Search

Comença un nou projecte que vol integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible

Pit roig - Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)
Pit roig - Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)

El projecte Life Biorgest ha començat a caminar de la mà del Consorci Forestal de Catalunya per millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis.  Junt amb el CREAF i altres socis l’objectiu principal del projecte és el d’integrar pràctiques i mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual. 

Pit roig - Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)
Pit roig – Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)

Entre altres mesures el Life Biorgest contempla la de compensar els propietaris forestal per la pèrdua d’ingressos que pugui donar-se derivada de l’aplicació de pràctiques per a la millora de la biodiversitat.

Les entitats que també hi participen són el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França. D’aquesta manera, el projecte que compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Comissió Europea, integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal sostenible del bosc.

Aquest caràcter transversal, que ha de facilitar l’entesa entre el món de la conservació i el de la gestió del bosc, fa del projecte Life Biorgest un referent a la conca mediterrània.

El seu desplegament servirà per integrar mesures i indicadors de biodiversitat en aquesta necessària tasca d’intervenció sobre els boscos mediterranis més representatius, com les pinedes, els alzinars i les rouredes, compatibilitzant la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic.

Llegeix la notícia completa al web del Consorci Forestal de Catalunya

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia