Search

Comença CREDIBLE, un projecte per empènyer l’agricultura del carboni a Europa

L'agricultura del carboni vol augmentar la capacitat del sòl per a segrestar carboni atmosfèric. Imatge: Pixabay.
L'agricultura del carboni vol augmentar la capacitat del sòl per a segrestar carboni atmosfèric. Imatge: Pixabay.

La Unió Europea s’ha compromès a reduir les seves emissions de CO₂ en almenys un 55% respecte als valors de 1990 per al 2030. Per aconseguir-ho, una mesura clau és recuperar la capacitat dels sòls agrícoles per emmagatzemar carboni atmosfèric, que s’ha vist empobrida després d’anys de sobrepastura i agricultura intensiva. En aquest context, neix el projecte CREDIBLE que vol investigar, debatre i proposar un conjunt de recomanacions i mesures que ajudin a implementar l’agricultura del carboni – o carbon farming en anglès – a escala europea. Entre altres coses, identificarà les pràctiques agrícoles més eficients per augmentar les reserves de carboni del sòl, els incentius necessaris per ajudar els agricultors a adoptar-les i els protocols més adequats per  monitorar-ne i verificar-ne l’emmagatzematge.

La Dra. Pilar Andrés

“L’agricultura del carboni presenta múltiples beneficis. D’una banda, recupera la salut del sòl i mitiga el canvi climàtic, ja que conforme una terra s’enriqueix en matèria orgànica, absorbeix CO2 atmosfèric i és capaç d’emmagatzemar-ho de manera estable en el sòl. Per altre banda, contribueix a garantir la seguretat alimentària, ja que augmenta la fertilitat del terreny, també afavoreix la resiliència de les plantes davant extrems climàtics, com les sequeres, i augmenta la biodiversitat subterrània a les zones de conreu”

PILAR ANDRÉS, investigadora del CREAF y una de les sòcies del projecte.

Algunes de les pràctiques pròpies d’aquest tipus d’agricultura són reduir o eliminar llaurar el conreu, per no trencar l’estructura del sòl; fertilitzar amb materials orgànics, com el compost; evitar fer servir agroquímics per no contaminar el terreny ni els conreus; o mantenir cobertes vegetals permanents, per protegir el sòl davant l’erosió.

"El nostre rol és identificar potencials sinergies i antagonismes entre l'agricultura del carboni, la seguretat alimentària i la biodiversitat", explica Pilar Andrés.

CREDIBLE va començar al juny de 2023, el finança el programa europeu Horizon 2020, en el marc de la Missió del Sòl de la Comissió Europea, i el coordina l’empresa de R+D Soluciones Agrícolas Ecoinnovadoras SL. A més, compta amb una xarxa d’experts i expertes de 21 entitats a 7 països europeus, entre elles el CREAF. “El nostre rol és identificar potencials sinergies i antagonismes entre l’agricultura del carboni, la seguretat alimentària i la biodiversitat. En una segona fase, proposarem mecanismes viables i realistes per potenciar-ne les sinergies i solucionar-ne els efectes adversos”, explica Pilar Andrés.

Algunes de les pràctiques pròpies d’aquest tipus d'agricultura són reduir o eliminar llaurar el conreu, evitar fer servir agroquímics o mantenir cobertes vegetals permanents. Imatge: Pixabay.
Algunes de les pràctiques pròpies d’aquest tipus d’agricultura són reduir o eliminar llaurar el conreu, evitar fer servir agroquímics o mantenir cobertes vegetals permanents. Imatge: Pixabay.

Una de les fites més rellevants de CREDIBLE serà organitzar tres cimeres europees sobre agricultura de carboni. Aquestes trobades reuniran actors clau del sector polític, de recerca, industrial i de les associacions agrícoles per debatre les últimes innovacions en matèria d’agricultura de carboni i crear un full de ruta per implementar-les a Europa. “Entre les mesures estrella per debatre es troba la creació de mecanismes segurs i viables per incentivar als agricultors a adoptar l’agricultura del carboni”, comenta Pilar Andrés. La primera cimera se celebrarà al març de 2024 i tindrà lloc a València.

Què és l’agricultura del carboni?

El carbon farming comprèn una varietat de tècniques agrícoles i forestals que tenen com objectiu comú augmentar la capacitat del sòl per a segrestar carboni atmosfèric.

L’agricultura del carboni – àmpliament coneguda com a carbon farming en anglès- comprèn una varietat de tècniques agrícoles i forestals amb un objectiu comú: augmentar la capacitat del sòl per a segrestar carboni atmosfèric. Les pràctiques que proposa aquest model integren coneixement científic capdavanter sobre el funcionament del sòl, la gestió de la seva estructura i l’ecologia de les comunitats vives que l’habiten, que, juntament amb la vegetació, contribueixen al bon funcionament dels cicles terrestres de nutrients, per exemple, el del carboni. Entre altres opcions, l’agricultura del carboni proposa empènyer sistemes com la agroforesteria, que combina arbres amb cuonreus i bestiar al mateix terreny per incrementar les sinergies entre els animals, que s’alimenten de pastura fresca, les plantes, que utilitzen els excrements del bestiar com a abonament i el sòl, que augmenta el contingut de matèria orgànica. L’agricultura orgànica, l’agricultura regenerativa o el maneig regeneratiu de pastures són altres possibles aproximacions. En sòls amb alt contingut en matèria orgànica, una altra de les propostes consisteix a restaurar torberes i aiguamolls, per reduir l’oxidació de les reserves de carboni existents.

Els beneficis de l’agricultura de carboni van més enllà que el sòl actuï com a embornal de carboni atmosfèric, ja que també incrementa la seva capacitat d’emmagatzemar més aigua, augmenta la biodiversitat de plantes i insectes i redueix les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, “perquè disminueix l’ús massiu de maquinària pesant i fertilitzants, en el marc de l’economia circular de les explotacions agrícoles”, finalitza Pilar Andrés.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Tros d'una horta regenerativa. Foto: Ángela Justamante, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Què és l’agricultura regenerativa?

Anem a un supermercat i trobem el que busquem, independentment de si n’és o no temporada: prunes, mangos i meló al mes de gener. Com

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia