Científics del CREAF i la UB desenvolupen un eina capaç de valorar el cost del canvi climàtic a les finques forestals

Els científics reunits a Poblet en un moment de la visita de camp
Els científics reunits a Poblet en un moment de la visita de camp

En el marc de la trobada anual del projecte Europeu MOTIVE el CREAF ha pogut presentar internacionalment les noves funcionalitats del model GOTILWA+.
Els investigadors catalans han millorat aquesta eina amb l’objectiu de que els propietaris forestals puguin avaluar el profit que poden treure dels seus boscos tenint en compte, per exemple, la manca d’aigua o l’augment de risc d’incendi en el seu territori.

Els científics reunits a Poblet en un moment de la visita de camp
Els científics reunits a Poblet en un moment de la visita de camp

Ja fa anys que el CREAF va desenvolupar el GOTILWA+, una eina que simula el creixement dels boscos sota diferents condicions ambientals. Gràcies al projecte europeu MOTIVE (Models for Adaptive Forest Management), els investigadors del CREAF i professors de la UB, Carles Gràcia i Santi Sabaté, amb la tècnica del CREAF Anabel Sánchez, han tingut la oportunitat de millorar aquesta eina per a que també sigui capaç d’optimitzar la gestió forestal dels boscos mediterranis en un context de canvi climàtic.

L’objectiu és fer del GOTILWA+ una eina de presa de decisions per millorar l’aprofitament forestal.

Des d’ara, el software és capaç d’explicar als propietaris com treure el màxim partit del bosc tenint en compte els efectes del canvi climàtic i els seus costos associats. Per això, els resultats es poden expressar en euros, despesa d’aigua, risc d’incendi o en potencial de captació de carboni, entre altres.

És la primera vegada que s’integra un anàlisi de cost –benefici  a un simulador de processos naturals com el GOTILWA+. Amb aquesta nova funcionalitat els gestors forestals sabran gestionar de forma òptima la seva parcel·la segons les vulnerabilitats que presentin als efectes del canvi del canvi climàtic”, ressalta Carles Gràcia.

En el cas d’estudi que els científics han coordinat als boscos de pi roig de Poblet, el simulador ha valorat el cost del canvi climàtic en 255 euros euros/ha de bosc en sòls poc profunds (que coincideixen amb les zones més altes de la muntanya), i de fins a 1095 euros/ha de bosc en sòls més profunds (de les zones més planes). Aquesta mesura reflecteix el que els experts anomenen “Valor Esperat del Sòl”, que es reduirà en els dos tipus de sòl per efecte del canvi climàtic.

MOTIVE, un projecte per desenvolupar estratègies de gestió forestals adaptades al canvi climàtic

Els passats 8 i 9 de novembre, científics i gestors de diferents països de la Unió Europea es van reunir, primer a Barcelona i posteriorment al monestir de Poblet, per tractar la problemàtica que afecta els boscos amb el progressiu increment dels efectes del canvi climàtic (sequeres, augment de temperatures, incendis, etc). Aquesta reunió es celebrava amb motiu de la trobada anual del projecte europeu MOTIVE, un projecte en el que el CREAF participa i que té per objectiu desenvolupar i avaluar estratègies que permetin adaptar les pràctiques de gestió forestal a aquestes noves condicions ambientals.

El Bosc de Poblet i les muntanyes de Prades són un dels 10 casos d’estudi que el projecte té per treure conclusions concretes i aplicades. Així, l’organització va considerar primordial realitzar aquesta visita per conèixer de primera mà els impactes ja visibles en els boscos.

Els incendis de grans proporcions i les mortalitats massives per sequeres, cada vegada més estructurals, portaran a alguns sistemes naturals a situacions límit.

Els experts del projecte MOTIVE ja comencen a extreure conclusions rellevants d’aquest projecte. Per exemple, s’està comprovant que, mentre a l’Europa central la suavització de les temperatures comportarà un increment en la producció de fusta, a la regió mediterrània els problemes ja observats s’accentuaran fins a l’extrem de comprometre algunes masses forestals tal i com les coneixem actualment.

Marcus Lindner, participant del projecte de l’Institut Forestal Europeu (EFI), detalla que “encara que tots els sistemes es veuran afectats pels efectes del canvi climàtic, sense cap mena de dubte és en l’àmbit mediterrani on els experts veuen propers canvis més profunds”.

Tots els científics participants al a trobada
Tots els científics participants al a trobada

20 socis de 14 paísos diferents

MOTIVE (Models for Adaptive Forest Management- Modelització de la gestió forestal adaptativa), és un projecte finançat per la UE de quatre anys de durada que finalitzarà el pròxim abril de 2013. Compta amb un finançament de 9ME i està coordinat pel Forest Research Institute of Baden-Württemberg. En total el consorci de recerca el formen el CREAF, l’EFI i 18 centres de recerca de 14 paísos diferents.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia