Com es construeixen els nous boscos de la Península Ibèrica?

Feixes de conreu abandonades
Feixes de conreu abandonades

Aquesta és la pregunta a la busquen resposta els investigadors del CREAF que han impulsat el projecte de recerca NOVFOREST, finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad. 

Feixes de conreu abandonades
Feixes de conreu abandonades

Durant el darrer segle, l’abandonament progressiu del conreus i les pastures a la Península Ibèrica ha provocat que aquests espais rurals en desús siguin ocupats progressivament per nous boscos i matollars.

Tot i la importància d’aquest procés de canvi global a nivell paisatgístic i ecològic, el coneixement sobre el procés de construcció d’aquestes noves formacions llenyoses ha estat fins ara molt escàs.

El projecte NOVFORESTS, finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad, té l’objectiu de millorar el coneixement d’aquest procés d’aparició i construcció dels nous boscos ibèrics a escales diferents (població, comunitat, paisatge i regió). “Els resultats que s’obtinguin, en forma de mapes i bases de dades, ajudaran a conèixer quins són els efectes del retorn dels boscos en moltes zones de la Península Ibèrica i seran de gran utilitat en la presa de decisions per a la gestió i la conservació del paisatge”, destaca Joan Pino, investigador principal del projecte.

Distribució actaul dels nous boscos a l'Àrea Metropolitana de Barcelona
Distribució actual dels nous boscos a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Els investigadors del CREAF volen conèixer amb profunditat com es distribueixen en el territori els nous boscos, quines són les variables climàtiques, topogràfiques i paisatgístiques que influeixen més en la seva aparició i com és procés d’arribada i establiment de les diverses espècies llenyoses i d’algunes comunitats d’artròpodes associades. “Per reconstruir el procés estudiarem com evolucionen la riquesa i la composició de les plantes i els invertebrats que conformen aquests nous ecosistemes i quines particularitats tenen”, apunta l’investigador Josep Maria Espelta. Durant la recerca es posarà un èmfasi especial en l’estudi dels nous alzinars i en el paper que té la interacció entre plantes i animals en el procés de construcció d’aquests boscos. Per això, s’investigaran els efectes de l’herbivoria, la depredació de llavors i fruits, i els patrons de dispersió.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia