Search

El clima a les ciutats euromediterrànies: claus i properes passes amb l’horitzó de la COP 27

El CREAF, el CIDOB i l'Ajuntament de Barcelona coorganitzen un debat per posar en comú polítiques urbanes de desenvolupament sostenible, per mitigar els riscos climàtics i ambientals i per promoure solucions realistes. Imatge: Caire, Egipte. Imatge: Unsplash.
El CREAF, el CIDOB i l'Ajuntament de Barcelona coorganitzen un debat per posar en comú polítiques urbanes de desenvolupament sostenible, per mitigar els riscos climàtics i ambientals i per promoure solucions realistes. Imatge: Caire, Egipte. Imatge: Unsplash.

El CREAF, el CIDOB i l’Ajuntament de Barcelona organitzen el taller ‘Boosting Euro-Mediterranean Urban Climate Action in the run-up to COP 27’, per posar en comú les àrees clau i properes passes de l’acció climàtica a les ciutats de la regió euromediterrània. La sessió, que se celebra a finals d’octubre, té la voluntat de fomentar un diàleg informat per la ciència i compartit entre representants de centres de recerca, xarxes de ciutats i organitzacions intergovernamental, amb el teló de fons la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2022, la COP27 (que té lloc del 6 al 18 de novembre de 2022 a Sharm El-Sheikh, Egipte).   

La trobada vol impulsar una acció climàtica conjunta a la Mediterrània centrada en la ciutat, ja que una de les prioritats de la COP27 és l'adaptació al canvi climàtic i el finançament que comporta.

La trobada s’articula amb dos panells de discussió: d’una banda, l’adaptació al canvi climàtic i el finançament que comporta i, de l’altra, els reptes que planteja el ràpid creixement urbà. L’esdeveniment és una oportunitat única per promoure una acció climàtica mediterrània conjunta i centrada en la ciutat, ja que una de les prioritats de la COP27 és l’adaptació al canvi climàtic i el finançament que comporta. 

Per part del CREAF hi intervé la coordinadora científica, Alicia Pérez-Porro, que també representarà al centre de recerca a la COP27. I per part del CIDOB s’hi implica el director del Programa Global de Ciutats, Agustí Fernández de Losada, i el Senior Research Fellow d’aquest mateix programa, Ricardo Martínez. Prenen part activa al debat també Inés Duarte, directora de Projectes, Energia i Acció Climàtica de la Unió per la Mediterrània; Karim Elgendy, membre del Programa de Medi Ambient i Societat de Chatham House; Priscilla Negreiros, directora de l’Aliança de Ciutats per al Finançament del Clima, Iniciativa de Política Climàtica; Carolina Pérez, directora de projectes de MedCities; Bàrbara Pons, comissionada per a l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona; Rosa Suriñach, coordinadora d’Associacions, Promoció i Divulgació del Programa Mundial de Resiliència de les Ciutats d’ONU-HABITAT, i Maryke van Staden, directora de l’ICLEI carbonn Climate Center. 

Una necessària cooperació urbana

La jornada de discussió ‘Boosting Euro-Mediterranean Urban Climate Action in the run-up to COP 27’ vol posar el focus sobre la necessària cooperació transnacional per impulsar a les ciutats polítiques urbanes de desenvolupament sostenible, per mitigar els riscos climàtics i ambientals a les ciutats i per promoure-hi solucions realistes. Al voltant del 70% de la població de la regió mediterrània viu a zones urbanes, que són les principals emissores de gasos d’efecte hivernacle, i es troben a una zona sensible: la mar Mediterrània s’escalfa un 20% més ràpid que la mitjana mundial i l’ampla regió que afecta és un punt calent de l’emergència climàtica.

A més, les ciutats mediterrànies són especialment vulnerables al canvi climàtic. En gran part s’ubiquen a zones costaneres, atrauen un gran volum de població i estan directament exposades a fenòmens meteorològics extrems com ara inundacions, pujades del nivell del mar, sequeres i onades de calor. A banda, alguns nuclis urbans del sud i l’est de la Mediterrània són poc resilients a l’emergència climàtica degut a la seva feble regulació dels usos del sol, a la seva ineficient gestió de l’aigua i l’energia, i a la poca presència de mobilitat elèctrica, entre d’altres. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Pavelló del Consell de Ministres, en el Complex de la Moncloa. Imatge: Yeray Díaz Zbida.
Notícies
CREAF

El CREAF visita La Moncloa amb el grup de joves ‘Generación COP27’ 

El passat dijous 3 de novembre, l’investigador del CREAF i professor de la Universitat de Barcelona Jofre Carnicer i la doctoranda del CREAF Maria Vives van acompanyar els Excs. president del govern estatal Pedro Sánchez, vicepresidenta segunda Yolanda Díaz i vicepresidenta tercera y ministra per la transició ecològica Teresa Ribera en una visita a La Moncloa per encarar la cimera mundial COP27 i comentar el viatge a Egipte que ambdós faran amb un grup d’estudiants finançats pel mateix govern.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia