Search

Conservar ocells i hàbitats crítics en el context de canvi climàtic, eix del nou projecte SPEAR

El consorci internacional a càrrec del projecte l'integren especialistes de 8 centres de recerca, 6 grups conservacionistes, el PNUMA, Wetlands International, Stichting BirdLife Europe i Eurosite. Foto: Morgan Newnham.
El consorci internacional a càrrec del projecte l'integren especialistes de 8 centres de recerca, 6 grups conservacionistes, el PNUMA, Wetlands International, Stichting BirdLife Europe i Eurosite. Foto: Morgan Newnham.

El recent projecte de recerca SPEAR (Scenarios for Protecting European Avian Redistributions) en el qual intervé el CREAF posa el focus a conèixer els canvis en la quantitat i distribució dels ocells a Europa, i a impulsar noves eines polítiques per conservar-los en el context del canvi climàtic. Entre les tasques a endegar, està previst identificar els punts febles de les actuals xarxes terrestres i marítimes d’àrees protegides dedicades a conservar espècies d’ocells amenaçades i hàbitats crítics. Així mateix, s’avaluarà la resiliència d’aquestes àrees sota escenaris futurs de canvi ambiental. El propòsit final és definir bones pràctiques adreçades a les persones amb responsabilitat en gestionar les àrees protegides, orientades a millorar la conservació d’ocells afectats pel canvi climàtic.

"La sensibilitat dels ocells als canvis ambientals els converteix en indicadors clau sobre la salut dels ecosistemes. El seu nombre i presència són alguns dels principals criteris per identificar zones humides d'alt valor ecològic" Sara Fraixedas

L’equip científic al capdavant d’SPEAR també estudiarà les espècies d’ocells aquàtics –en situació de feblesa enfront de l’activitat humana de caça– i avaluarà els beneficis dels aiguamolls tenint en compte la biodiversitat, inclòs el seu valor recreatiu.  Per part del CREAF s’hi involucren els investigadors Lluís Brotons i Sara Fraixedas. “La sensibilitat dels ocells als canvis ambientals els converteix en indicadors clau sobre la salut dels ecosistemes. El seu nombre i presència són alguns dels principals criteris per identificar zones humides d’alt valor ecològic”, apunta Fraixedas.

Un sòlid consorci internacional

El consorci internacional a càrrec d’aquest ambiciós projecte està integrat per especialistes de 8 centres de recerca de Dinamarca, Espanya, Finlàndia, Noruega, Regne Unit, Suècia i Suïssa, a més de 6 grups conservacionistes. També s’hi inclouen les secretaries de la Convenció sobre les espècies migratòries (CMS) i l’Acord sobre la Conservació de les Aus Aquàtiques Migratòries d’Àfrica i Euràsia (AEWA), ambdues afiliades al Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), Wetlands International, Stichting BirdLife Europe, l’Associació Danesa de Caçadors i la Xarxa Europea de Conservació del Sòl (Eurosite).

El projecte SPEAR involucra a un consorci internacional de 8 centres i més de 6 grups conservacionistes amb l'horitzó als objectius mundials de biodiversitat per al 2030.
El projecte SPEAR té a l’horitzó els objectius mundials de biodiversitat per al 2030. Foto: Jan Larsson.

La iniciativa manté a l’horitzó els objectius mundials de biodiversitat per al 2030: l’Estratègia de Biodiversitat de la UE per a 2030 per protegir fauna i flora i el Marc Global de Biodiversitat Kunming-Montreal del Conveni sobre la Diversitat Biològica de les Nacions Unides. SPEAR s’emmarca en la proposta Biodiversa+ de la Unió Europea –l’entorn que dona suport a la recerca d’excel·lència sobre biodiversitat– i compta amb un equip de treball de 15 centres europeus, amb el Norwegian Institute for Nature Research al capdavant.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Alba Gimbert

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

La plataforma de coneixement Prismàtic, iniciativa del Deptartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que coordina el CREAF, presenta tot el programa de seminaris virtuals d’una hora sobre les temàtiques més actuals de la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia