Com actuem davant la desforestació dels boscos tropicals primaris?

El passat 27 d’abril va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans la jornada Com actuem davant la desforestació?, organitzada per RUIDO Photo i el CREAF com a part del projecte Primary, una iniciativa conjunta on la ciència i el fotoperiodisme s’han unit per donar visibilitat, sensibilitzar i fer incidència política davant la problemàtica de la desforestació importada. Durant els darrers mesos, RUIDO ha viatjat a Brasil, Congo i Indonèsia per documentar les vulneracions de drets humans que es duen a les zones on es produeix la desforestació del bosc tropical primari. Aquesta activitat que destrueix els ecosistemes forestals, també destrueix famílies i provoca conflictes socials tràgics en aquestes zones. Darrera d’aquesta desforestació hi ha un mercat global de consum de productes al Nord Global que requereix cultivar productes com la soja en aquestes terres del Sud Global. Què podem fer doncs com a persones informades per aturar aquest problema?

Durant tres hores la ciència, el periodisme i diferents actors rellevants que treballen relacionats amb aquestes temes van exposar solucions i van definir les diferents vessants del problema.

La primera ponència va córrer a càrrec d’Ana María Yáñez, investigadora a l’IDAEA-CSIC i associada al CREAF, que va explicar quin era el paper clau dels boscos tropical primaris en la regulació del clima, de l’aigua i com a reserves de biodiversitat. Després, la Sònia Sànchez, periodista del Diari Ara que va publicar el reportatge premiat Vides trencades per la soja que alimenta els nostres porcs, i la Clara Roig, periodista a RUIDO, van explicar la seva experiència de recerca periodística, on ambdues van arribar a conclusions molt contundents sobre la relació del consum de soja al Nord Global i la desforestació dels boscos tropicals al Brasil. Aquest consum de soja bàsicament està dirigit a alimentar porcs d’engreix a casa nostra. La quantitat  de porcs que s’engreixen a casa nostra és tan gran que cal importar un 95% de la soja que es necessita per produir pinsos. Al 2018 Espanya va ser el primer país productor de pinso a Europa, produint 37 milions de tones de pinso. Les solucions, per tant, passen per un consum més conscient, però també per una legislació que asseguri que els productes que arriben a Europa no provenen de zones desforestades i per una gestió del sector ramader més sostenible.

A la taula rodona, Carla Romeu, experta en comerç global, va donar les seves recomanacions sobre com treballar amb el sector privat. Seguint el model d’altres països europeus, el sector privat ha de veure com reconvertir els seus processos i fer-los més sostenibles i justos, acompanyar-lo o fer-ho de forma conjunta, administracions i empreses o actors implicats, és un camí a explorar que pot donar bons resultats. D’altra banda, Gustavo Duch, de la Revista Sobirania Alimentària, va qüestionar el sistema agrícola actual, va posar èmfasi en recuperar la ramaderia extensiva i en el decreixement o el menor consum de carn i derivats. Des de l’administració, Carla Canal va explicar les barreres que es troba l’Ajuntament de Barcelona a l’hora de fer compra pública responsable i des de la vessant més legislativa, Thomas Sembres d’EFI va comentar la nova legislació europea que ha de prohibir els productes que provinguin de zones desforestades, entre d’altres aportacions. Tots van estar d’acord amb que cal una major traçabilitat de les normes que permeten obtenir els segells de producció sostenible i que la solució al problema implica molts actors i coordinació internacional.

Articles relacionats

Fotografia d'Unsplash.
Notícies
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa a la jornada de bioeconomia i emprenedoria organitzada pel MITECO

El dia 21 de març, amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va organitzar una jornada sobre bioeconomia i emprenedoria en el sector forestal. El CREAF va tenir l’oportunitat d’aportar-hi la seva visió a través de l’investigador Marc Gràcia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.