Demostren a escala global que la pèrdua de biodiversitat en els boscos redueix la seva productivitat

Autor: Lluís Comas
Autor: Lluís Comas

Estimen que el valor econòmic de la biodiversitat està entre 166.000 i 490.000 milions de dòlars per any, cinc vegades superior al cost de conservar els ecosistemes. Han analitzat 777.126 parcel·les de mostreig amb 30 milions d’arbres de 8.737 espècies en 44 països de tot el món.

Autor: Lluís Comas
Autor: Lluís Comas

La pèrdua continuada de biodiversitat disminueix significativament la producció forestal. Segons les dades analitzades, el valor econòmic que suposa mantenir la biodiversitat dels boscos està entre 166.000 i 490.000 milions de dòlars per any, cinc vegades més del que costaria prendre mesures efectives de conservació a escala global. Així de contundents són els resultats de l’estudi del Global Forest Biodiversity Initiative (GFBI) que publica avui la revista Science.

Per a aquest treball, en què han participat investigadors de 30 països liderats per Jingjing Liang (Universitat de West Virginia, Estats Units), Peter B. Reich (Universitat de Minnesota) i Thomas W. Crowther (Universitat de Yale), han analitzat la relació entre la biodiversitat (mesura en nombre d’espècies d’arbres) i la productivitat dels boscos (BPR per les sigles en anglès). “Conèixer aquesta relació és imprescindible per avaluar econòmicament la biodiversitat i integrar la conservació biològica i el desenvolupament socioeconòmic de la humanitat. En bona part de les àrees amb alta biodiversitat la població rural depèn en gran mesura dels recursos forestals i aquesta pèrdua de biodiversitat pot incrementar el grau de vulnerabilitat d’aquestes poblacions”, explica Sergio de Miguel, investigador de la Universitat de Lleida i membre del comitè directiu de la GFBI.

Autor: Lluís Comas
Autor: Lluís Comas

Els boscos són els majors repositoris de biodiversitat terrestre i actualment la desforestació i el canvi climàtic, entre d’altres factors, amenacen aproximadament a la meitat de les espècies d’arbres. Per aquest estudi han treballat en 777.126 parcel·les en què s’han mesurat més de 30 milions d’arbres de 8.737 espècies diferents repartides en 44 països de tot el món. L’àrea analitzada representa la majoria dels biomes terrestres (àrees que comparteixen clima, flora i fauna). Fins ara, els estudis BPR publicats eren de dades a escala regional.

“Hi ha una relació directa entre la diversitat d’arbres d’un bosc i el benefici econòmic que aporta. Les dades de la nostra investigació posen negre sobre blanc la necessitat de recalcular el valor de la biodiversitat, les estratègies de gestió forestal i les prioritats a l’hora de conservar”, apunta Fernando Valladares, investigador del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC). “A més, és la primera vegada que es relaciona a escala global que la pèrdua d’espècies es tradueix en la reducció dels ecosistemes boscosos, la disminució de la producció de fusta i la seva capacitat d’absorció de CO2 de l’atmosfera”, continua.

Autor: Jose Luís Ordóñez
Autor: Jose Luís Ordóñez

Acabar amb els monocultius

La reducció accelerada de la producció forestal es veuria molt beneficiada si, en lloc de potenciar els monocultius, el focus de les polítiques forestals es centrés en la barreja d’espècies. Els efectes de la reducció d’espècies varien considerablement segons les zones del planeta. Així, en àrees com l’Amazones, oest i sud-est d’Àfrica, el sud-est de la Xina, Myanmar, Nepal o l’arxipèlag malai és on la reducció de la riquesa d’espècies suposa majors pèrdues de productivitat en termes absoluts mentre aquesta reducció afecta menys en els boscos d’Amèrica del Nord, al nord-est europeu, àrea central de Sibèria, l’est d’àfrica o el sud central d’Àsia i Amèrica.

El GFBI és una plataforma internacional d’investigadors creada aquest any que aposta per la recerca col·laborativa i tracta de millorar el nostre coneixement dels patrons i processos associats als 4000 milions d’hectàrees de boscos que hi ha a la Terra. “Una aproximació com la que es publica avui a Science és essencial per obtenir una visió general de les conseqüències de la pèrdua de la biodiversitat a escala planetària i dels beneficis potencials d’integrar i promoure una gestió forestal que inclogui la conservació de la biodiversitat”, comenta l’investigador del CREAF Jordi Vayreda.

Autor: Lluís Comas
Autor: Lluís Comas

Un dels problemes a què s’enfronten els ecòlegs és que hi ha àrees del planeta de les que es tenen moltes dades enfront d’altres zones de les quals gairebé no hi ha informació. “Iniciatives com la GFBI ens ajuden a compartir informació i comprendre millor el funcionament dels boscos a escala planetària”, afegeix Vayreda.

En l’estudi han participat tres investigadors espanyols: Sergio de Miguel (Agrotecnio-UdL), Fernando Valladares (Museu Nacional de Ciències Naturals MNCN-CSIC) i Jordi Vayreda (CREAF).

El canal de Youtube ‘MinuteEarth‘ ha preparat un vídeo molt entenedor on explica l’article de Science (en anglès):

ARTICLE

Liang, J., Vayreda, J., et al. (2016) Positive biodiversity-productivity relationship predominant in global forestsScience. Vol. 354, Issue 6309. DOI: 10.1126/science.aaf8957

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia