i que es fan preguntes sobre allò que observen al seu voltant. Que coneixen la natura i, per tant, se l’estimen i treballen per conservar-la.

Són infants, joves, adults i persones jubilades. T’hi identifiques? Fes els teus vídeos sobre el seguiment de la natura i fer servir les etiquetes #biofollower, #estatnatura2020 i #ciènciaciutadanaNAT.

Ens veiem a les xarxes!

Articles relacionats

Parc Nacional de Doñana. Foto: Wikimedia Commons.
Notícies
Veronica Couto Antelo

L’aigua i la biodiversitat de Doñana són al límit

Les darreres setmanes diversos mitjans de comunicació s’han fet eco de l’estat crític en què es troba Doñana. Per què és tan important? En parlem amb les nostres investigadores i investigadors.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’esportista Kilian Jornet entrevista l’Eduard Pla i la Mariona Ferrandiz per parlar sobre biodiversitat 

Sota el nom de ‘Perdem biodiversitat. Actuem!’ Kilian Jornet ha fet quatre entrevistes a diferents científics i científiques, entre els qual es troben el nostre investigador Eduard Pla, que ha explicat el papers dels boscos mediterranis i dels incendis, i la nostra investigadora i professora de la UAB Mariona Ferrandiz, que ha parlat sobre diversitat biològica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia