Search

De la mitologia clàssica als mites climàtics per lluitar contra la desinformació

En el marc del tancament de la COP27, el CREAF i Verificat han llençat una campanya a Instagram conjunta per donar informació que desmenteixi les informacions falses o enganyoses relacionades amb canvi climàtic.

S’acosta el #Nadal i amb ella les discussions als sopars de #família 🎄🤒 Us passa també? Doncs us presentem una escena que segur que us sona 👉 tot sembla estar tranquil, hi ha rialles, preneu un bon caldet i de sobte s’obre el meló del #canviclimàtic 💥 Ni dos segons triga el teu oncle a proclamar a veus: “Canvis climàtics n’hi ha hagut sempre; el #clima és cíclic”. Tu saps que això que diu és un mite tan gros com les #sirenes, però bocabadada no saps ni què respondre-li.

Les sirenes, la medusa, el monstre de Banyoles, el Drac de Sant Jordi, el Yeti i els unicorns han estat els sers mitològics que han protagonitzat aquesta campanya. Cada personatge desmentia algunes afirmacions típiques al voltant de la crisi climàtica.

Ahir va ser un dia dur, volies desconnectar i vas posar una estona el canal Descoberta Màxima a la #tele 📺 Feien un #documental sobre la #Nessie, el monstre del Llac Ness. Et fa gràcia, perquè saps sobradament que es tracta d’un #animal fantasiós, igual que el magnífic monstre de #Banyoles. Resulta curiós veure com algunes persones encara creuen en aquest mite 🤪🤪 Quina barbaritat, oi?! 

Sense adonar-te’n, comença un programa de debat sobre el canvi climàtic i una tertuliana va i afirma que “tot és una exageració, els meteoròlegs són uns alarmistes” ⚡ Cap altre tertulià o tertuliana s’aixeca, la desmenteix o li ensenya les dades reals. T’oblides de la poca seriositat del canal i del programa anterior, i et genera dubtes si això que diu és cert o no 🤯

✨ Doncs t’expliquem per què és un mite tan gros com el monstre del llac Ness ✨

Pots veure tota la campanya a l’Instagram del CREAF i de Verificat.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia