De la mitologia clàssica als mites climàtics per lluitar contra la desinformació

En el marc del tancament de la COP27, el CREAF i Verificat han llençat una campanya a Instagram conjunta per donar informació que desmenteixi les informacions falses o enganyoses relacionades amb canvi climàtic.

S’acosta el #Nadal i amb ella les discussions als sopars de #família 🎄🤒 Us passa també? Doncs us presentem una escena que segur que us sona 👉 tot sembla estar tranquil, hi ha rialles, preneu un bon caldet i de sobte s’obre el meló del #canviclimàtic 💥 Ni dos segons triga el teu oncle a proclamar a veus: “Canvis climàtics n’hi ha hagut sempre; el #clima és cíclic”. Tu saps que això que diu és un mite tan gros com les #sirenes, però bocabadada no saps ni què respondre-li.

Les sirenes, la medusa, el monstre de Banyoles, el Drac de Sant Jordi, el Yeti i els unicorns han estat els sers mitològics que han protagonitzat aquesta campanya. Cada personatge desmentia algunes afirmacions típiques al voltant de la crisi climàtica.

Ahir va ser un dia dur, volies desconnectar i vas posar una estona el canal Descoberta Màxima a la #tele 📺 Feien un #documental sobre la #Nessie, el monstre del Llac Ness. Et fa gràcia, perquè saps sobradament que es tracta d’un #animal fantasiós, igual que el magnífic monstre de #Banyoles. Resulta curiós veure com algunes persones encara creuen en aquest mite 🤪🤪 Quina barbaritat, oi?! 

Sense adonar-te’n, comença un programa de debat sobre el canvi climàtic i una tertuliana va i afirma que “tot és una exageració, els meteoròlegs són uns alarmistes” ⚡ Cap altre tertulià o tertuliana s’aixeca, la desmenteix o li ensenya les dades reals. T’oblides de la poca seriositat del canal i del programa anterior, i et genera dubtes si això que diu és cert o no 🤯

✨ Doncs t’expliquem per què és un mite tan gros com el monstre del llac Ness ✨

Pots veure tota la campanya a l’Instagram del CREAF i de Verificat.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia