Search

DigiMedFor aposta per transformar el sector forestal mediterrani amb innovació digital i sostenibilitat

El projecte de recerca DigiMedFor posa la ciència al servei de la competitivitat del sector forestal mediterrani. Imatge: Domini públic.
El projecte de recerca DigiMedFor posa la ciència al servei de la competitivitat del sector forestal mediterrani. Imatge: Domini públic.

Sovint es plantegen reptes il·lusionants i encoratjadors i aquest és el cas del projecte d’aplicació i digitalització de metodologies DigiMedFor. El seu objectiu és augmentar la competitivitat de la cadena de subministrament de fusta forestal a la conca mediterrània, gràcies a una profunda transformació de la seva realitat tecnològica. Això suposa implementar solucions digitals avançades i innovadores. D’aquesta manera es millora la gestió de múltiples serveis ecosistèmics (beneficis que aporta la natura) forestals –com per exemple el segrest de carboni, la preservació de la biodiversitat i la regulació del cicle de l’aigua– alhora que es facilita la traçabilitat de l’origen de la fusta des dels boscos fins a l’usuari final.

DigiMedFor es compromet amb la renovació tecnològica del sector forestal a l'àrea mediterrània, amb eines per avaluar la fusta in situ, la traçabilitat de les dades i la digitalització dels serveis ecosistèmics.

La innovació digital en què es recolza DigiMedFor inclou anàlisis geoespacials, intel·ligència artificial i modelització de bessons digitals, darrere d’un futur sostenible dels boscos mediterranis. El projecte respon tant a l’Estratègia forestal de la UE com a l’Estratègia digital de la UE.

Transferència en primer pla

El CREAF intervé en aquest projecte, que lideren diversos col·legues de la Università degli Studi di Napoli Federico II, amb la intervenció activa d’Enrique Doblas, investigador i responsable de tecnologia i transferència de coneixement, i Burcu Berk, responsable tècnica de DigiMedFor per part del CREAF. Enrique Doblas explica que DigiMedFor constitueix “un avenç significatiu i essencial en la innovació tecnològica del sector forestal mediterrani, a més de fer especial èmfasi en la transferència de coneixement”. Doblas destaca el compromís amb la renovació tecnològica del sector, gràcies per exemple a les eines per avaluar la fusta in situ, la traçabilitat de les dades i la digitalització dels serveis ecosistèmics.

Per la seva banda, Burcu Berk destaca com a fortaleses del projecte la innovació digital i la sostenibilitat, i ressalta el seu enfocament transversal i innovador: “treballar amb eines digitals contribueix a la transparència del procés i a reforçar la resiliència dels boscos mediterranis”.

"Treballar amb tecnologies digitals contribueix a la transparència del procés i a reforçar la resiliència dels boscos mediterranis", Burcu Berk.

Les organitzacions i professionals participants a DigiMedFor contemplen tota la cadena de valor, des de la investigació fins a la propietat forestal. L’enfocament col·laboratiu busca garantir la gestió del coneixement i la transferència tecnològica i de bones pràctiques entre representants de la indústria forestal, la ciència, l’empresa, les associacions de propietat forestal, a més d’entitats de gestió, entre d’altres. La innovació digital cerca, en última instància, reforçar la sostenibilitat i competitivitat a llarg termini del sector forestal mediterrani.

25 milions d’hectàrees de bosc

La regió Mediterrània inclou més de 25 milions d’hectàrees de boscos i aproximadament 50 milions d’hectàrees d’altres territoris boscosos. El canvis climàtic i l’efecte de l’activitat sòcio econòmica en aquesta regió apunten a greus conseqüències per als boscos, la qual cosa implicaria perdre diversos serveis ecosistèmics amb efectes econòmics, ambientals i socials.

La baixa competitivitat de la cadena de subministrament de fusta forestal als països de la conca Mediterrània europeu (EUMED) s’amplifica actualment per un accés limitat a les noves tecnologies digitals per part de les persones a càrrec de l’administració d’empreses forestals. Aquesta limitació fa que la indústria de la fusta a l’àrea Mediterrània experimenti un creixement i evolució les properes dècades per sota del que seria desitjable i factible. Per això, DigiMedFor es proposa digitalitzar el sector, amb un enfocament múltiple adreçat a professionals i àmbits diversos.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Cada vegada és més crític tenir en compte el concepte de resiliència del bosc, entesa com la capacitat d'assimilar pressions i canvis i d'adaptar-se, tot mantenint les funcions essencials. Imatge: CIHEAM Saragossa.
Notícies
Adriana Clivillé

Avaluar la resiliència del bosc mediterrani i actuar en conseqüència, focus d’un curs del CREAF i CIHEAM Saragossa

Els episodis de sequera, incendis i plagues conseqüència del canvi climàtic són una amenaça per al bosc de clima mediterrani, que s’afegeix a la constant acció humana vinculada tant a l’activitat sòcio economica com a l’oci. En aquest context cada vegada és més crític tenir en compte el concepte de resiliència del bosc.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia