Search

El CREAF rep per segona vegada consecutiva l’acreditació Centre d’Excel·lència Severo Ochoa

Excel·lència Severo Ochoa. Imatge: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Excel·lència Severo Ochoa. Imatge: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

El CREAF ha obtingut per segona vegada consecutiva la distinció Centre d’Excel·lència Severo Ochoa atorgada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del govern espanyol, amb l’objectiu “d’impulsar la qualitat de la recerca científica espanyola tot reconeixent els millors centres i unitats, que destaquen per la rellevància i l’impacte dels seus resultats d’investigació a escala internacional”. El procés d’avaluació i selecció el duu a terme un comitè científic internacional de manera independent. L’Excel·lència Severo Ochoa té una durada de 4 anys i suposa una aportació financera de 4,5 milions d’euros i 10 contractes de formació (predoctorals) per promoure la innovació i el desenvolupament institucional a abast global.

En l’actual convocatòria (corresponent a l’edició de l’any 2023), l’Agència Estatal d’Investigació del Ministeri ha publicat la resolució provisional de les acreditacions i ajuts públics per a 10 centres d’excel·lència Severo Ochoa i 6 unitats d’excel·lència María de Maeztu.

Es destaca el gran nivell d'integració de l'excel·lència en la recerca, la transferència efectiva del coneixement i els impactes en la realitat política i social. També l'ampliació de solucions d'adaptació a la resiliència dels ecosistemes i la societat enfront del canvi ambiental, i una major col·laboració en disciplines com ara l'observació de la Terra i la modelització. També s'ha valorat l'impuls de l'excel·lència de les persones que integren el CREAF.

El comitè avaluador ha destacat la bona evolució del CREAF al llarg de la darrera distinció Severo Ochoa (període 2018-2023). Pel que fa a la proposta acreditada en aquesta convocatòria, el comitè destaca el gran nivell d’integració de l’excel·lència en la recerca, la transferència efectiva del coneixement i els impactes notables a abast polític i social. També  ressalta l’ampliació del camp de recerca del CREAF, amb la incorporació de solucions per a l’adaptació i la resiliència dels ecosistemes i la societat enfront del canvi ambiental, i una major col·laboració en disciplines com ara l’observació de la terra i la modelització. També s’ha tingut en compte el compromís del centre amb l’impuls de l’excel·lència del seu personal a través del desenvolupament de la carrera professional, el projecte tutorització i l’atracció de talent.

Joan Pino

“El segell d’excel·lència Severo Ochoa ens permet continuar la tasca iniciada fa 4 anys i donar forma al CREAF del futur, que ha de seguir col·laborant amb organitzacions i institucions més enllà de les nostres fronteres i ha d’ajudar a encarar millor els grans reptes ambientals de la societat del segle XXI”.

JOAN PINO VILALTA, director del CREAF

El director del CREAF, Joan Pino Vilalta, afirma que “el segell d’excel·lència Severo Ochoa ens permet continuar la tasca iniciada fa 4 anys i donar forma al CREAF del futur, que ha de seguir col·laborant amb organitzacions i institucions més enllà de les nostres fronteres i ha d’ajudar a encarar millor els grans reptes ambientals de la societat del segle XXI”. L’investigador principal del programa Severo Ochoa al CREAF i exdirector del centre, Javier Retana Alumbreros, manifesta la gran satisfacció de rebre per segona vegada la prestigiosa distinció Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, alhora que admet la responsabilitat que implica com a centre. Tant Pino Vilalta com Retana Alumbreros agraeixen el treball d’equip i la implicació de totes les persones que integren el CREAF.

Javier Retana

“És una gran satisfacció rebre per segona vegada la prestigiosa distinció Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, que també suposa una responsabilitat com a centre i que és resultat d’un gran treball d’equip”.

JAVIER RETALA ALUMBREROS, investigador principal del programa Centre d’Excel·lència Severo Ochoa del CREAF

Canvi ambiental, resiliència i adaptació

En l’actual projecte d’Excel·lència Severo Ochoa, la proposta científica del CREAF s’anomena “ECO-RESILIÈNCIA 360º: Ecologia transformativa per gestionar el futur dels ecosistemes i el benestar humà”, i se centra en tres àmbits d’aplicació: (1) l’avaluació del potencial de les solucions basades en la natura en benefici dels ecosistemes, l’economia i la salut humana; (2) la comprensió i predicció dels riscos per als ecosistemes derivats dels canvis ambientals i (3) l’adaptació dels ecosistemes per a la resiliència davant d’aquests canvis.

El CREAF és un centre públic de recerca amb més de 30 anys de recorregut, amb gairebé un centenar de projectes nacionals i internacionals actius, amb els que planteja solucions científiques als reptes ambientals més importants del segle XXI: la pèrdua de biodiversitat, els impactes del canvi climàtic i les necessàries mesures de mitigació i d’adaptació, els desequilibris de nutrients i la seva relació amb la seguretat alimentària, la gestió sostenible de l’aigua, els incendis, o la implicació i sensibilització de la ciutadania en la conservació de la natura, entre d’altres.

El seu focus és l’ecologia terrestre, l’anàlisi territorial i el canvi global, orientades a perseguir l’excel·lència en la generació i la transferència de coneixement, eines de gestió i metodologies. El seu propòsit és crear nous coneixements i solucions innovadores en la gestió dels ecosistemes terrestres i les interaccions terra-atmosfera. L’excel·lència científica l’impulsa a convertir-se en una institució de recerca de primer ordre a la Mediterrània i a tot el món, tot empenyent les fronteres del coneixement i abordant alguns dels reptes socioambientals més crítics i complexos del segle XXI.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia