Search

Comença el Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans a Barcelona

Barcelona acull, del 31 de maig al 2 de juny, la 20a edició del Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans (EFUF), un esdeveniment amb l’objectiu de reflexionar sobre la importància dels boscos urbans com a espais per connectar i vertebrar el territori. El CREAF n’és un dels membres col·laboradors. 

EFUF

“Les vores del bosc urbà. Franges, marges i espais de transició”. Aquest és el títol que encapçala la 20a edició de l’EFUF, un congrés que pretén destacar la nova concepció de ciutat del segle XXI: un mosaic d’espais, corredors i fluxos on les zones verdes siguin també un element estructurador. Les presentacions i debats giraran entorn d’elements com la connectivitat ecològica, els serveis ecosistèmics que ofereixen aquests boscos, la biodiversitat que acullen i les pertorbacions a les que estan sotmesos, i la gestió i planificació forestal que s’hi ha d’aplicar.

L’EFUF enguany se celebra del 31 de maig al 2 de juny, i ha estat organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). El CREAF n’és una de les entitats col·laboradores, de la mà del seu director, Javier Retana, que és membre del comitè organitzador, i el subdirector, Joan Pino, que forma part del comitè científic local.

Acte de benvinguda al Palau Reial de Pedralbes. Autora: Núria Ibáñez
Acte de benvinguda al Palau Reial de Pedralbes. Autora: Núria Ibáñez

Tot i que ahir es va realitzar l’acte de benvinguda amb un còctel al Palau Reial de Pedralbes, és avui quan comença el congrés amb les primeres xerrades i presentacions. Joan Pino ofereix la conferència inaugural titulada “Els valors ecològics dels boscos metropolitans; el cas de Barcelona”. I tant avui com demà, les jornades conclouran amb excursions als parcs del Llobregat, el Besòs, el PN de Collserola i al Jardí Botànic de Barcelona.

Més informació al web de l’EFUF.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

El concepte escollit per presentar l'any 2023 del CREAF és el de “resiliència”. Imatge: Nora Soler
Notícies
Anna Ramon

CICLES, el nou magazine anual del CREAF

Després d’anys de publicar memòries anuals molt estàndards, el CREAF ha volgut replantejar el seu format des de zero. El resultat ha estat una memòria en forma de magazine sota el nom de CICLES, que gira entorn el concepte “resiliència”.

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia