El coneixement científic i tècnic, palanca de canvi per aplicar mesures polítiques que protegeixin la Mediterrània de la crisi climàtica

L'erosió costanera és un efecte evident a la comarca catalana del Maresme, os es redueix la platja i es posa en risc infraestructures com ara la carretera nacional i la via de tren més antiga d'Espanya. Foto: Jorge Franganillo.
L'erosió costanera és un efecte evident a la comarca catalana del Maresme, os es redueix la platja i es posa en risc infraestructures com ara la carretera nacional i la via de tren més antiga d'Espanya. Foto: Jorge Franganillo.

El coneixement científic i tècnic sobre crisi climàtica i de biodiversitat a la Mediterrània s’uneix per aportar solucions, col·laborar en la governança a abast local, regional, estatal i europeu i, alhora, per informar la presa de decisions polítiques gràcies al projecte Mission4Nature. El full de ruta i els principals objectius i reptes del projecte es presenten a Barcelona a inici de juny de 2023, per part de representants de les més de 80 institucions europees i de la riba sud de la Mediterrània participants.    

La trobada inclou una visita guiada a Mataró (Maresme, Catalunya) per part dels especialistes integrants del projecte Mission4Nature i el Consell Comarcal del Maresme, impulsor d’una línia estratègica per mitigar el canvi climàtic, acompanyats per la investigadora del CREAF Annelies Broekman. La visita es planteja com un cas pràctic per conèixer l’erosió costanera al Maresme, un dels efectes del canvi global a la costa mediterrània.

Mission4Nature l'integren centres de recerca, associacions no governamentals, autoritats regionals i locals, universitats, organitzacions de protecció del medi ambient, i xarxes científiques, acadèmiques i de ciutats mediterrànies, d'Europa i de la riba sud de la Mediterrània.

Les organitzacions sòcies de Mission4Nature provenen d’Europa i també de la riba sud de la Mediterrània. Inclouen des de centres de recerca a associacions no governamentals, autoritats regionals i locals, a més d’universitats i organitzacions de protecció del medi ambient i xarxes d’entitats científiques, acadèmiques i de ciutats mediterrànies. La iniciativa s’allargarà 7 anys i forma part del nou programa Interreg Euro-MED. Per part del CREAF, la investigadora Annelies Broekman lidera un dels dos projectes integrats a la Mission4Nature.

Construcció de murs per contenir l’erosió del mar a la Mediterrània. Foto: Consell Comarcal del Maresme.

Ciència i política: co-disseny d’accions

La voluntat del projecte científic Mission4Nature és contribuir al diàleg obert entre la ciència i la responsabilitat política per co-dissenyar accions, amb presència de veus d'Europa i de la riba sud de la Mediterrània.

Com a respresentants de Mission4Nature, Caterina Pratico –del Consorzio Nazionale Interunivesitrio per le Sciene del Mare–, Vera Bougiouri –de la National Technical University of Athens–, Ermioni Gialiti –de Region of Crete– i Carla Danelutti –de IUCN Med– expliquen que el repte de la iniciativa, és “reunir, agrupar i promoure el coneixement disponible i els resultats científics, mostrant el valor i l’impacte previst de les bones pràctiques als responsables polítics”. L’objectiu d’aquest projecte científic de gran envergadura és “contribuir a un escenari futur on la ciència estableixi un diàleg obert amb els responsables de la presa de decisions cap al co-disseny de polítiques”.

Patrico i Bougiouri auguren l’escenari ideal d’aquí a 7 anys pel que fa a la influència de la ciència i la societat civil envers l’acció política: “ha de contemplar un enfocament de baix a dalt i de dalt a baix, on les necessitats i pràctiques dels diferents actors compleixen la planificació d’alt nivell”. Les dues científiques asseguren que “no podem imaginar cap creixement a la regió sense abans protegir, restaurar i valoritzar el seu entorn natural i patrimonial”. 

Algunes idees clau per situar el canvi global i la pèrdua de biodiversitat a la Mediterrània:
  • La mar Mediterrània s’escalfa un 20% més ràpid que la mitjana global i cobreix només el 0,8% de la superfície oceànica mundial. Acull més de 17.000 espècies marines
  • La regió Mediterrània conté més de 100 espècies d’arbres en una superfície que només suposa l’1,8% dels boscos del món
  • La regió Mediterrània és la segona del món més afectada per la crisi climàtica després de l’Àrtic.
  • Les poblacions de fauna salvatge de Catalunya s’han reduït de mitjana un 25% els darrers 18 anys, segons dades de l’Observatori de la Biodiversitat de Catalunya. 
  • Es preveu una reducció d’entre un 20 i un 50% de les pluges a la conca Mediterrània l’any 2100. La situació crítica actual de sequera obre el debat sobre la demanda crònica d’aigua del nostre model de desenvolupament. 

La presentació del projecte Mission4Nature és un esdeveniment oficial de l’EU Green Week 2023. A banda, la visita guiada per conèixer sobre el terreny l’erosió costanera al Maresme s’inclou a l’European Maritime Day 2023. La Mission4Nature i els dos projectes que l’integren (Community4Nature i Dialogue4Nature) compten amb el suport de la Unió per la Mediterrània

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia