Search

Com actuem davant la desforestació dels boscos tropicals primaris?

La ciència i el fotoperiodisme s’uneixen en el projecte Primary, una iniciativa de RUIDO Photo i el CREAF que busca donar visibilitat, sensibilitzar i fer incidència política davant la problemàtica de la desforestació importada. Durant els últims mesos, RUIDO Photo ha viatjat a Brasil, Congo i Indonèsia per documentar les vulneracions de drets humans que es porten a les zones on es produeix la desforestació del bosc tropical primari. Aquesta activitat que destrueix els ecosistemes forestals, també destrueix famílies i provoca conflictes socials tràgics en aquestes zones. Darrere d’aquesta desforestació hi ha un mercat global de consum de productes al Nord Global que requereix cultivar productes com la soja en aquestes terres del Sud Global. Què podem fer, doncs, com a persones informades per aturar aquest problema? Com actuem davant de la desforestació ha estat l’eix de la jornada que hem coorganitzat a l’Institut d’Estudis Catalans per explicar-ho.

Durant tres hores la ciència, el periodisme i diferents actors rellevants que treballen relacionats amb aquestes temes van exposar solucions i van definir les diferents vessants del problema.

La primera ponència va córrer a càrrec d’Ana María Yáñez, investigadora a l’IDAEA-CSIC i associada al CREAF, que va explicar quin era el paper clau dels boscos tropical primaris en la regulació del clima, de l’aigua i com a reserves de biodiversitat. Després, la Sònia Sànchez, periodista del Diari Ara que va publicar el reportatge premiat Vides trencades per la soja que alimenta els nostres porcs, i la Clara Roig, periodista a RUIDO, van explicar la seva experiència de recerca periodística, on ambdues van arribar a conclusions molt contundents sobre la relació del consum de soja al Nord Global i la desforestació dels boscos tropicals al Brasil. Aquest consum de soja bàsicament està dirigit a alimentar porcs d’engreix a casa nostra. La quantitat  de porcs que s’engreixen a casa nostra és tan gran que cal importar un 95% de la soja que es necessita per produir pinsos. Al 2018 Espanya va ser el primer país productor de pinso a Europa, produint 37 milions de tones de pinso. Les solucions, per tant, passen per un consum més conscient, però també per una legislació que asseguri que els productes que arriben a Europa no provenen de zones desforestades i per una gestió del sector ramader més sostenible.

A la taula rodona, Carla Romeu, experta en comerç global, va donar les seves recomanacions sobre com treballar amb el sector privat. Seguint el model d’altres països europeus, el sector privat ha de veure com reconvertir els seus processos i fer-los més sostenibles i justos, acompanyar-lo o fer-ho de forma conjunta, administracions i empreses o actors implicats, és un camí a explorar que pot donar bons resultats. D’altra banda, Gustavo Duch, de la Revista Sobirania Alimentària, va qüestionar el sistema agrícola actual, va posar èmfasi en recuperar la ramaderia extensiva i en el decreixement o el menor consum de carn i derivats. Des de l’administració, Carla Canal va explicar les barreres que es troba l’Ajuntament de Barcelona a l’hora de fer compra pública responsable i des de la vessant més legislativa, Thomas Sembres d’EFI va comentar la nova legislació europea que ha de prohibir els productes que provinguin de zones desforestades, entre d’altres aportacions. Tots van estar d’acord amb que cal una major traçabilitat de les normes que permeten obtenir els segells de producció sostenible i que la solució al problema implica molts actors i coordinació internacional.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia