De la mitologia clàssica als mites climàtics per lluitar contra la desinformació

En el marc del tancament de la COP27, el CREAF i Verificat han llençat una campanya a Instagram conjunta per donar informació que desmenteixi les informacions falses o enganyoses relacionades amb canvi climàtic.

S’acosta el #Nadal i amb ella les discussions als sopars de #família 🎄🤒 Us passa també? Doncs us presentem una escena que segur que us sona 👉 tot sembla estar tranquil, hi ha rialles, preneu un bon caldet i de sobte s’obre el meló del #canviclimàtic 💥 Ni dos segons triga el teu oncle a proclamar a veus: “Canvis climàtics n’hi ha hagut sempre; el #clima és cíclic”. Tu saps que això que diu és un mite tan gros com les #sirenes, però bocabadada no saps ni què respondre-li.

Les sirenes, la medusa, el monstre de Banyoles, el Drac de Sant Jordi, el Yeti i els unicorns han estat els sers mitològics que han protagonitzat aquesta campanya. Cada personatge desmentia algunes afirmacions típiques al voltant de la crisi climàtica.

Ahir va ser un dia dur, volies desconnectar i vas posar una estona el canal Descoberta Màxima a la #tele 📺 Feien un #documental sobre la #Nessie, el monstre del Llac Ness. Et fa gràcia, perquè saps sobradament que es tracta d’un #animal fantasiós, igual que el magnífic monstre de #Banyoles. Resulta curiós veure com algunes persones encara creuen en aquest mite 🤪🤪 Quina barbaritat, oi?! 

Sense adonar-te’n, comença un programa de debat sobre el canvi climàtic i una tertuliana va i afirma que “tot és una exageració, els meteoròlegs són uns alarmistes” ⚡ Cap altre tertulià o tertuliana s’aixeca, la desmenteix o li ensenya les dades reals. T’oblides de la poca seriositat del canal i del programa anterior, i et genera dubtes si això que diu és cert o no 🤯

✨ Doncs t’expliquem per què és un mite tan gros com el monstre del llac Ness ✨

Pots veure tota la campanya a l’Instagram del CREAF i de Verificat.

Articles relacionats

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Tèrmit subterrani asiàtic (Coptotermes gestroi). Autor: Thomas Chouvenc
Notícies
CREAF

Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic perquè s’expandiran arreu del món i incrementaran el seu consum de fusta

Una recerca internacional ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10°C, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Amb el canvi climàtic, l’àrea de distribució d’aquests insectes augmentarà, amplificant aquest efecte d’alliberament de CO2 que actualment no recullen els models climàtics.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia