Search

Com es construeixen els nous boscos de la Península Ibèrica?

Feixes de conreu abandonades
Feixes de conreu abandonades

Aquesta és la pregunta a la busquen resposta els investigadors del CREAF que han impulsat el projecte de recerca NOVFOREST, finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad. 

Feixes de conreu abandonades
Feixes de conreu abandonades

Durant el darrer segle, l’abandonament progressiu del conreus i les pastures a la Península Ibèrica ha provocat que aquests espais rurals en desús siguin ocupats progressivament per nous boscos i matollars.

Tot i la importància d’aquest procés de canvi global a nivell paisatgístic i ecològic, el coneixement sobre el procés de construcció d’aquestes noves formacions llenyoses ha estat fins ara molt escàs.

El projecte NOVFORESTS, finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad, té l’objectiu de millorar el coneixement d’aquest procés d’aparició i construcció dels nous boscos ibèrics a escales diferents (població, comunitat, paisatge i regió). “Els resultats que s’obtinguin, en forma de mapes i bases de dades, ajudaran a conèixer quins són els efectes del retorn dels boscos en moltes zones de la Península Ibèrica i seran de gran utilitat en la presa de decisions per a la gestió i la conservació del paisatge”, destaca Joan Pino, investigador principal del projecte.

Distribució actaul dels nous boscos a l'Àrea Metropolitana de Barcelona
Distribució actual dels nous boscos a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Els investigadors del CREAF volen conèixer amb profunditat com es distribueixen en el territori els nous boscos, quines són les variables climàtiques, topogràfiques i paisatgístiques que influeixen més en la seva aparició i com és procés d’arribada i establiment de les diverses espècies llenyoses i d’algunes comunitats d’artròpodes associades. “Per reconstruir el procés estudiarem com evolucionen la riquesa i la composició de les plantes i els invertebrats que conformen aquests nous ecosistemes i quines particularitats tenen”, apunta l’investigador Josep Maria Espelta. Durant la recerca es posarà un èmfasi especial en l’estudi dels nous alzinars i en el paper que té la interacció entre plantes i animals en el procés de construcció d’aquests boscos. Per això, s’investigaran els efectes de l’herbivoria, la depredació de llavors i fruits, i els patrons de dispersió.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia