Search

Carles Gràcia coordinarà el grup de recerca en ecofisiologia i modelització forestal de la Universitat de Cuenca (Equador)

Carles Gràcia
Carles Gràcia

El nou conveni  sigant entre la Universitat de Barcelona i la Universitat de Cuenca impulsarà un programa de col·laboració d’experts coordinat  per l’investigador del CREAF Carles Gràcia i per la professora Henrietta Hampel, de la Universitat de Cuenca.

Carles Gràcia
Carles Gràcia

Potenciar la col·laboració científica i la recerca sobre ecosistemes terrestres i aquàtics a l’Equador, amb un èmfasi especial en l’estudi dels efectes del canvi climàtic i les mesures per reduir-ne l’impacte en l’entorn natural. Aquests són els eixos principals del nou conveni signat aquest desembre per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Cuenca (Equador), que impulsarà un programa de col·laboració d’experts coordinat pel professor del Departament d’Ecologia de la UB i investigador del CREAF Carles Gràcia i per la professora Henrietta Hampel, de la Universitat de Cuenca.

En el marc d’aquest conveni, la UB contribuirà a la creació d’un grup de recerca sobre modelització forestal i dirigirà un programa de recerca sobre el gènere Polylepis, que inclou arbres i arbustos emblemàtics de la serralada andina. Aquesta línia investigadora està molt relacionada amb la regulació i la qualitat de les aigües que les conques de capçalera dels Andes aporten a les poblacions de la serralada andina, i en especial, a la ciutat de Cuenca, que amb prop de 350.000 habitants és la tercera més poblada de tot el país després de Guayaquil i Quito.

El conveni signat entre la UB i la Universitat de Cuenca contribuirà a la creació el 2014 d’un grup de recerca en ecofisiologia i modelització forestal que coordinarà el professor Gràcia.

L’IKIAM: el naixement d’una nova universitat amazònica

El 12 de novembre de 2013, l’Assemblea Nacional de la República de l’Equador va aprovar la Llei de creació de la Universitat Regional Amazònica IKIAM, un ambiciós projecte en la història de l’educació superior del país andí.

Tal com explica Carles Gràcia, «l’Amazònia equatoriana té uns ecosistemes extraordinàriament importants, molt interessants des del punt de vista ecològic i encara no ben coneguts, que corren el risc de veure’s afectats pel canvi climàtic». Així mateix, continua, «estan habitats per un gran nombre de comunitats indígenes que poden veure millorades les seves condicions de vida per la influència que tindrà la IKIAM —que significa ‘selva’ en llengua shuar— a tota la regió amazònica i al país en general».

Dissenyat el model docent, acadèmic i investigador de la nova IKIAM
En el nou marc de col·laboració institucional, de l’1 al 8 de desembre, Carles Gràcia va participar en les jornades internacionals de la IKIAM a Tena (Equador), impulsades pel Ministeri Coordinador de Coneixement i Talent Humà de l’Equador, per perfilar la proposta acadèmica, el model docent, l’estructura organitzativa i les estratègies d’investigació de la nova institució educativa.

Aquesta cimera va aplegar un total de 62 acadèmics de centres de prestigi d’arreu del món, com ara la Universitat de Califòrnia, la Universitat de Berkeley, l’Institut Nacional de Recerques de l’Amazònia, l’Institut de Tecnologia de Massachusetts, la Universitat d’Stanford, la Universitat de Colúmbia, la Universitat de Yale, la Universitat de Harvard, la Universitat McGill, la Universitat de Melbourne, la Universitat de Queensland, la Universitat de Leiden, l’University College de Londres, l’Imperial College de Londres i la Universitat de Barcelona, entre altres institucions.

Conèixer i protegir la biodiversitat de l’Amazònia equatoriana
La IKIAM té per objectius formar talent humà i crear i transferir coneixement associat al patrimoni natural renovable i no renovable per contribuir a la construcció de la societat del coneixement i del benestar amb projecció nacional i internacional. En concret, la nova institució vol centrar l’activitat investigadora en àrees no intervingudes, i transformar així l’Amazònia en un laboratori viu. La seu principal de la IKIAM és a la ciutat de Tena (província de Napo), i hi ha previstes altres seus a El Eno (província de Sucumbíos) i a El Pangui (província de Zamora Chinchipe).

«El projecte de la IKIAM està extraordinàriament ben plantejat —detalla el professor Gràcia— i és molt ambiciós en l’objectiu d’assolir un nivell d’excel·lència internacional en un entorn incomparable enmig de la regió amazònica de l’Equador». El campus disposa d’una àrea forestal de 40.000 hectàrees, la cessió de la qual va ser signada pel president Rafael Correa la setmana passada. «Aquest entorn és crucial per desenvolupar la recerca a l’Amazònia al més alt nivell», conclou l’investigador.

Més informació sobre la Universitat Regional Amazònica IKIAM:
http://www.universidadikiam.com.ec/

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Adriana Clivillé

Teresa Gimeno i la pregunta constant

Prudència i discreció són qualificatius que defineixen la investigadora Teresa Gimeno tan encertadament com determinació i fermesa. La seva proximitat en les formes facilita una

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia