Search

El CREAF us convida a transformar la Plaça del Coneixement de la UAB en un refugi climàtic

Plaça del Coneixement a la UAB.
Plaça del Coneixement a la UAB.

La Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb el projecte europeu Erasmus Plus Uforest i el suport del CREAF, s’enfronta a un repte extraordinari: convertir la Plaça del Coneixement en un oasi verd. Aquesta iniciativa no només pretén canviar la fisonomia d’un espai urbà cimentat, sinó també crear un entorn que mitigui els efectes del canvi climàtic sobre l’estudiantat i que promogui la biodiversitat del Campus.

El projecte es vol fer comptant amb la participació activa de la comunitat universitària i el suport de la ciutadania. Per això, el soci de projecte europeu WOW Nature llança aquest estiu una crida a l’acció per adoptar els arbres que seran plantats a la Plaça del Coneixement. Adoptar un arbre és fàcil i es pot fer directament des del web de WOW Nature, on hi ha una descripció de les diferents espècies disponibles – roures, llentiscle, estepa, etc. Cada arbre adoptat serà plantat a la plaça durant la tardor, en una plantació liderada pel CREAF programada per al novembre de 2024 on s’espera comptar amb el suport actiu de tota la comunitat de la UAB. Aquesta operació no només serà una celebració de la naturalesa renovada de la plaça, sinó també una oportunitat per educar i involucrar la comunitat en l’adaptació del canvi climàtic i el paper clau dels boscos urbans.

Innovació arquitectónica

El projecte no es limita a la plantació d’arbres del mes de novembre; també inclou una visió arquitectònica innovadora per transformar la Plaça del Coneixement en un hub ecològic. Inspirat en el concepte de “El Bosc Glial” que va desenvolupar un grup d’estudiants, el projecte proposa a llarg termini integrar elements com una biblioteca a l’aire lliure, un bosc comestible i infraestructures sostenibles com plaques solars i sistemes de recollida d’aigua.

Il·lustració pel projecte “El Bosc Glial” (Font: Bianka Łomnicka)
Il·lustració pel projecte “El Bosc Glial” (Font: Bianka Łomnicka)

En el marc de la Setmana Europea dels Boscos Urbans, el 5 de desembre el CREAF i la UAB van celebrar una jornada de reflexió al voltant dels reptes i les oportunitats d’innovació de la silvicultura urbana per presentar públicament el projecte del futur refugi climàtic del campus.

A la cloenda es va fer una visita a la Plaça del Coneixement, el lloc on s’emplaçarà el futur refugi climàtic de la UAB, on els i les assistents van escriure desitjos i reflexions personals en uns papers compostables plens de llavors que es plantaran amb els arbres al noviembre.

Ara és el moment d’actuar. Ajudeu-nos a crear un futur més verd i resilient per a la UAB. Adopta un arbre per la Plaça del Coneixement i fes un pas cap a una ciutat més sostenible i habitable per a tothom. Cada contribució compta, i cada arbre adoptat és un pas més cap a un entorn urbà que ens beneficiarà a tots.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia