Search

Ciutadans i científics del projecte BeWater es troben a Hostalric per plantejar els reptes en la gestió de l’aigua de la conca de la Tordera

Moment del taller BeWater
Moment del taller BeWater

El passat 12 de desembre a la tarda es va celebrar al Domus Sent Soví d’ Hostalric un nou taller del Projecte BeWater. Aquesta taller forma part de la metodologia de treball innovadora que proposa aquest projecte europeu i que s’està realitzant en paral·lel a tres països més de la conca Mediterrània: Eslovènia, Xipre i Tunísia. BeWater utilitza un procés iteratiu d’aprenentatge mutu per garantir que els actors locals tenen un paper actiu en la definició de les estratègies adients per a la gestió de les conques fluvials.

Moment del taller BeWater
Moment del taller BeWater

L’ objectiu de la trobada era promoure el diàleg i la col·laboració entre la ciència i la societat per fer front als impactes del canvi global a la Mediterrània, i en particular, a la Tordera. En aquesta ocasió, els participants van treballar una cartografia dels principals reptes que planteja l’impacte del canvi global sobre la gestió de l’aigua a la conca. 

Els reptes que es van plasmar en aquesta cartografia eren:

–         La manca de un regim de cabals ambientals

–         La sobreexplotació  dels aqüífers i la intrusió de l’aigua salada

–         La recuperació d’una bona gestió dels boscos

–         El finançament del cicle de l’aigua

Així mateix, els participants van analitzar com aquests diferents reptes s’interrelacionen entre ells, contribuint a generar un enfoc integrat de les problemàtiques.

“El BeWater es un projecte que construeix un camí cap a l’adaptació al canvi global amb les aportacions de la gent de la conca” va dir l’Anabel Sanchez, del CREAF, a la introducció el taller.

“Parlem de reptes, però parlem també de números”. El participants van posar de relleu que es molt important conèixer tota la informació sobre qui utilitza l’aigua, com i perquè, donat que no podem gestionar els canvis que hi haurà si no coneixem què passa amb l’aigua avui.

“S’ha de protegir millor lo que ja tenim” ha sigut un altre punt clau que ha sortit del taller. La Tordera de fet, te molts espais naturals de gran valor, però que no s’estan protegint de manera suficient.

Els participants van treballar conjuntament amb els investigadors del projecte BeWater
Els participants van treballar conjuntament amb els investigadors del projecte BeWater

La cloenda de la trobada va obrir un nou camí  per seguir involucrant a la ciutadania. Es va fer una última presentació on es van exposar els principals aspectes a tenir en compte en un futur i on es va convidar a obrir el debat en els diferents espais socials de la conca.

Es pot trobar mes informació del projecte a la web www.bewaterproject.eu

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Anna Ramon

El viatge cap a l’impacte social de la ciència del CREAF

En l’actualitat, els desafiaments socioambientals als quals hem de fer front són cada vegada més urgents, i la recerca en canvi climàtic i natura que es realitza dins de CREAF no pot ignorar aquesta realitat. Hem de comprendre com la nostra recerca ha servit per millorar l’acció política, la consciència social i la gestió del territori, i mirar com fer-ho encara amb més força i amb més abast.

Platja de Sitges en juliol de 2023. Foto: Annelies Broekman.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què vol dir que la costa està erosionada?

Heu notat que les platges tenen menys sorra que abans, els penya-segats s’esfondren i trobem pedrots arreu? És l’impacte d’un fenomen que es coneix com ‘erosió costanera’ i estem fent-ne el seguiment científic.

L'estudi i l'acció sobre el terreny són el preàmbul de la llarga dedicació d'Annelies Broekman, especialitzada en polítiques de gestió de l'aigua, que passa per acompanyar l'activisme des de la ciència. Foto: Laura Fraile.
Notícies
Adriana Clivillé

Annelies Broekman, passió i urgència per desxifrar el canvi global

L’estudi i l’acció sobre el terreny de la investigadora del CREAF Annelies Broekman són el preàmbul d’una llarga dedicació, especialitzada en polítiques de gestió de l’aigua, que passa per acompanyar l’activisme des de la ciència.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’esportista Kilian Jornet entrevista l’Eduard Pla i la Mariona Ferrandiz per parlar sobre biodiversitat 

Sota el nom de ‘Perdem biodiversitat. Actuem!’ Kilian Jornet ha fet quatre entrevistes a diferents científics i científiques, entre els qual es troben el nostre investigador Eduard Pla, que ha explicat el papers dels boscos mediterranis i dels incendis, i la nostra investigadora i professora de la UAB Mariona Ferrandiz, que ha parlat sobre diversitat biològica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia