Search

El CREAF i el Consorci Forestal de Catalunya comparteixen experiències i reptes sobre la gestió forestal del futur

El CREAF i el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) han compartit recentment una jornada d’intercanvi per posar en comú la visió que tenen ambdues entitats del bosc, els seus reptes i les possibles  col·laboracions per conservar els seus serveis socioambientals. En una jornada distesa i molt amena, els representants del CREAF van presentar les línies de recerca del centre en l’àmbit forestal i alguns projectes emblemàtics, com poden ser el projecte Deboscat, que fa més de deu anys que promou el seguiment de l’estat dels boscos de Catalunya, el projecte Forestime, que ha determinat com varien els serveis ecosistèmics al llarg del temps, els projecte RedBosques i RedBosques clima, centrat en la maduresa del bosc i els impacte del canvi climàtic, o els projectes més nous, com el CustForest, un nou projecte finançat per la Fundación Biodiversidad que pretén fomentar la bioeconomia del bosc i del territori mitjançant acords de custodia que girin al voltant de la gestió forestal multifuncional i la conservació d’espècies en perill.

Joan Pino

“El Consorci Forestal de Catalunya ens pot ajudar a aterrar molt la nostra recerca a la realitat forestal, integrant millor les ciències socio-econòmiques i les necessitats dels propietaris i contrastant les solucions que es proposen des de la ciència en exemples de gestió pràctics”.

JOAN PINO, director del CREAF.

La reunió, que va tenir lloc a l’antic hospital de Tordera, cedit pel propi Ajuntament, va anar acompanyada d’una visita a camp molt interessant en que el president del CFC,  Rosendo Castelló, va explicar la gestió de la seva finca que duu a terme amb el seu fill, una gestió que té molt en compte els serveis ecosistèmics del bosc a escala local (proveïment d’aigua blava, proveïment de fusta, conservació de la biodiversitat, gestió adaptativa per fer front a la sequera, etc.). La comitiva del CREAF, encapçalada pel seu director en Joan Pino i amb investigadors i investigadores del CREAF experts en ecologia forestal, com en Josep Maria Espelta, la Mireia Banqué, en Jordi Vayreda, l’Enrique Doblas i en Lluís Brotons, va comprovar com els diferents tipus de gestió havien transformat aquesta finca amb una alta diversitat d’espècies forestals en un bosc adaptat al canvi climàtic i productiu, vigorós i en molt bon estat de salut, malgrat la intensa sequera patida en els darrers anys.

Per part del Consorci Forestal de Catalunya, en Rosendo Castelló, com a President, i en Joan Rovira, com a Secretari General, seguit per altres membres de la Junta de Govern i tècnics , en Josep Ma Tusell, en Xavier Alfaras, la Roser Mundet, l’Oleguer Plana, en Josep Ma Collellmir i en Josep Ma Saurí, van fer palès que l’objectiu de la majoria de propietaris forestals és el de conservar el seu patrimoni forestal. Son persones amb una llarga trajectòria i experiència en la gestió forestal i amb un vincle molt fort amb el bosc, que estimen i confien preservar per les futures generacions. Així, per fer-ho, volen conèixer com el CREAF els pot assessorar amb el seu coneixement, quins projectes es poden fer en col·laboració per innovar en una silvicultura que preservi aquest patrimoni fent front als reptes del canvi climàtic.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia