Search

CustForest innova en la custòdia forestal per generar bioeconomia alhora que es protegeix la biodiversitat 

Membres tècnics del projecte CustForest realitzant els treballs de camp a Albanyà, Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Membres tècnics del projecte CustForest realitzant els treballs de camp a Albanyà, Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll

Conservar la natura, o promoure una nova economia rural? Son idees contradictòries i  incompatibles? El nou projecte CustForest neix convençut de que es pot generar bioeconomia al mateix temps que es millora la biodiversitat i ho vol demostrar en dos anys, en un projecte ambiciós posat en pràctica arreu de Catalunya. 

El projecte el coordina la Xarxa de Conservació de la Natura, que s’ha unit amb el CREAF i a quatre entitats arrelades al territori que testejaran nous models de custòdia en diferents finques i produiran materials i guies per reproduir-ho en altres llocs. Són la Fundació Pioneers of Our Time, a la Vall de la Muga, l’Associació Sèlvans, a la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Ripollès, la Fundació Projecte Boscos de Muntanya, a la vall d’Esterri de Cardós i l’Associació Mediambiental la Sínia, al riu Gaià. L’objectiu del projecte és demostrar que, a l’hora de gestionar un territori, si s’impliquen la propietat, les persones usuàries i les entitats locals, es poden fer projectes que generin tant beneficis econòmics i socials a l’entorn rural, com millores en l’hàbitat d’espècies amenaçades, adaptacions a la sequera o als incendis, i conservació de boscos madurs, entre d’altres.

“L’acord de custòdia és el procés mitjançant el qual les persones propietàries i/o gestores de finques privades pacten voluntàriament amb una entitat varis compromisos per dur a terme una gestió de l’espai que tingui cura de la conservació dels seus valors naturals, culturals i paisatgístics. Aquest procés permet a les entitats participar directament en les decisions que afecten els valors naturals de les finques, i fer-ho en estreta col·laboració amb la propietat”.

ANNA SUBIRANA, Responsable de Comunicació i Participació XCN.

El projecte ha arrancat fa un parell de mesos, té una durada de dos anys i s’allargarà fins al desembre de 2025.  

Pantà del Catllar, al riu Gaià, àmbit on l’Associació Mediambiental la Sínia realitzarà algunes de les actuacions del projecte. Imatge: CustForest.

Boscos multifuncionals i espècies bandera 

La pèrdua gradual de biodiversitat, l’adaptació al canvi climàtic, el despoblament progressiu, el risc d’incendis o l’abandonament agrícola i forestal, tenen un fil conductor: la manca de gestió del territori. El projecte CustForest pretén innovar i testejar mesures de gestió del territori que transformin el bosc en un espai capaç d’acollir més biodiversitat, de retenir més carboni, però també menys vulnerable al canvi climàtic i al risc d’incendi, per exemple. 

“Un territori forestal pot oferir beneficis ambientals, però també socials. La gestió forestal multifuncional permet compaginar alhora els valors ecològics, socials i econòmics dels boscos. Ja no només es posa l’accent en el bosc com a font de recursos, sinó que s’amplia la mirada incorporant-hi els valors ambientals que permeten garantir la biodiversitat i la provisió de serveis ecosistèmics a llarg termini”.

MIREIA BANQUÉ, investigadora del CREAF i coordinadora del projecte.

Per exemple, a La Garrotxa, amb Sèlvans, es vol demostrar que millorar la maduresa d’un bosc amb una gestió forestal innovadora, pot fer que aquest pugui acollir més biodiversitat d’insectes,  microfauna i flora, però alhora pot augmentar la capacitat d’embornal de carboni i es poden compensar emissions i promoure la bioeconomia. 

D’altra banda, a la Conca de la Muga la Fundació Pioneers vol promoure la resiliència del paisatge forestal. Ho faran co-creant un pla de prevenció d’incendis en 40.000 Ha amb la implicació dels agents claus. A més, comercialitzaran un crèdit climàtic per implicar empreses i ciutadania amb la gestió forestal de la zona i es prepararan les finques per oferir un turisme d’avistament i divulgació de les quatre espècies de voltors europeus. 

Dins de Cutsforest totes les entitats tenen una espècie o un tipus d’hàbitat bandera representatiu de l’espai custodiat. La voluntat és que les accions que es duguin a terme dins del projecte serveixin per conservar-les. Amb la Fundació Pioneers of Our Time, per exemple, es milloraran hàbitats forestals voltor negre, a l’Associació Sèlvans es treballarà amb els boscos madurs, a la Fundació Projecte Boscos de Muntanya es millorarà l’ habitat del gall fer i amb l’Associació Mediambiental la Sínia es farà una gestió forestal específica orientada a la conservació de la tortuga mediterrània. 

Membres tècnics del projecte CustForest fent una visita a la zona on actua Sèlvans, a la Garrotxa. Imatge: CustForest

Implicació social 

La fórmula per a que aquesta gestió forestal es gestioni de forma socialment i ambientalment justa passa per treballar conjuntament amb la societat civil, les entitats de custòdia, els propietaris forestals i l’administració pública local. Per això, CustForest fomentarà que en aquests casos d’estudi hi hagi participació d’aquests actors en la presa de decisions. D’aquesta cohesió territorial que es vol afavorir a les quatre zones pilot se’n destil·laran les característiques compartides i les lliçons apreses per poder transferir aquest coneixement i que es puguin replicar les experiències arreu del territori. 

Un dels exemples és el que es durà a terme a la conca del riu Gaià amb la Sínia, on es farà una planificació per disminuir el risc d’incendis i promoure la biodiversitat, en especial l’àguila cuabarrada i la tortuga mediterrània. Per fer-ho, s’implicarà el veïnat, administracions locals i propietàries de finques de la zona dels treballs a través de tallers que els permetran prendre un paper actiu en la planificació d’ una bioeconomia a llarg termini.   

Per altra banda, la Fundació Projecte Boscos de Muntanya involucrarà més de 250 persones voluntàries al llarg de 112 jornades de voluntariat al Parc Natural de l’Alt Pirineu per millorar l’hàbitat del gall fer. Els resultats d’aquests treballs serviran també per fer cursos de bioenginyeria del paisatge i establir la comarca del Pallars Sobirà com a referent en bioenginyeria en l’àmbit de muntanya. 

CustForest compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia