El CREAF i Barraquer s’uneixen per protegir els boscos del futur

Lorena Enciso (Barraquer) i Joan Pino durant una visita al CREAF. Foto: Alba Gimbert.
Lorena Enciso (Barraquer) i Joan Pino durant una visita al CREAF. Foto: Alba Gimbert.

Sumem esforços amb el Centre d’Oftalmologia Barraquer per junts promoure una gestió forestal intel·ligent basada en la ciència d’excel·lència, mitjançant la signatura d’un acord de col·laboració.

L’objectiu és fer una aposta decidida pel talent jove i per aquest motiu Barraquer realitzarà una aportació al nou ‘Fons Boscos del Futur’ que tot just posem en marxa aquest 2023 al CREAF, en concret al nou Programa de ‘Beques Impulsa’ per ajudar a promoure la Recerca en Ecologia Forestal Aplicada del centre. Gràcies a aquest suport, un/a jove investigador/a predoctoral podrà continuar avançant en la seva recerca científica, contribuint a aportar respostes i solucions per adaptar els nostres boscos mediterranis als majors reptes del canvi global, als quals haurem de fer front plegats si volem assolir una única salut del planeta i de les persones.

Gràcies a aquest suport, un/a jove investigador/a predoctoral podrà continuar avançant en la seva recerca científica.

En el marc d’aquesta unió, el CREAF i el centre Barraquer realitzaran diverses accions conjuntes per promoure la recerca científica d’excel·lència, l’adaptació dels boscos al canvi climàtic, el coneixement, conscienciació i connexió de la societat amb la natura local, i la implicació de la ciutadania en la ciència col·laborativa. Com? Entre d’altres, sumarem esforços per realitzar diverses accions de divulgació i sensibilització científica-ambiental que, a més, portarem a la pràctica amb el personal de l’equip Barraquer promovent diversos projectes de ciència ciutadana del CREAF, com és el cas del nostre projecte Alerta Forestal. Aquest projecte  permet seguir l’estat de salut dels boscos a través de fotografies de les persones voluntàries que hi col·laboren. Gràcies a aquesta col·laboració, la família Barraquer i tot el seu equip tindran també l’oportunitat de convertir-se en ciutadans ambaixadors de la ciència en ecologia per ajudar a conscienciar de la importància de les problemàtiques que ja pateixen els boscos mediterranis i de poder assegurar uns ecosistemes naturals saludables, així com del nostre paper com a societat responsable i compromesa en el seguiment i l’obtenció de dades científiques per trobar solucions i junts assolir una veritable única salut global.

La col·laboració s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i pretén ajudar a empreses compromeses com Barraquer a crear un impacte positiu en alinear-se i contribuir a l’acció pel clima (ODS 13) i la vida d’ecosistemes terrestres (ODS 15). Mitjançant aquest tipus de col·laboracions publicoprivades estratègiques (ODS 17), junts sumem esforços per fer front als reptes socials, econòmics i ambientals globals a través de l’evidència científica d’excel·lència i una ciutadania informada i implicada en la presa de decisions. L’ajut associat a la col·laboració, com altres realitzats mitjançant conveni de Col·laboració Empresarial als projectes del CREAF, es vehicula a través de la nostra fundació agermanada, la Fundació Terra.

Joan Pino realitzant una explicació durant la visita de Barraquera les instal·lacions de Can Balasc. Foto: Alba Gimbert.
Joan Pino realitzant una explicació durant la visita de Barraquer a les instal·lacions de Can Balasc. Foto: Alba Gimbert.

Tinguem vista pels boscos del futur

El  Centre d’Oftalmologia Barraquer és una institució mèdica líder en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties oculars. Des de 1941 ofereix assistència oftalmològica integral a pacients d’arreu del món gràcies a un equip mèdic format per més de 30 oftalmòlegs altament especialitzats i de reconegut prestigi professional. A més de brindar una qualitat humana diferencial en el tracte al pacient, el centre diversifica l’activitat amb tres àrees d’actuació més: formació, recerca i tasca social. L’empresa ha decidit enriquir la seva responsabilitat social corporativa i per això ara també es compromet a col·laborar amb la ciència en ecologia, per fomentar la gestió curosa de la biodiversitat i la salut dels nostres entorns naturals, un aspecte que reconeixen clau per a un futur sostenible i vital per a la salut de les persones. L’empenta per fer-se seva la responsabilitat de promoure un entorn saludable i resilient va portar-los a crear, l’any passat, la iniciativa #TinguemVista. Gràcies a aquesta campanya sumaran forces per contribuir en accions locals i aquest 2023 han fet una aposta clara per la ciència del CREAF. 

L'aliança entre el CREAF i Barraquer és una oportunitat per a la col·laboració i el suport econòmic a la recerca en Ecologia Forestal Aplicada. Foto: Alba Gimbert.
L'aliança entre el CREAF i Barraquer és una oportunitat per a la col·laboració i el suport econòmic a la recerca en Ecologia Forestal Aplicada. Foto: Alba Gimbert.

Aquesta nova col·laboració empresarial es suma als esforços que impulsem des del CREAF per establir noves relacions estratègiques, emmarcades dins la nostra oficina de ‘Filantropia i Aliances amb el sector privat’. Aquesta oficina s’encarrega d’establir connexions entre el CREAF i el sector privat, incloent-hi tant entitats com persones particulars, teixir sinergies i compartir noves oportunitats de col·laboració directa entre la societat i la ciència en ecologia desenvolupada pel CREAF, amb el valor afegit que ofereix una Filantropia Científica estratègica.

Articles relacionats

Notícies
CREAF

Cremar el sotabosc de forma controlada redueix el risc del bosc a la sequera i als incendis

Investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el CREAF, han liderat un estudi per entendre millor l’efecte de diferents tractaments forestals en la resistència de boscos de pinassa a sequeres i incendis, i han comprovat que el sotabosc hi juga un paper rellevant. 

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia