Com podem incloure el coneixement científic en la presa de decisions sobre la gestió del patrimoni natural?

Sala del Departament de Territori i Sostenibilitat on es va fer la jornada
Sala del Departament de Territori i Sostenibilitat on es va fer la jornada

El passat 7 de maig va tenir lloc una jornada de formació interna, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, amb l’objectiu de debatre sobre com fer una gestió i planificació del territori basada en l’evidència científica.

Sala del Departament de Territori i Sostenibilitat on es va fer la jornada
Sala del Departament de Territori i Sostenibilitat on es va fer la jornada

La jornada estava organitzada en el marc del Prismàtic, la plataforma de transferència de coneixement que articula la línia d’actuació 3 de l’àmbit 1 de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya ESNATURA 2030.

Una trentena de gestors i gestores, i de personal tècnic del mateix departament, van assistir a una jornada dividida en dues parts. Una primera on en Jaume Vicens, sub-director general de biodiversitat i medi natural, va explicar les línies estratègiques en temes de transferència de coneixement que contempla l’Estratègia ESNATURA 2030.

En aquest bloc, la Núria Pou, tècnica de transferència del CTFC, també va exposar les bases del què és, com es fa i quines avantatges pot tenir la presa de decisions basada en el coneixement científic. La Núria també va exposar alguns exemples on l’evidència científica havia servit per millorar alguns processos o tècniques de gestió.

La segona part de la jornada va estar dinamitzada per en Xavier Carbonell, tècnic de participació del CREAF. En Xavier va organitzar una dinàmica que es coneix amb el nom de World Cafè, que va permetre treure conclusions sobre dos objectius molts concrets:

  • L’ evidència científica pot millorar la gestió i planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural a Catalunya?
  • Com podríem millorar la Plataforma Prismàtic i l’estratègia de transferència de coneixement entre científics i gestors?

La jornada comptava amb representants dels centres col·laboradors del Prismàtic que van poder debatre de forma conjunta amb els tècnics i gestors sobre aquestes dues qüestions.

S’ha editat un document final de conclusions finals de la jornada on es poden consultar les potencialitats i limitacions que el personal tècnic, gestor o científic li veu a aquest model de presa de decisions. El document també recull més de vint propostes per millorar aquest diàleg entre recerca i gestió. Tota aquesta informació, recollida i analitzada servirà per millorar la plataforma Prismàtic i per anar guiant els propers passos de la Línia d’Actuació 3 d’ESNATURA 2030: Fixar una agenda comuna de recerca entre les administracions públiques, les universitat i els centres de recerca en matèria de biodiversitat i geodiversitat.

Què és el Prismàtic?

Prismàtic és una plataforma de coneixement d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat. 

Prismàtic és un espai digital que recull coneixement d’avantguarda sobre patrimoni natural i biodiversitat generat per centres de recerca i altres entitats. El coneixement es presenta resumit en unes fitxes que exposen els resultats científics en un llenguatge accessible per als gestors i planificadors. Així, gràcies a Prismàtic, les persones encarregades de la presa de decisions podran estalviar temps en la cerca d’informació i estaran al dia de les darreres novetats que aporta la ciència a la gestió del medi natural en les temàtiques relacionades amb la biodiversitat, els boscos, el canvi climàtic o la gestió del territori.

Prismàtic vol crear diàleg entre gestors i investigadors i per això facilita a cada fitxa el seu contacte directe a través del correu electrònic.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat la plataforma Prismàtic amb l’objectiu de donar suport al disseny i a la implementació de polítiques de gestió del medi natural i de la biodiversitat més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica. La plataforma està coordinada pel CREAF i vol aglutinar el màxim d’evidència científica sobre temàtiques ambientals. Per això, des de Prismàtic convidem a tots el centres de recerca i entitats catalanes que produeixen coneixement en aquests temes a donar-se d’alta al portal i a enviar els seus resums.

Qui és qui a Prismàtic?

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia