Connectant les persones amb la naturalesa

Expedició de EarthWatch amb voluntaris a Andorra
Expedició de EarthWatch amb voluntaris a Andorra

Enguany el Dia Mundial del Medi Ambient ha girat entorn del lema “Connectar les persones amb la naturalesa”. Al CREAF aquest lema mou varis projectes i és una línia que estem desenvolupant amb força per ser-ne actors clau en un futur proper.

Foto: Lluís Comas CREAF (CCBY)
Foto: Lluís Comas CREAF (CCBY)

Us fem un resum de tres projectes actius del CREAF que treballen per connectar la natura a les persones.

Expedició EarthWatch Institute Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees.

El CREAF fa tres anys que ofereix l’oportunitat de participar en una expedició als Pirineus d’Andorra liderada pel seu investigador Bernat Claramunt i promoguda per la ONG EarthWatch Institute. Durant els mesos de primavera i estiu, un total de vuit equips constituïts per persones voluntàries de tot el món passen nou dies en contacte amb la fauna i flora de la zona, vivint en primera persona com és una expedició científica. Les observacions fetes pels voluntaris passen a formar part de les dades que el grup de recerca d’en Bernat Claramunt utilitza per constatar els efectes del canvi climàtic a l’alta muntanya i desenvolupar millors eines de gestió del paisatge.

La iniciativa està lligada al Centre d’Estudi de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans i és potenciada per Andorra Turisme i el Comú d’Ordino. Es tracta d’una proposta innovadora per promoure el turisme científic al Pirineu que ha entrat dins del Top 10 de les expedicions d’Earthwatch els darrers dos anys i que va ser un dels viatges recomanats per la prestigiosa revista National Geographic Traveler el 2014 dins del rànquing “Top 50” Tour of a Lifetime.

Expedició de EarthWatch amb voluntaris a Andorra
Expedició de EarthWatch amb voluntaris a Andorra.

Observa, comparteix i aprèn amb Natusfera

El CREAF i el Node Nacional de la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat (GBIF Espanya) es van unir el 2016 per crear Natusfera, una plataforma de ciència ciutadana que serveix per fer un seguiment de la biodiversitat arreu del món. L’objectiu d’aquesta iniciativa era permetre que els ciutadanes i ciutadanes nodrissin les bases de dades mundials sobre biodiversitat amb les seves pròpies observacions a la natura. Avui en dia, Natusfera ja és una realitat; amb 1.813 usuaris actius, que acumulen més de 12.000 observacions, es pot considerar una xarxa social de naturalistes que comparteixen informació, identifiquen espècies i col·laboren en algun dels 122 projectes de seguiment de biodiversitat que té donats d’alta ara mateix la plataforma. En aquest sentit, Natusfera ha estat la plataforma escollida per obtenir dades ciutadanes sobre la presència d’espècies exòtiques dins de la xarxa espanyola de Parcs Nacional o com a sistema d’alerta precoç d’arribada d’espècies exòtiques a Catalunya.
Natusfera també està servint com a eina per entendre i treballar el concepte de biodiversitat a les escoles.

La plataforma té varis projectes donats d’alta que provenen d’escoles, d’entre els quals en destaca el Natusfera Biodiversity Congress (Institut Salas i Xandri), una activitat on l’alumnat de 1r d’E.S.O. d’aquest institut de Sant Quirze del Vallès (Barcelona) va crear i presentar pòsters sobre la biodiversitat de la Serra de Galliners. El treball consistia en identificar i classificar la diversitat d’animals i plantes en tres hàbitats de la serra —camp, bosc i ribera— mitjançant l’ús de Natusfera com a plataforma on compartir, registrar i ordenar la informació. Així, es van realitzar 140 observacions de 24 espècies diferents. Amb l’anàlisi d’aquestes dades a través del mètode científic, l’alumnat va elaborar pòsters per conèixer i entendre la biodiversitat de la zona.

florpalida

Un observatori ciutadà per mesurar els efectes del canvi climàtic en la fenologia del éssers vius

El CREAF està inmers en la creació d’un observatori ciutadà sobre canvi climàtic que recollirà dades sobre la fenologia de plantes i animals amb l’ajuda de voluntaris. Ara mateix l’observatori està en fase de codisseny  i varis científics del CREAF, figures del món de la política (Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’ACA, el Meteocat, etc), institucions estratègiques (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Institut Català d’Ornitologia, la Xarxa d’Escoles verdes, etc.) i ciutadania estan seguint una metodologia innovadora per posar les bases del que serà i llançar-lo l’any que ve. Aquest observatori serà un cas d’estudi dins d’un nou projecte europeu finançat per Horizon2020 anomenat Groundtruth 2.0 en el que hi participen 14 entitats europees.

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia