Catalunya lidera una plataforma internacional sobre recerca forestal

Presentació de la plataforma NEWFORESTS a Montreal. Foto: Lluís Brotons.
Presentació de la plataforma NEWFORESTS a Montreal. Foto: Lluís Brotons.

La Unió Europea ha finançat amb 405.300 euros la plataforma NEWFORESTS, un laboratori de recerca global que coordinaran els dos centres CERCA de referència en temes forestals a Catalunya: el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF.

La plataforma NEWFORESTS, que s’ha presentat aquesta setmana a Montreal, compta també amb científics del Centre du Bio-Arqueologia et d’Ecologie-CBAE de França i de dues universitats canadenques, la Universitat del Quebec a Montreal-UQAM i la Abitibi-Témiscamingue-UQAT.

Seu de la UQÀM on s'ha presentat la plataforma NEWFORESTS a Montreal. Foto: Lluís Brotons.
Seu de la UQÀM on s’ha presentat la plataforma NEWFORESTS a Montreal. Foto: Lluís Brotons.

Catalunya, Canadà i França han unit els seus boscos i els seus millors científics en ecologia forestal en una plataforma internacional que portarà per nom NEWFORESTS.

NEWFORESTS neix com un programa d’intercanvi d’investigadors en ecologia terrestre i forestal finançada per la Unió Europea en el marc del programa Marie-Curie IRSES. La plataforma serà liderada des de Catalunya pel CTFC i pel CREAF.  L’objectiu comú dels seus membres serà el d’analitzar com responen diferents ecosistemes forestals (els mediterranis i els boreals en aquest cas) als canvis ambientals globals que pateix el nostre planeta (canvi climàtic, canvi d’usos del sòl, sequera, incendis,etc).

“El coneixement científic que sorgirà d’aquest treball conjunt ens servirà per desenvolupar models de gestió i planificació forestal, més adients i innovadors que els actuals, que facin més resilients els ecosistemes forestals”, descriu Lluís Brotons, coordinador del programa NEWFORESTS i investigador del CEMFOR al CTFC i del CREAF. “Amb NEWFOREST volem demostrar que la gestió forestal sostenible és una estratègia clau per adaptar els boscos del planeta a les amenaces del canvi global ambiental”, apunta Enrique Doblas, investigador del CREAF que participa al projecte. “Volem posar de relleu que, precisament perquè l’activitat humana és un dels motors del canvi global, ha de ser també un conjunt d’accions humanes ben planificades les que ens ajudin a mitigar aquest canvi”, afegeix Lluís Brotons.

Ponència de Javier Retana (CREAF) a la presentació de NEWFORESTS. Foto: Lluís Brotons.
Ponència de Javier Retana (CREAF) a la presentació de NEWFORESTS. Foto: Lluís Brotons.

La recerca forestal catalana com a referent mundial

La iniciativa NEWFORESTS ha de permetre crear un laboratori de recerca global que posicioni l’activitat de recerca forestal desenvolupada en els dos centres CERCA catalans en un marc de referència internacional. El projecte reunirà investigadors de cinc institucions de recerca de prestigi en ecologia forestal: dos centres públics de recerca de la xarxa CERCA (el CREAF i el CTFC), una institució francesa (Bio-Arqueologia i Centre d’Ecologia – CBAE), i dues universitats canadenques (la Universitat del Quebec a Montreal – UQAM i la Abitibi-Témiscamingue – UQAT), que formen part del Centre per a la Investigació Forestal – CEF del Canadà. Durant tres anys, un total de 36 investigadors d’alt nivell participaran en el programa.

Dos ecosistemes forestals contraposats per trobar solucions globals

Canadà, Catalunya i França intercanviaran experiències i coneixement sobre dos ecosistemes forestals molt diferents: els boscos d’Amèrica del Nord (temperats i boreals), que només han hagut de fer front a l’impacte de l’activitat humana els darrers temps, i els boscos de la muntanya mediterrània i del sud d’Europa, que han estat afectats durant mil·lennis per la interacció entre l’activitat humana i els canvis ambientals.

De fet, la forma d’entendre la gestió forestal en cadascun d’aquests territoris també és ben diferent. Mentre que les estratègies canadenques podrien aportar una nova visió sobre gestió dels paisatge a Europa, l’experiència al sud d’Europa podria aportar a Canadà noves tècniques per fer front un futur on les pertorbacions humanes aniran en augment.

El director general de Recerca, Josep M. Martorell, ha destacat que “aquests resultats són fruit de la bona tasca d’internacionalització del teixit de recerca català. L’entorn de la investigació forestal no és una excepció, i els centres CTFC i CREAF continuen creixent en l’impacte internacional de la seva recerca”.

Articles relacionats

Notícies
Adriana Clivillé

Maurizio Mencuccini, el científic nòmada

El gust per la itinerància constant li va despertar a Maurizio Mencucini un professor de la Universitat de Florència, que empenyia constantment els seus estudiants

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia