Comença un nou projecte que vol integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible

Pit roig - Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)
Pit roig - Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)

El projecte Life Biorgest ha començat a caminar de la mà del Consorci Forestal de Catalunya per millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis.  Junt amb el CREAF i altres socis l’objectiu principal del projecte és el d’integrar pràctiques i mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual. 

Pit roig - Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)
Pit roig – Jaume Piera a Natusfera (CC BY-ND 3.0)

Entre altres mesures el Life Biorgest contempla la de compensar els propietaris forestal per la pèrdua d’ingressos que pugui donar-se derivada de l’aplicació de pràctiques per a la millora de la biodiversitat.

Les entitats que també hi participen són el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França. D’aquesta manera, el projecte que compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Comissió Europea, integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal sostenible del bosc.

Aquest caràcter transversal, que ha de facilitar l’entesa entre el món de la conservació i el de la gestió del bosc, fa del projecte Life Biorgest un referent a la conca mediterrània.

El seu desplegament servirà per integrar mesures i indicadors de biodiversitat en aquesta necessària tasca d’intervenció sobre els boscos mediterranis més representatius, com les pinedes, els alzinars i les rouredes, compatibilitzant la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic.

Llegeix la notícia completa al web del Consorci Forestal de Catalunya

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia